Vj-57/1999/11

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Süle István ügyvéd (1063 Budapest, Szondi u. 62.) által képviselt Zuglói Kommunikációs Szolgáltató Kft. Budapest eljárás alá vonttal szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt hivatalból indított eljárásban - nyilvános tárgyaláson - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

A határozat ellen az eljárás alá vont vállalkozás a kézhezvételtől számított 30 napon belül illetékköteles felülvizsgálati kérelmet terjeszthet elő a Fővárosi Bíróságnak címezve a Gazdasági Versenyhivatalnál.

Indoklás

Az eljárás alá vont vállalkozás 1989-ben kezdte működését. 1992-ig 12 programot szolgáltatott, míg 1992-től 1999. március 1-ig egy programcsomagban összesen 23 csatornát, illetve ezek vételét biztosította az előfizetőknek. Az előfizetőknek az a csoportja, akik a szolgáltatási díjakat a közös költségből fizették 500.- Ft/hó díjat, az előfizetők másik része pedig az egyéni szerződések alapján 600.- Ft/hó díjat fizetett. Az 1999. március 1-től érvényesített programcsomagok és díjak a következők: társasházi soros hálózat 580.- Ft/hó, amely 16 %-os díjemelést jelent, egyéni soros hálózat 680.- Ft/hó, amely 13,3 %-os díjemelést jelent. Ezen túlmenően csillagpontos megosztásban 3 programot értékesített az eljárás alá vont, amelyek új szolgáltatásnak számítanak.

Az előfizetők száma 17.000, amelyből 13.546 fő a soros hálózatra fizetett elő, 17 az alap programcsomagra 420.- Ft/hó díjért 2.239 fő a bővített egyes programcsomagra 680.- Ft/hóért, 1.198 pedig a bővített kettes programcsomagra 890.- Ft/hóért. Az egyes programcsomagokban szereplő csatornák száma úgy alakult, hogy a soros hálózaton továbbra is 23 csatorna fogható, az alap programcsomag 13, a bővített egyes 22, a bővített kettes pedig 33 csatorna fogását teszi lehetővé.

Az eljárás alá vont vállalkozás tulajdonosai a Zuglói Vagyonkezelő Rt., Budapest-Zugló Polgármesteri Hivatala, valamint a Mini-Sat Kereskedelmi Szolgáltató Kft. A földrajzi piac Budapest XIV. kerülete, ahol 1999-ben az eljárás alá vont vállalkozón kívül további 5 szolgáltató biztosít műsorszolgáltatást, amelyeknek mintegy 5.000 előfizetője van az eljárás alá vont 17.000 előfizetőjével szemben. Az eljárás alá vont vállalkozás piaci részesedése ezért 77,3 %-ra tehető, amelyen belül mintegy 4.000 az előfizetők száma, akik nagyobb költség vállalása nélkül az érintett földrajzi piacon tevékenykedő más műsorszolgáltató vállalkozásokhoz képesek váltani.

A Gazdasági Versenyhivatal azért indított eljárást, mert felmerült annak a lehetősége, hogy az eljárás alá vont vállalkozás által 1999. március 1-el történő díjemelés túlzott, és alkalmas a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés megállapítására. Hasonló okból vizsgálta az eljárás az előfizetőkkel kötött szolgáltatási szerződések azon kitételét, amelyek az egyoldalú díjemelésre adnak lehetőséget az eljárás alá vont vállalkozásnak. Az előfizetői szerződés 6. pontja szerint a KSH által megállapított inflációs rátának és a Kft. költségelemzésének figyelembevételével jogosult az eljárás alá vont az előfizetési díjak évenkénti változtatására.

A hivatali vizsgálat megállapította, hogy az eljárás alá vont vállalkozás erőfölényes pozíciója megállapítható, azonban erőfölényével a fogyasztó kárára sem az 1999. március 1-i díjemeléskor, sem a programcsomagok bővítésekor nem élt vissza, a díjemelési lehetőség kikötése pedig megfelel a szokásos gyakorlatnak. Kifogásolta eljárás alá vont költségadataira való homályos utalást.

Az eljárás alá vont vállalkozás az eljárás megszüntetését kérte, álláspontja szerint gazdasági erőfölényével nem élt vissza, díjemelése megfelel a szerződéses feltételeknek, hasonló módon a programcsomagok vonatkozásában is megfelelő választékot kínált a fogyasztóknak.

A Versenytanács egyetértve a vizsgálati jelentés megállapításaival, az eljárást megszüntette. Az eljárás alá vont gazdasági erőfölényével a fogyasztók kárára nem élt vissza, a programcsomagok választéka és ára megfelel a kínált szolgáltatás mennyiségének és minőségének, a soros programcsomag díjának emelése pedig nem haladja meg a szerződésben közölt feltételek szerinti lehetőséget. Az évenkénti díjemelésre való szerződéses kikötés az infláció fennállása alatt megszokott és elfogadható, és hasonló módon elfogadható a költségek változására való utalás, azzal, hogy annak ellenőrizhetőségét az eljárás alá vont vállalkozásnak lehetővé kell tenni.

Budapest, 1999. június 10.

dr. Györffy István sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Kállai Mária sk.
Ágoston Marika