Vj-60/1999/15

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Komáromi Péter ügyvéd (1062 Budapest Andrássy út 64.) által képviselt E.I. du Pont de Nemours and Company kérelmezőnek összefonódás engedélyezése iránti kérelmére - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a kérelmező a Pioneer Hi-Bred International Inc. felett -annak részvényei száz százalékának megszerzése révén - irányítást szerezzen.

E határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított harminc napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

  • 1.)

    Az USA-beli E.I. du Pont de Nemours and Company (a továbbiakban: DuPont) által irányított vállalkozás csoporthoz két Magyarországon bejegyzett vállalkozás tartozik: a DuPont Magyarország Kft és a Conoco Magyarország Kft.

  • 2.)

    A DuPont Magyarország Kft növényvédő szerek és egyéb kémiai anyagok értékesítésével foglalkozik. E termékek értékesítéséből a DuPont-Conoco Hungary Kft 1998. évben 4,8 milliárd forint nettó árbevételt ért el, miáltal az egyes főbb termékek 1999. évi magyarországi értékesítéséből az alábbi mértékben részesedett:

    - kukorica gyomirtó szerek 17 %
    - kalászos gyomirtó szerek 36 %
    - gombalölőszerek 20 %

  • 3.)

    A Conoco Magyarország Kft üzemanyagok kiskereskedelmi értékesítését végzi, melyből a DuPont-Conoco Hungary Kft 1998. évben 11,1 milliárd forint nettó árbevételt ért el, aminek révén a magyarországi üzemanyag kiskereskedelmi forgalomból 3,2 százalékkal részesedett.

  • 4.)

    A szintén USA-beli Pioneer Hi-Bred International Inc. (a továbbiakban: Pioneer) által irányított vállalkozás csoport magyarországi tagja, a Pioneer Hi-Bred Magyarország Rt 1995. évben alakult, 1998. évi nettó árbevétele 5,1 milliárd forint volt. A Pioneer Hi-Bred Magyarország Rt az általa forgalmazott főbb termékek magyarországi forgalmából az alábbiak szerinti mértékben részesedett:
    - kukorica vetőmag 43 %
    - napraforgó vetőmag 28 %
    - mikrobiológiai termékek 56 %

  • 5.)

    A DuPont az 1999. március 15-én megkötött szerződéssel - a már tulajdonában lévő 20 százalékos részesedés mellé - megvásárolta Pioneer részvényeinek fennmaradó 80 százalékát.

  • 6.)

    A szerződés hatálybalépésének feltétele - egyebek mellett - a Gazdasági Versenyhivatal engedélye. Ennek megfelelően a kérelmező DuPont a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 24. § alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérte az előzőek szerinti részvényvásárlással megvalósuló irányítás szerzéshez.

  • 7.)

    A Tpvt. 70. § (1) bekezdése alapján készített jelentésben a vizsgáló az összefonódás engedélyezését indítványozta, tekintettel arra, hogy a DuPont és a Pioneer vállalkozáscsoport magyarországi tagjai által forgalmazott termékek egymást nem helyettesítik, így az összefonódás egyetlen áru tekintetében sem növeli a koncentrációt a magyar piacon.

  • 8.)

    A Versenytanács osztotta a vizsgáló álláspontját atekintetben, hogy az összefonódás nem növeli a koncentrációt, továbbá más olyan körülményt sem talált, amely azt valószínűsítené, hogy az összefonódás gazdasági erőfölényt hozna létre, vagy erősítené meg. Ezesetben pedig a Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal az engedélyt nem tagadhatja meg, mire tekintettel a Versenytanács az összefonódást engedélyezte.

  • 9.)

    Az ügyfelek (a DuPont és a Pioneer) kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács határozatát a Tpvt. 74. § (1) bekezdése alapján tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 10.)

    A kérelmező DuPont a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti eljárási díjat megfizette, ezért arról rendelkezni nem kellett.

  • 11.)

    A határozat felülvizsgálatára vonatkozó rendelkezés a Tpvt. 83. § (1) és (2) bekezdésén alapul.

Budapest, 1999. július 20.

Dr. Bodócsi András sk.
Vérné Dr. Labát Éva
Dr. Sólyom Eszter sk.
Véghelyi Ágnes