Vj-204/1999/11

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa dr. Csikai Attila ügyvéd (Köves & Társai Ügyvédi Iroda, 1075 Budapest, Madách Imre út 14.) által képviselt GE Lighting Tungsram Rt. kérelmezőnek vállalkozások összefonódása tárgyában indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a kérelmező a részvények többségének megvásárlásával irányítást szerezzen a MEDICOR Röntgen Rt. felett.

E határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézhezvételtől számított 30 napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresettel.

Indoklás

I.

1999. december 10-én a kérelmező a Medicor Holding Rt-vel és a Medicor-Macro Kft-vel kötött részvény adásvételi szerződéssel megvásárolta a MEDICOR Röntgen Rt. részvényeinek 76,9 %-át, mellyel irányítást szerzett felette.

A szerződésben a Medicor Holding Rt. és az általa közvetlenül vagy közvetetten irányított leányvállalatok vállalták, hogy öt évig - a már megkötött kereskedelmi szerződések kivételével - nem vesznek részt olyan vállalkozásban, amely röntgenberendezések gyártásával és/vagy forgalmazásával foglalkozik; s nem tanúsítanak olyan magatartást, amely a vevő üzletvitelét ronthatja.

A szerződés IX. cikkelyének 9.19 pontjában foglaltak szerint a hatálybalépés feltétele a Gazdasági Versenyhivatal engedélye.

Ez alapján a kérelmező a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 24. § (1) bekezdésére hivatkozással kérte az összefonódás engedélyezését.

II.

A GE Lighting Tungsram Rt. (a továbbiakban: GE Tungsram Rt.) fő tevékenysége fényforrások gyártása és forgalmazása.
Emellett ellátja tulajdonosának, az amerikai székhelyű General Electric Company ipari és szolgáltatási konglomerátumnak más üzleti tevékenységeiben a magyarországi képviseletét.
A GE Tungsram Rt. 1998. évben 87,2 milliárd Ft nettó árbevételt ért el.
A GE külföldön honos vállalkozásai részben közvetlenül, részben magyar forgalmazókon keresztül értékesítenek röntgen berendezéseket Magyarországon, a termékek forgalma 1998. évben 79 millió Ft volt. Az 1998. novemberében alapított GE Medical Systems Service Kft. 1998. évben árbevételt nem realizált.

A Medicor Röntgen Rt-t (a továbbiakban: Medicor Rt.) 1998. évben alapították, többségi tulajdonosa a Medicor Holding Rt. irányítása alatt álló Medicor Macro Kft. Az Rt. hagyományos átvilágító és felvételi röntgen berendezéseket gyárt, emellett olasz vállalkozással kötött know-how és licencia megállapodás alapján távvezérelt röntgen készüléket is előállít, valamint Olaszországból importált termékeket tesztelés és kalibrálás után Medicor márkanév alatt hoz forgalomba. Értékesítésének meghatározó hányada export piacokra kerül. 1998. évben 5,2 milliárd Ft nettó árbevételt realizált.
A Medicor Rt. irányítása alatt áll a Medmobil Egészségügyi Járművek és Berendezések Kft., amely az Rt. részére gyárt speciális felszereléseket. 1998. évben 65,7 millió Ft nettó árbevételt ért el.

III.

Az eljárás tárgyát képező összefonódás az orvosi diagnosztikai megjelenítő berendezések piacát érinti. E piac a speciális használati igényeknek - amelyek a vizsgálandó testrésztől, illetve a keresett betegségtől függenek - megfelelő technológia alapján négy, egymást nem helyettesítő részpiacból áll. Ezek: az ultrahang, a mágnes és rádió hullám kombinációja, a rádió-izotópok, valamint a röntgen sugárzás felhasználásával működtetett berendezések.

Ezen önálló részpiacok közül a kérelmezett irányításszerzés a röntgen berendezések piacát érinti.
Az összefonódás résztvevőinek 1998. évi piaci részesedését, valamint a teljes magyarországi forgalom megoszlását a különböző felhasználási célú röntgen berendezésekből a táblázat foglalja össze.

%

Megnevezés

Medicor Rt.

GE

Összes forgalom

Hagyományos R&F 1/ asztal

80

-

9,7

Távvezérelt R&F

10

9

19,5

Gördíthető RAD 2/

20

3

5,8

Stacioner RAD

50

-

7,8

Teljesen hagyományos röntgen (RAD+ R&F)

67

-

46,7

Gördíthető C-ív

47

7

5,8

Mammográfiai berendezés

-

17

4,7

Röntgen berendezések összes forgalma

49

3

100,0

1/ R&F = átvilágító és felvételi berendezés
2/ RAD = átvilágító berendezés

A magyar piacon 1998. évben mintegy 2,6 milliárd Ft értékű volt az eltérő felhasználási célú röntgen berendezések forgalma. A hazai gyártású, illetve a Medicor Rt. által értékesített termékek mellett közel azonos nagyságrendben kerültek - jellemzően magas technológiai színvonalú - amerikai, kanadai, német, holland és finn import termékek forgalomba. Ezeket részben magyar vállalkozások importálják, részben neves, multinacionális cégek - Siemens, Philips - hazai képviseletei forgalmazzák.

A röntgen berendezéseket jellemzően a klinikák, kórházak vásárolják, mely beszerzések a közbeszerzési eljárás tárgyát képezik. A versenytárgyalásokon - hatósági engedély birtokában - bármely forgalmazó röntgen termékeivel részt vehet.

IV.

A Tpvt. 71. § (1) bekezdése alapján készített jelentésben a vizsgáló a kérelem szerinti összefonódás engedélyezését indítványozta, a részvény adásvételi szerződés 6.18. pontjában foglalt versenykorlátozó megállapodást az összefonódáshoz kapcsolódónak és szükségesnek minősítette.

V.

A kérelem szerinti részvényvásárlás a Tpvt. 23. § (1) bekezdés b) pontja szerint vállalkozások összefonódásának minősül.

Az összefonódás a Tpvt. 24. § (1) bekezdése értelmében engedélykérési kötelezettség alá tartozik, mert

  • -

    a Tpvt. 26. §-a szerint érintett vállalkozások - a GE Tungsram Rt., a GE külföldön honos leányvállalatai, a Medicor Rt., valamint a Medmobil Egészségügyi Járművek és Berendezések Kft. - 1998. évben együttesen elért nettó árbevétele - 93,8 milliárd Ft - meghaladta a 10 milliárd Ft-ot, és

  • -

    az irányítás alá kerülő Medicor Rt. pedig 500 millió Ft-nál magasabb - 5,2 milliárd Ft - nettó árbevételt realizált.

VI.

A Tpvt. 30. § (2) bekezdése szerint a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg gazdasági erőfölényt, nem akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon.

Az összefonódással érintett piacoknak a Versenytanács - a vizsgálati jelentéssel egyezően - a különböző felhasználási célokra szolgáló röntgen berendezéseket tekintette.

Az összefonódás következtében az ún. gördíthető C-ív átvilágító berendezés esetében alakul ki viszonylag magas piaci részesedés (54 %), amely azonban a röntgen berendezések együttes piacának csak kis hányadát teszi ki; és növekszik a koncentráció a távvezérelt átvilágító és felvételi-, valamint a gördíthető átvilágító berendezések piacain is, 19, illetve 23 %-ra.
Az ún. hagyományos átvilágító és felvételi asztalok esetében a MEDICOR Rt. 80 %-os részesedése gazdasági erőfölényes helyzet fennállását valószínűsíti, ami azonban független a kérelmezett összefonódástól, miután az irányítást szerző vállalkozás e piacon részesedéssel nem rendelkezik, így a gazdasági erőfölényes helyzet erősödése nem következik be.

A jövőbeni verseny szempontjait mérlegelve - tekintetbe véve az érintett piacok működési sajátosságát, nevezetesen a beszerzések széles körében alkalmazott versenytárgyalásokat, valamint az import termékek jelenlétét, illetve potenciális piacralépési lehetőségét - a Versenytanács álláspontja szerint reálisan az várható, hogy ezek egy viszonylag magas piaci részesedésű vállalkozás számára is versenyhelyzetet teremtenek.
Ilyen értékesítési feltételek mellett ugyanis a magas piaci részesedés fenntartása csak a hazai kereslet igényeihez igazodó versenyképes árajánlatokkal lehetséges.

Mindezek alapján a Versenytanács a Tpvt. 77. § (1) bekezdésének a) pontja alapján hozott határozatával úgy döntött, hogy a kérelem szerinti összefonódást engedélyezi.

A Versenytanács eljárása során - kialakított gyakorlata alapján: Vj-19/1999., Vj-121/1999. számú határozatok - vizsgálta a részvény adásvételi szerződés 6.18 pontjában foglalt versenykorlátozó megállapodást, hogy az a kérelem szerinti összefonódáshoz közvetlenül kapcsolódó versenykorlátozás-e.
A Versenytanács - összhangban a vállalkozás-rész értékesítése esetében figyelembe vett szempontokkal, pl. Vj-121/1999. számú határozat -megállapította, hogy miután az eladó vállalkozás csoport a röntgen berendezések gyártásával foglalkozó vállalkozását értékesíti, amely tartalmilag a vállalkozás-rész eladásával azonos akciót takar; gazdaságilag indokolt, hogy az eladó versenytársként ne lépjen fel e piacokon; tehát a megállapodás tartalmilag kapcsolódik a kérelmezett összefonódáshoz.

Ezt követően a Versenytanács azt vizsgálta, hogy e versenykorlátozó megállapodás megfelel-e a Tpvt. 17. § (1) bekezdésében foglalt mentesítési feltételeknek; ugyanis kialakult álláspontja és alkalmazott gyakorlata szerint e feltételeknek való megfelelés esetén az összefonódás - amennyiben engedélyezhető - a versenykorlátozással együtt is megfelel a Tpvt. 30. § (1) és (2) bekezdésében foglaltaknak.

A vizsgálat megállapította, hogy az összefonódás következtében a röntgen berendezések piacain erőfölényes helyzet nem alakul ki, illetve nem erősödik meg.
Igy a Tpvt. 17. § (1) bekezdésében foglalt feltételek teljesülnek, mert

  • -

    a Medicor Rt-nél az irányítást szerző vállalkozás segítségével végrehajtandó beruházások a termelés ésszerűbb megszervezése révén a költségek csökkenését eredményezi, mely hozzájárul a versenyképesség javulásához,

  • -

    a piacon fennmaradó verseny a vállalkozást arra kényszeríti, hogy a hatékonyság növekedés ajánlati áraiban is megjelenjen, így a megállapodás előnyeiből az alacsonyabb árak révén a fogyasztók is részesednek,

  • -

    az érintett piacokon jelenlévő, illetve belépésre képes számos versenytárs nem teszi lehetővé az érintett áruk jelentős részével kapcsolatban a verseny kizárását,

  • -

    az összefonódáshoz kapcsolódó versenykorlátozás a gazdaságilag indokolt cél eléréséhez szükséges mértéket nem haladja meg, miután az csak az irányítás alá kerülő vállalkozás értékesítés előtti tevékenységének árúira terjed ki és időben 5 évre korlátozott, amely az új tulajdonos piacra való beilleszkedéséhez szükséges időtartamnak tekinthető.


Előzőeket figyelembevéve a Versenytanács arra az álláspontra helyezkedett, hogy a részvény adásvételi szerződésben a Medicor Holding Rt-re és az irányítása alá tartozó leányvállalatokra vonatkozó versenytilalom az összefonódáshoz kapcsolódó és ahhoz szükséges versenykorlátozásnak minősül.

VII.

Az ügyfelek a Tpvt. 74. § (1) bekezdése alapján a tárgyalás mellőzését kérték, ezért a Versenytanács határozatát tárgyaláson kívül hozta meg.

A kérelmező a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti eljárási díjat előzetesen megfizette, ezért arról rendelkezni nem kellett.

A határozat felülvizsgálatára vonatkozó rendelkezés a Tpvt. 83. § (1) és (2) bekezdésén alapul.

Budapest, 2000. február 29.

Fógel Jánosné dr. sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Ágoston Marika