Vj-36/2000/7

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Molnár István János ügyvéd (1072 Budapest, Rákóczi út 42.) által képviselt TOTAL FINA S.A. kérelmezőnek összefonódás engedélyezése iránti kérelmét - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a kérelmező irányítást szerezzen az ELF Aquitaine S.A. felett.

E határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított harminc napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

I.

  • 1.)

    A kérelmező franciaországi TOTAL FINA S.A. (a továbbiakban: Total) sikeresen zárult nyilvános vételi ajánlati felhívást követően megszerezte a szintén franciaországi ELF Aquitaine S.A. (a továbbiakban: Elf) részvényeinek 94,9 százalékát.

  • 2.)

    A Total az 1.) pont szerinti részvényvásárláshoz - mint vállalkozások összefonódásához - a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) VI. fejezetének rendelkezései alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérte.

  • 3.)

    A Total és az általa irányított vállalkozások (a továbbiakban együtt: Total-csoport) tevékenysége a szilárd, folyékony és gáznemű tüzelőanyagok, kőolaj és származékai, folyékony üzemanyagok, kenőanyagok nehéz olajok és származékainak ipari előállítására és kereskedelmére terjed ki.

  • 4.)

    A Total-csoportnak négy magyarországi tagja van, melyek 1998. évi nettó árbevétele, továbbá a Total-csoport külföldön honos tagjainak a Magyar Köztársaság területén 1998. évben elért nettó árbevétele - az egymás közötti forgalom nélkül - együttesen 31,9 milliárd forint volt.

  • 5.)

    Az Elf és az általa irányított vállalkozások (a továbbiakban együtt: Elf-csoport) tevékenysége a szénhidrogének és ásványok kutatása, feldolgozása, kereskedelme, továbbá gyógyszerek, parfümök, kozmetikai cikkek és élelmiszerek gyártása.

  • 6.)

    Az Elf-csoport három magyarországi taggal rendelkezik, melyek 1998. évi nettó árbevétel, továbbá az Elf-csoport külföldön honos tagjainak a Magyar Köztársaság területén 1998. évben elért nettó árbevétel - az egymás közötti forgalom nélkül - együttesen 3,7 milliárd forint volt.

  • 7.)

    A Total- és Elf-csoport által Magyarországon forgalmazott árukat, továbbá azoknak az adott áruk országos forgalmából való részesedését a Táblázat foglalja össze.

Táblázat

A Total- és az Elf-csoport részesedése az általuk forgalmazott áruk 1998. évi országos forgalmából (%-ban)

Árucsoport

Total

Elf

Együtt

Üzemanyagok

3,6

0,1

3,7

Kenőolaj

7,0

0,8

7,8

PB-gáz

20,7

-

20,7

Festékek

25,0

-

25,0

Ragasztók

5,0

-

5,0

Tio- és foszfátos vegyszerek

-

40-50

40-50

Fluoros vegyszerek

-

30

30



  • 8.)

    A Tpvt. 71. § (1) bekezdése alapján készített jelentésben a vizsgáló a kérelem szerinti részvényvásárlás engedélyezését indítványozta.

II.



  • 9.)

    Az Elf részvényei többségének Total általi megszerzése a Tpvt. 23. § (1) bekezdésének b.) és (2) bekezdésének a.) pontja alapján vállalkozások összefonódásának minősül.

  • 10.)

    Az összefonódás ugyan külföldön honos vállalkozások között jön létre, annak hatása azonban (miután a Total- és az Elf-csoport is jelen van a magyar piacon) érvényesülhet a Magyar Köztársaság területén, ezért arra a Tpvt. hatálya az 1. § alapján kiterjed.

  • 11.)

    Az összefonódás résztvevői (a Tpvt. 26. § alapján a Total- és az Elf csoport tagjai) 1998. évi nettó együtes árbevétele a tíz milliárd-, az irányítás alá kerülő Elf-csoporté pedig az 500 millió forintot meghaladta, ezért az összefonódás engedélykötelesnek minősül.

  • 12.)

    A Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre, nem erősít meg gazdasági erőfölényt, nem akadályozza a hatékony verseny fennmaradását, fejlődését.

  • 13.)

    A Total- és az Elf-csoport azonos magyarországi tevékenysége az üzemanyag- és kenőanyag forgalmazás, részesedésük azonban e piacokon együttesen is alacsony (3,7; illetve 7,8 százalék), és azon belül az irányítás alá kerülő Elf-csoporté minimális (0,1; illetve 0,8 százalék).

  • 14.)

    Egyes vegyi anyagok esetében az Elf-csoport ugyan magas piaci részesedéssel rendelkezik. Ezek tekintetében azonban a Total-csoprot nincs jelen a magyar piacon, és azok nem is tartoznak a Total-csoport tevékenységi körébe.

  • 15.)

    Mindezek alapján a Versenytanács a Tpvt. 77. § (1) bekezdés a.) pontja szerinti határozatában az összefonódást a Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján engedélyezte.

  • 16.)

    Az ügyfelek (a Total és az Elf) képviselőjük útján kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács határozatát - a Tpvt. 74. § (1) bekezdése alapján - tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 17.)

    A kérelmező a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti eljárási díjat előzetesen lerótta, ezért arról rendelkezni nem kellett.

  • 18.)

    A határozat felülvizsgálatára vonatkozó rendelkezése a Tpvt. 83. § (1) - (2) bekezdésén alapul.

Budapest, 2000. május 11.

Dr. Bodócsi András sk.
Fógel Jánosné dr. sk
Dr. Sólyom Eszter sk.
Véghelyi Ágnes