Vj-84/2000/20

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Bíró Endre ügyvéd (1022 Budapest, Bimbó u. 3.) által képviselt HTC Utazásszervező Kft. Budapest eljárás alá vonttal szemben fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása tárgyában hivatalból indított eljárásban - tárgyaláson - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

A határozat ellen az eljárás alá vont vállalkozás a kézhezvételtől számított 30 napon belül a Fővárosi Bíróságnak címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalhoz benyújtandó felülvizsgálati kérelmet terjeszthet elő.

Indoklás

A bejelentés alapján 2000. május 5-én hivatalból indított eljárásban a vizsgálat megállapította, hogy a HTC Utazásszervező Kft. eljárás alá vont vállalkozás 1999. október 6-án aláírt társasági szerződés szerint jött létre. A cégbejegyzés eredeti szövege szerint az eljárás alá vont vállalkozás tevékenysége megkezdése után használt idegen nyelvű elnevezése tekintetében jogtalanul járt el, mert az eredeti cégbejegyzésben idegen nyelvű név nem szerepelt.

Az eljárás alá vont reklámjaiban, amelyekben utazásszervező tevékenységét ismertette, az úgymond érdekeltségi körébe tartozó vállalkozásokon kívül, mint a Jorgos Travel, a Tan-Túra és a Klub Espana számos más vállalkozás útjait is bizományi rendszerben értékesítette.

Az eljárás alá vont döntő tevékenysége külföldi célállomású utazások szervezése. A hazai fogyasztó által szabadidős tevékenységként számon tartott utazást a fogyasztó alapvetően saját szervezésében, vagy utazási irodák szolgáltatásának igénybevételével bonyolítja. Az utazási irodák az utazásszervező és az utazásközvetítői tevékenységet jogosultak végezni. Ez utóbbi az utazásszervezők által kialakított utazási csomagokat azok megbízása alapján értékesíti a fogyasztóknak.

Az eljárás alá vont saját nevében "Star Holidays-Új csillag született" szlogennel 40 ezer példányban adott ki utazási tájékoztatót. Azt a tényt, hogy a katalógus az eljárás alá vont kínálatát tartalmazza, a címlap alján megjelentetett "Utazásszervező: HTC Kft.": felirat, valamint a katalógus 46. oldalának hasznos információk rovata tartalmazza.


A vizsgálat jogsértőnek vélelmezte a reklámkatalógus bevezető szövegét, amely arra utal, hogy az eljárás alá vont köszönettel vette mindazok bizalmát, akik visszatérő utasként vették kezükbe a HTC új prospektusát. Ezt követően még szerepel az a kitétel, hogy az eljárás alá vont az idén újdonsággal lepi meg régi és új utazó közönségét. Az eljárás alá vont vállalkozás sajátjának ismeri el egyébként nyilatkozata szerint a Jorgos, a Klub Espana és a Tan-Túra katalógusait is. Ennek magyarázata, hogy az eljárás alá vont és az előbb jelzett utazásszervező vállalkozások között tulajdonosi összefonódás is van.


A fogyasztó, ha a Jorgos, a Klub Espana vagy a Tan-Túra emblémával ellátott katalógusokat veszi kézbe, mindegyikük címoldalán olvashatja az "Utazásszervező: HTC Utazásszervező Kft." feliratot. A vizsgálat ezen túlmenően feltárta, hogy a 2000. évben a Szieszta Magazinban az eljárás alá vont idegen nyelvű elnevezése a Hungarian Touroperator Company felirat szerepel, és a Jorgos Travel, a Klub Espana és a Tan-Túra emblémája és emblémáival ellátott, valamint az eljárás alá vont vállalkozás saját katalógusának képét mintegy közösen a "Találkozunk az utazási kiállításon" felirat fogja össze. Ez utóbbi a magazin 2000. márciusi számában található.


Ezen túlmenően a 2000. év folyamán a vizsgálat megkezdéséig a Telehold, a Mai Nap, a Napi Gazdaság, a Világgazdaság, a Blikk, a 168 óra és a Metró újságban jelentek meg olyan hirdetések, amelyek az eljárás alá vont vállalkozás emblémáját együtt jelenítik meg a már említett három utazásszervező vállalkozás emblémájával.


Az ingyenes Budapesti Piac/Budapesti Újságban több számban az eljárás alá vont idegen nyelvű elnevezéssel hirdette saját szolgáltatását és egybefogta a már említett három utazásszervező emblémájával. Az Utazás 2000. kiállításon az eljárás alá vont vállalkozás megjelent, és az egyik kiállító helyen a Klub Espana emblémát is használta, holott ekkor már az utazásszervező vállalkozást saját kérésére törölték a kamarai nyilvántartásból. A versenytársak tiltakozásának eredményeképpen a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyszínen intézkedő képviselője utasította a vállalkozás emblémáját használót annak leragasztására.


A vizsgálat az idegen nyelvű jogtalan névhasználatot, valamint a 2000. évre kiadott katalógusokban megjelentetett információk és képi megjelenítések feltárt összefüggéseit fogyasztómegtévesztésre alkalmasnak találta.


Az eljárás alá vont vállalkozás elsődlegesen az eljárás megszüntetését kérte jogsértés hiányában. Álláspontja szerint a HTC Utazásszervező Kft. eljárás alá vont vállalkozás nem idegen nyelvű cégnévként használta a Hungarian Touroperator Company megnevezést, hanem üzletjelzőként. A szöveg magyarra fordítva nem üzen valótlanságot, hiszen az eljárás alá vont vállalkozás valóban magyar utazásszervező vállalkozás.

Előadta, hogy a Jorgos, a Klub Espana és a Tan-Túra néven ismert vállalkozások többéves piaci jelenléttel és ismertséggel rendelkeznek. Ezt a piaci tőkét pedig törvényes módon jogosultak hasznosítani. Az eljárás alá vont vállalkozás a Jorgos és a Tan-Túra védjegyeket jogosan tüntette fel hirdetésein, hiszen erről a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz történő kérelem szerint is az előbbi két utazásszervező vállalkozás átruházási okirattal rendelkezett, s a Klub Espana vonatkozásában is ez a helyzet. Végezetül utalt rá, hogy a védjegyek használata nem alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, hiszen kétséget kizáró módon az eljárás alá vont vállalkozás ezen utazásszervező vállalkozások útjait is közvetítette.


Ugyanez vonatkozik a többi reklámszövegre, amelyekből minden esetben kitűnik, hogy a Jorgos, a Tan-Túra és a Klub Espana útjait kiemelten értékesítő HTC e vonatkozásban kitüntetett helyzetben van. Ezek valós tények, amelyek a fogyasztók megtévesztésére nem alkalmasak.


A Versenytanács az eljárást megszüntette, mert mint több döntésében rámutatott, a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására és ezáltal a Versenyhivatal hatáskörének megállapítására akkor van lehetőség, ha a valótlan tényállítás, a valós tény megtévesztésre alkalmas módon való felhasználása, illetve valamely lényeges körülmény elhallgatása az áru lényeges tulajdonságával kapcsolatban következik be.

A jelen esetben az eljárás alá vont vállalkozás névhasználata - függetlenül annak magyar vagy idegen nyelvű változatától - valós tényt közvetített, amennyiben az eljárás alá vont vállalkozás utazásszervezéssel foglalkozik. Függetlenül tehát attól, hogy a fogyasztó nagyobb bizalommal viseltetik-e egy angol nyelven piacon lévő magyarországi vállalkozás iránt vagy nem, ha a vállalkozást az utazásszervezői szolgáltatás igénybevétele miatt választja ki a hasonló profilú versenytársak közül, várakozásában nem csalatkozik.


Hasonló a helyzet a reklámokkal és a szolgáltatást bevezető prospektussal kapcsolatban. A vizsgálat ténymegállapításai szerint az eljárás alá vont vállalkozás és a kiemelten kezelt utazásszervezők, a Jorgos Travel, a Klub Espana és a Tan-Túra tulajdonosi köre között jelentős átfedések vannak. Mindez, valamint az utazásszervező vállalkozások és az eljárás alá vont megállapodása az embléma használatának átengedéséről jelzik, hogy valós tényt állított az eljárás alá vont, amikor ezen utazásszervező irodák kínálatának kiemelt közvetítőjeként mutatkozott be. A fogyasztó az előbbi három utazási iroda kínálatát az eljárás alá vont vállalkozás közvetítésével valósan elérhette.


Az a körülmény pedig, hogy az utazási piacon újonnan megjelenő fogyasztó előtt a katalógus mintegy régi szereplőként tünteti fel az eljárás alá vont vállalkozást, lehet ugyan tisztességtelen versenycselekmény, amely a versenytársak érdekeit sérti, azonban evonatkozásban a Tpvt. 2. §-a alkalmazása nem a Versenyhivatal hatáskörébe tartozik.

A Versenytanács ezért az eljárást megszüntette.

Budapest, 2000. szeptember 14.

dr. Györffy István sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Kállai Mária sk.
Ágoston Marika