Vj-85/2000/6

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa dr. Persa Krisztina jogtanácsos (1051 Budapest, Nádor u. 13.) által képviselt TE GANZ Villamossági Kft. kérelmezőnek összefonódás engedélyezése tárgyában indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a kérelmező a részvények többségének megvásárlásával irányítást szerezzen a GANZ Ansaldo Villamossági Rt. és a TEMM Tápiószelei Elektro-Mechanikai Művek Rt. felett.


E határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított 30 napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

I.

A kérelmező TE GANZ Villamossági Kft. (a továbbiakban: TE GANZ Kft.) 2000. április 19-én adásvételi megállapodást kötött az olaszországi székhelyű ANSALDO Invest S. p. A-val a GANZ Ansaldo Villamossági Rt. (a továbbiakban: ANSALDO Rt.) részvényei 99,88 %-ának, valamint a TEMM Tápiószelei Elektro-Mechanikai Művek Rt. (a továbbiakban: TEMM Rt.) részvényei 91,10 %-ának megvásárlására.
A megállapodás 7. a) pontja szerint a tranzakció zárásának feltétele a Gazdasági Versenyhivatal engedélye.

A kérelmező a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 24. §-a alapján az összefonódáshoz engedélyt kért a Gazdasági Versenyhivataltól.

II.

A TE Ganz Kft-t a Transelektro vállalkozás-csoporthoz tartozó Transelektro Management Vagyonkezelő Kft. alapította 2000. április 4-én, hogy a csoport által a fenti megállapodással megvásárlásra kerülő részvénytársaságok irányítását ellássa.

A Transelektro-csoport, mely magyar magánszemélyek tulajdonában áll, 19 vállalkozás felett rendelkezik irányítási jogosultsággal. A csoport vállalkozásainak tevékenységi körébe különféle kazán és erőművi berendezések, gépipari termékek előállítása, ezekhez kapcsolódó tervezési és kivitelezési munkák végzése, valamint ingatlan fejlesztés-kezelés és egyéb működést elősegítő szolgáltatások tartoznak. Az energetikai berendezések piacán a csoporthoz tartozó Ganz-Röck Kazán és Erőművi Berendezés Rt., a Transelektro Erőműfejlesztő és Üzemeltető Kft., valamint a Transvertikum Villamos Tervező, Fővállalkozó és Kivitelező Export-import Kft. rendelkezik jelentősebb szereppel.

Az ANSALDO Rt. a Ganz Villamos Művek 1990. évi privatizációja során került olasz többségi tulajdonba. Az Rt. megtartotta hagyományos profilját, főként nagyfeszültségű erőátviteli és elosztó rendszerekhez tartozó transzformátorokat, nagyfeszültségű motorokat gyárt, ezek szerelését és szervizelését végzi. 1999. évben 13,8 milliárd Ft nettó árbevételt ért el.

A TEMM Rt. többségi tulajdonosa szintén az olaszországi Ansaldo Invest S. p. A., új gyáregységében a Budapestről áthelyezett transzformátor és kapcsoló-berendezések előállítása folyik. 1999. évben nettó árbevétele 785 millió Ft volt.

III.

Az összefonódással érintett piacok az energetikai berendezések - turbinák, kazánok, generátorok, transzformátorok, irányítástechnikai és villamos biztosító berendezések - vásárlói, a felújítások megrendelői erőművek, közszolgáltatók, valamint jelentősebb méretű vállalkozások.

Az érintett piacokon a meghatározó felhasználók a villamos és hőerőművek, a közszolgáltató vállalkozások - tekintettel a jelentős összegű beruházásokra - részben versenytárgyalások kiírásával, részben előzetes ajánlatkérések alapján választják ki a berendezések szállítóját, vagy a felújítások megvalósítóját.
A piacralépés teljesen szabad, a tender felhívásokra, bármely vállalkozás ajánlatot tehet.
A magyar piacon a kész erőművek kivitelezésére képes neves multinacionális vállalkozások mellett a termelési-szolgáltatási vertikum egyes elemeinek szállítását vállalni tudó számos versenytárs hagyományosan jelen van, illetve potenciális piacralépő lehet.

A piaci szereplők részesedését az egy-egy évben megvalósuló beruházások-felújítások alacsony száma, illetve a jelentősebb megrendelések speciális formája miatt hosszabb időszakra vonatkozó adatok jellemzik reálisan. Az 1994. és 2001. között üzembehelyezett, illetve már megrendelt berendezések teljesítményei alapján az összefonódás résztvevőinek piaci részesedését a táblázat szemlélteti.

Megnevezés

ANSALDO Rt. (%)

Transelektro Ganz-Röck (%)

Hőhasznosító kazán

-

12

Transzformátor

61

-

IV.

A Tpvt. 71. §-a alapján készített jelentésben a vizsgáló a kérelmezett irányításszerzés feltétel nélküli engedélyezését indítványozta.

V.

A Tpvt. 23. § (1) bekezdés b) és a (2) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján a TE Ganz Kft. az ANSALDO Rt. és a TEMM Rt. részvényei többségének megszerzésével irányítást szerez felette.

Ezen irányításszerzéssel megvalósuló összefonódás, miután a Tpvt. 26. §-a szerinti közvetlen résztvevők előző évi nettó árbevétele meghaladja a 24. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott küszöbértékeket, engedélykérési kötelezettség alá tartozik.

VI.

A Tpvt. 30. § (2) bekezdése szerint a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre, vagy nem erősít meg gazdasági erőfölényt, nem akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon.

A kérelmezett irányításszerzés résztvevői az energetikai berendezések különböző részpiacain folytatják termelő tevékenységüket, így az összefonódás a koncentrációt etekintetben nem növeli. A tulajdonosváltás az érintett vállalkozások egymást kiegészítő tevékenységei révén az ún. szomszédos piacon a piaci részesedés növekedéséhez vezethet azzal, hogy az irányítás alá kerülő vállalkozások termékeivel a Transelektro-csoport kereskedelmi-, mérnöki- és fővállalkozói tevékenységét erősíteni tudja a jövőben. Ez azonban gazdasági erőfölényes helyzet kialakulásához nem vezethet, hiszen a piacon hagyományosan jelenlévő számos tőkeerős multinacionális vállalkozás kínálata erős versenyhelyzetet tart fent.


Ezeket figyelembevéve a Versenytanács a Tpvt. 77. § (1) bekezdés a) pontja szerinti döntésével az összefonódást a Tpvt. 30. § (2) bekezdésében foglaltakra tekintettel - a vizsgálati indítvánnyal egyezően - engedélyezte.

VII.

Az ügyfelek a tárgyalás mellőzését kérték, ezért a Versenytanács határozatát a Tpvt. 74. § (1) bekezdése alapján tárgyaláson kívül hozta meg.


A kérelmező az eljárás díját a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerint megfizette, ezért arról rendelkezni nem kellett.


A határozat felülvizsgálatára vonatkozó rendelkezés a Tpvt. 83. § (1) és (2) bekezdésein alapul.

Budapest, 2000. június 30.

Fógel Jánosné dr. sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Ágoston Marika