Vj-87/2000/16

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa dr. Déri Béla ügyvéd (Déri & Lovrecz Ügyvédi Iroda 1139 Budapest, Váci út 99.) által képviselt GLOBUS Konzervipari Rt. kérelmezőnek vállalkozások összefonódásának engedélyezésére indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a kérelmező a részvények többségének megvásárlásával irányítást szerezzen a Csabai Konzervgyár Rt. felett.


E határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított 30 napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

I.

A kérelmező GLOBUS Konzervipari Rt. (a továbbiakban: GLOBUS Rt.) Magyarország legrégebbi hagyományokkal rendelkező konzervgyára, a hús- és ételkonzerv, az ételízesítő, a gyümölcs- és főzelékkonzerv termékcsoportokon belül mintegy 100 féle terméket gyárt. 1999. évben nettó árbevétele 9,6 milliárd Ft volt.
A GLOBUS Rt. közvetett módon - a FOOD FARMS 96. Rt. magánbefektető társaságon keresztül - irányítja a főként főzelékkonzerveket és gyorsfagyasztott zöldség- és gyümölcstermékeket előállító DEKO-FOOD Rt-t, mely 1999. évben 8,1 milliárd Ft nettó árbevételt realizált.

A Csabai Konzervgyár Rt. 1999. évben döntően főzelék- és gyümölcskonzerveket állított elő, nettó árbevétele 4,7 milliárd Ft volt.

II.

Konzervipari termékek - hús, készételek, ételízesítők, gyümölcs-, főzelék- és savanyúságkonzervek, sűrített készítmények gyártásával Magyarországon 25-30 nagyobb méretű vállalkozás foglalkozik, de jelentős szerepet töltenek be a belföldi ellátásban a kisebb méretű konzerv és savanyító üzemek termékei, valamint az importból származó áruk is.
Az utóbbi két évben, főként a keleti piacokra történő értékesítés visszaesése következtében a hazai igényeket lényegesen meghaladó kínálati helyzet, a piaci szereplők között éles verseny alakult ki.


Az egyes konzervipari termékcsoportokon belül a felhasználási célt, az áru árát és minőségét figyelembevéve számos hasonló jellegű, egymást helyettesítő termék szerepel a kínálatban.
Földrajzilag érintett piac az ország egész területe, miután a jelentősebb termelők ún. márkakereskedő vállalkozásokon keresztül országosan terítik termékeiket, a többi gyártó áruja pedig a kereskedelmi láncok révén az ország bármely pontján megvásárolható.


Az összefonódásban érintett vállalkozások részesedését az egyes konzervipari termékcsoportok 1999. évi belföldi forgalmából az alábbi táblázat mutatja be.

Termékcsoport

GLOBUS csoport (%)

Csabai Konzervgyár Rt. (%)

Együtt (%)

Gyümölcskonzerv

2,7

3,3

6,0

Főzelékkonzerv

9,0

6,8

15,8

Savanyúság

11,2

0,4

11,6

Paradicsomkonzerv

38,8

1,4

40,2

Ételkonzerv

56,2

-

56,2

Húskonzerv

41,8

-

41,8

Gyorsfagyasztott zöldség, gyümölcs

8,4

-

8,4

III.

A GLOBUS Rt. 2000. április 18-án a "Részvény-átruházási Szerződés"-t kötött a PER-FOR Kft-vel a Csabai Konzervgyár Rt. részvényei 53,3 %-ának megvásárlására, mellyel irányítást szerez felette.


E szerződéshez a kérelmező a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) VI. fejezetében foglalt rendelkezések alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérte.

IV.

A Tpvt. 71. § (1) bekezdése alapján készített jelentésben a vizsgáló a kérelem szerinti irányításszerzés engedélyezését indítványozta, miután a vizsgálat során az engedély megtagadására okot adó körülmény nem merült fel.
A vizsgáló eljárása során az irányításszerzés piaci versenyre gyakorolt várható hatásával kapcsolatban kérte a Földművelődésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszeripari Főosztályának és Agrárrendtartási Hivatalának, a Magyarországi Konzervgyártók Szövetségének és az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének véleményét. E szervezetek a kérelem szerinti összefonódás engedélyezését javasolták.

V.

A Tpvt. 23. § (1) bekezdés b) pontja és a (2) bekezdés a) pontja szerint a GLOBUS Rt. a Csabai Konzervgyár Rt. részvényei többségének megvásárlásával irányítást szerez felette.


A Tpvt. 24. §-a szerint az irányításszerzés engedélykérési kötelezettség alá tartozik, mert a 26. § szerinti közvetlen résztvevőnek - GLOBUS Rt. és a Csabai Konzervgyár Rt. - valamint a GLOBUS csoporthoz tartozó közvetett résztvevőknek - FOOD FARMS 96 Rt. és DEKO-Food Rt. - együttes 1999. évi nettó árbevétele meghaladta a 10 milliárd Ft-ot, és az irányítás alá kerülő Csabai Konzervgyár Rt-é pedig 500 millió Ft feletti volt.

VI.

A Tpvt. 30. § (2) bekezdése szerint a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre, vagy nem erősít meg gazdasági erőfölényt, nem akadályozza a hatékony verseny kialakulását vagy fennmaradását az érintett piacon.


A kérelem szerinti irányításszerzés résztvevői az egyes konzervipari termékcsoportok országos piacán tevékenykednek. A GLOBUS csoport főként az étel-, hús- és paradicsomkonzerv termékek tekintetében rendelkezik jelentős piaci részesedéssel, mely termékcsoportokat azonban az irányítása alá kerülő Csabai Konzervgyár nem - illetve paradicsomkonzervet csak jelentéktelen arányban - forgalmazza. Az összefonódás a főzelék- és gyümölcskonzervek piacán növeli a koncentrációt, de az együttes piaci részesedés e termékek magyarországi forgalmából - figyelembevéve a zöldborsó- és csemege kukoricakonzervek tervezett értékesítésének növelését is - 20 % körüli mértékű, amely - tekintettel a nagy számú versenytársra és az import termékek jelenlétére is - gazdasági erőfölényes helyzet kialakulásához nem vezethet.


Előzőek alapján a Versenytanács a kérelem szerinti összefonódást - a vizsgálati indítvánnyal egyezően - a Tpvt. 30. § (2) bekezdésében foglaltakra tekintettel engedélyezte.

VII.

Az ügyfelek a tárgyalás mellőzését kérték, ezért a Versenytanács határozatát a Tpvt. 74. § (1) bekezdése alapján tárgyaláson kívül hozta meg.


A kérelmező az eljárás díját előzetesen, a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerint megfizette, ezért arról rendelkezni nem kellett.


A határozat felülvizsgálatára vonatkozó rendelkezés a Tpvt. 83. § (1) és (2) bekezdésein alapul.

Budapest, 2000. június 14.

Fógel Jánosné dr. sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Ágoston Marika