Vj-88/2000/8

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa dr. Fóti Károly vezető jogtanácsos (1051 Budapest, Szabadság tér 7.) által képviselt CITIBANK Rt. kérelmezőnek vállalkozások összefonódásának engedélyezésére indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a CITIBANK Rt. megvásárolja az ING Bank Rt. Lakossági Üzletágát.


E határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított 30 napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

I.

A CITIBANK Rt. és az ING Bank Rt. kereskedelmi banki szolgáltatásaikkal, eltérő összetételű ügyfélkörben, a vállalkozói és lakossági üzletágakban egyaránt jelen vannak.

A CITIBANK Rt. az amerikai székhelyű Citibank-csoport tagja, részvényei 100 %-ban a Citibank Overseas Investment Corporation tulajdonában vannak. E vállalkozás irányítja a Magyarországon működő Citibank Befektetési és Értékpapír (Magyarország) Rt-t, valamint a CitiLeasing Kereskedelmi és Szolgáltató Rt-t.
A CITIBANK Rt. rendelkezik a Citibank Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. üzletrészeinek 100 %-ával, mely a bank részére bankfiók üzemeltetési szolgáltatásokat végez.
A CITIBANK Rt. 1999. évi mérlegfőösszegének 10 %-a 21,4 milliárd Ft volt, a csoport többi magyarországi tagjának nettó árbevétele, illetve a befektetési szolgáltatások bevétele 1999. évben együttesen 576,5 millió Ft-ot ért el.

Az ING Bank Rt. a banki és biztosítási tevékenységet folytató hollandiai székhelyű ING-csoport tagja, részvényeinek 100 %-a az ING Bank N. V. tulajdonában áll. Az Rt. 1999. évi mérlegfőösszegének 10 %-a 169 milliárd Ft volt, melyből a Lakossági Üzletágé 3,5 milliárd Ft-ot tett ki.
Az Rt. az ING Duna Kft. üzletrészeinek 100 %-os tulajdonosa, mely részére üzemeltetési szolgáltatásokat végez, 1999. évi nettó árbevétele 808,4 millió Ft volt.

Az ING-csoporthoz tartozik még hat Magyarországon működő vállalkozás, amelyek vagyonkezeléssel, befektetési szolgáltatásokkal, beruházással, valamint életbiztosítási és nyugdíjpénztári szolgáltatásokkal foglalkoznak. E társaságok 1999. évi nettó árbevétele, működési célú bevétele, illetve a lekötött bruttó biztosítási díjak értéke együttesen 51,9 milliárd Ft-ot ért el.

II.

2000. április 13-án az ING Bank Rt. és az ING Duna Kft., valamint a CITIBANK Rt. és a Citibank Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Üzletkör Átruházásáról szóló szerződést kötöttek, mely értelmében az ING Bank Rt. átruházza a CITIBANK Rt-re a magyarországi lakossági üzletkörét.
Az átruházásra kerülő üzletkör banki vonatkozású részeit - betéti szerződések, hitelszerződések, egyéb szerződések, nyilvántartások és dokumentumok - a CITIBANK Rt.; az ingatlanokat, bérleti és egyéb szerződéseket, valamint a különböző fiókműködtetést szolgáló berendezéseket a Citibank Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. veszi át.
Az átruházási szerződés hatálybalépésének feltétele a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének és a Gazdasági Versenyhivatal engedélyének megszerzése.

A kérelmező a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 28. §-a alapján a két szervezethez egyidőben benyújtotta a tervezett tranzakció engedélyezése iránti kérelmét.

III.

A Tpvt. 71. § (1) bekezdése alapján készített jelentésben a vizsgáló a kérelmezett összefonódás feltétel nélküli engedélyezését indítványozta, tekintettel arra, hogy az a kereskedelmi banki szolgáltatások piacán érdemi koncentráció növekedést nem eredményez, az ügyfelek pedig a kibővülő szolgáltatási kör, s a várható hatékonyság javulás révén előnyösebb kondíciókhoz juthatnak.

IV.

A kérelem szerinti tranzakció a Versenytanács kialakult gyakorlata szerint (Elvi állásfoglalások 81. pont, Versenyfelügyeleti Értesítő 2000. évi 5. szám) a Tpvt. 23. (1) bekezdés a) pontjában foglalt "a vállalkozás része a vállalkozástól független másik vállalkozás részévé válik" tényállást megvalósítja, miután lakossági banki és hitelezési szolgáltatásokkal már foglalkozó vállalkozás veszi át az ING Bank Rt. Lakossági Üzletágát.

Az összefonódáshoz a Tpvt. 24. § (1) bekezdése alapján az esetben kell a Gazdasági Versenyhivataltól engedélyt kérni, ha a 26. § szerinti közvetlen és közvetett résztvevő vállalkozások előző évi nettó árbevétele a 10 milliárd Ft-ot meghaladja és az irányítás alá kerülő vállalkozásé pedig 500 millió Ft felett van.
Pénzintézet esetén a nettó árbevétel helyett a mérlegfőösszeg 10 %-át, a biztosító intézeteknél pedig a lekötött bruttó biztosítási díjak értékét kell figyelembe venni.
A Versenytanács kialakult gyakorlata szerint az összefonódásban érintett befektetési vállalkozás esetében a nettó árbevétel alatt a befektetési szolgáltatás bevételét kell érteni; azon vállalkozás esetében pedig, amelynek része egy másik vállalkozás részévé válik, nem a teljes, hanem a vállalkozásból kiváló üzletágra jutó hányadát kell a Tpvt-ben az engedélykéréshez előírt mutatószám meghatározásakor számításba venni (Elvi állásfoglalások 29. és 31. pontjai, Versenyfelügyeleti Értesítő 1998. évi 6. szám).
Az összefonódás közvetlen résztvevőinek - CITIBANK Rt. és az ING Bank Rt. Lakossági Üzletága - és közvetett résztvevőinek - a Citibank-csoporthoz, valamint az ING-csoporthoz tartozó vállalkozások - az engedélykérési kötelezettséghez figyelembeveendő 1999. évi mutatószámainak együttes értéke (78,2 milliárd Ft) meghaladja a 10 milliárd Ft-ot; a CITIBANK Rt. részévé váló ING Bank Rt. Lakossági Üzletágának pedig 500 millió Ft feletti (3,5 milliárd Ft) volt a mérlegfőösszege 10 %-a. Ezek alapján a kérelem szerinti összefonódás engedélykötelesnek minősül.

V.

A Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az összefonódáshoz kért engedélyt az esetben ha az nem hoz létre, vagy nem erősít meg gazdasági erőfölényt, nem akadályozza a hatékony verseny kialakulását vagy fennmaradását az érintett piacon.

A kérelem szerinti összefonódással érintett piac a lakossági, valamint a kis- és középvállalkozói kereskedelmi banki szolgáltatások országos piaca.

A kereskedelmi bankok piacán viszonylag nagyszámú versenytárs van jelen, a piaci koncentráció mértéke nem magas, az 1999. évi adatok alapján számított HH index értéke 943.
A piac szereplői között éles versenyhelyzet áll fenn, a részesedés növelése érdekében az üzleti szolgáltatások köre egyre szélesedik, a marketing tevékenység, az üzleti technika és a technológia gyorsuló fejlődése tapasztalható.

Az összefonódással érintett piacon a CITIBANK Rt. részesedése 5 % alatti, az ING Bank Rt-nek az 1996. évben e területen beindított üzletága pedig 0,5 %-nál kisebb részaránnyal bír, így a kérelmezett tranzakció révén érdemi változás a piaci szerkezetben nem következik be.
A CITIBANK Rt. versenyképessége a lakossági üzletágban a kibővülő ügyfélkör és fiókhálózat révén erősödni fog, amely azonban a gazdasági versenyt hátrányosan nem befolyásolja, erőfölényes piaci pozíció kialakulásának veszélyét fel sem veti.

Mindezeket figyelembevéve a Versenytanács a kérelem szerinti összefonódást - a vizsgálati indítvánnyal egyezően - a Tpvt. 30. § (2) bekezdésében foglaltak alapján engedélyezte.

VI.

Az ügyfelek a tárgyalás mellőzését kérték, ezért a Versenytanács határozatát a Tpvt. 74. § (1) bekezdése alapján tárgyaláson kívül hozta meg.

A kérelmező az eljárás díját a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerint megfizette, ezért arról rendelkezni nem kellett.

A határozat felülvizsgálatára vonatkozó rendelkezés a Tpvt. 83. § (1) és (2) bekezdésein alapul.

Budapest, 2000. június 9.

Fógel Jánosné dr. sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Ágoston Marika