Vj-93/2000/11

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a László Péter ügyvezető igazgató által képviselt MATÁVkábelTV Kft (1013 Budapest, Krisztina körút 55.) kérelmezőnek összefonódás engedélyezése iránti kérelmére indult eljárásban - tárgyaláson kívül -meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács engedélyezi a Délkábel Kft beolvadását a MATÁVkábelTV Kft-be.

A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított harminc napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

I.

1.) A kérelmező MATÁVkábelTV Kft (a továbbiakban: MkTV Kft) 2000. április 17- én Egyesülési Megállapodást kötött a Délkábel Kft-vel és a Kábel Invest Vagyonkezelő Rt-vel, melynek értelmében a Kábel Invest Vagyonkezelő Rt száz százalékos tulajdonában levő Délkábel Kft beolvad az MkTV Kft-be.

2.) Az MkTV Kft a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) VI. fejezetének rendelkezései alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérte az 1.) pont szerinti beolvadáshoz, mint vállalkozások összefonódásához.

II.

3.) A kábeltelevízió szolgáltatást végző MkTV 1999. évi nettó árbevétele 589 millió forint volt. Az általa 2000. április 17-ét megelőző két év során megvásárolt kábeltelevíziós hálózatok és kábeltelevíziós vállalkozások együttes nettó árbevétele 1057 millió forintot tett ki.

4.) Az MkTV Kft üzletrészeinek száz százalékos tulajdonosa a Magyar Távközlési Rt (a továbbiakban: MATÁV), amely további tizenhét vállalkozás felett rendelkezik a részvények és az üzletrészek többségének tulajdonlásán alapuló irányítási joggal. A MATÁV és az általa irányított vállalkozások (a továbbiakban együtt: MATÁV-csoport) 1999. évi együttes nettó árbevétele - az egymás közötti forgalom nélkül - 323 milliárd forint volt.

5.) A Délkábel Kft 1999. évi nettó árbevétele 382,3 millió forint volt, amely teljes egészében kábeltelevíziós szolgáltatásból származott.

6.) A Délkábel Kft kábeltelevíziós hálózatát az MkTV 2000. március 1-jén kötött Adásvételi Szerzőssel megvásárolta, amit a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezett (Vj-178/2000). A Délkábel Kft gazdasági tevékenységet jelenleg nem végez.

III.

7.) A kérelem szerinti összeolvadás a Tpvt. 23. § (1) bekezdésének a.) pontja alapján vállalkozások összefonódásának minősül, amelyhez a Tpvt. 24.§ értelmében a Gazdasági Versenyhivatal engedélye szükséges, mert
- az érintett vállalkozások (a MATÁV - csoport és a Délkábel Kft) 1999. évi együttes nettó árbevétele meghaladta a 10 milliárd forintot; és
- az MkTV Kft 2000. április 17-ét megelőző két évben 500 millió forintot meghaladó összefonódást hajtott végre.

8.) Megjegyzi a Versenytanács, hogy a Tpvt. 24. § szempontjából a Délkábel Kft 1999. évi nettó árbevétele nulla forint, mert az összeolvadás időpontjában már nem rendelkezett azokkal az eszközökkel (mint vállalkozás résszel), amelyek felhasználásával végzett tevékenységéből 1999. évi nettó árbevétel kizárólagosan származott. Ez azonban - a Versenytanács álláspontja szerint - nem zárja ki az engedélyezési kötelezettséget, mert
- a Tpvt. 24. § (1) bekezdés szerinti küszöbérték akkor is "átlépettnek" minősül, ha az összefonódásban résztvevő egyik vállalkozás (csoport) nettó árbevétele önmagában meghaladja a tíz milliárd forintot; és
- a Tpvt. 24.§ (2) bekezdés szerinti feltétel teljesítéshez is elegendő, ha a befogadó vállalkozás a vizsgált összefonódást megelőző két évben ötszáz millió forintot meghaladó összefonódást valósított meg.

9.) A Délkábel Kft azt követően, hogy a kizárólagosan végzett kábeltelevíziós tevékenység alapját képező eszközöket értékesítette, más gazdasági tevékenységbe nem kezdett. Ebből következőleg az összefonódásnak nincs hatása a gazdasági versenyre, mire tekintettel a Versenytanács a Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján az összefonódást engedélyezte.

IV.

10.) Az ügyfelek (a kérelmező MkTV Kft és a beolvadó Délkábel Kft) a Tpvt. 74. § alapján kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács határozatát tárgyaláson kívül hozta meg.

11.) A kérelmező a Tpvt. 62.§ (1) bekezdése szerinti eljárási díjat előzetesen lerótta, ezért arról rendelkezni nem kellett.

12.) A határozat felülvizsgálatára vonatkozó rendelkezés a Tpvt. 83.§ (1) - (2) bekezdésein alapul.

Budapest, 2000. július 13.

dr. Bodócsi András sk. előadó
dr. Győrffy István sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Szabó Györgyi