Vj-138/2000/7

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Köves & Társai Ügyvédi Iroda (Madách Trade Center, 1075 Budapest, Madách Imre út 14., ügyintéző: dr. Csikai Attila ügyvéd) által képviselt Rubin Telekommunikationdienste GmbH kérelmezőnek vállalkozások összefonódásának engedélyezésére indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a kérelmező irányítást szerezzen a debis Systemhaus GmbH felett.

E határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított 30 napon belül a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresettel kérhetik.

Indoklás

I.

2000. április 3-án a DaimlerChrysler Services AG, a Deutsche Telecom AG és Rubin Telekommunikationdienste GmbH (a továbbiakban: Rubin) között létrejött Joint Venture Szerződés alapján a Rubin megszerezte a debis Systemhaus GmbH (a továbbiakban: debis) törzstőkéjének és szavazati jogainak 50,1 %-át. Ezzel egyedüli irányítást szerzett a debis, valamint az érdekeltségi körébe tartozó vállalkozások felett.

E szerződésre hivatkozással a kérelmező a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 24. § (1) bekezdése alapján az összefonódáshoz a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérte.

A Rubin az engedély iránti kérelmében hivatkozott arra, hogy az összefonódásban érintett vállalkozások a magyarországi informatikai hardver, az informatikai szoftver-szolgáltatások és az ügyviteli tanácsadás érintett piacain nem rendelkeznek jelentős piaci részesedéssel, így az irányításszerzés a fennálló versenyt hátrányosan nem befolyásolja.

II.

A Rubin a Deutsche Telekom AG (a továbbiakban: DT) 100 %-os tulajdonában álló németországi székhelyű vállalkozás, mely telekommunikációs szolgáltatásokkal és termékekkel kapcsolatos marketing tevékenységet folytat. 1999. évben Magyarország területén árbevételt nem realizált.

A DT számos magyarországi vállalkozás felett közvetlen, illetve közvetett irányítási joggal rendelkezik.
Igy érdekeltségi körébe tartozik:

  • -

    a Magyar Távközlési Rt. (MATÁV Rt.)

  • -

    a MagyarCom Service Kft.,

  • -

    a DeTeLine Budapest Kft.,

  • -

    az EuroDATA Kommunikációs Kft.,

  • -

    a Westel Rádiótelefon Kft., és

  • -

    a Westel 900 GSM Mobil Távközlési Rt.

E társaságok 1999. évben együttesen 420 milliárd Ft nettó árbevételt értek el. A MATÁV Rt., melynek elsődleges tevékenysége a vezetékes és mobil telefonszolgáltatás nyújtása a 100 %-os tulajdonában álló MATÁVCom Kft-n és az irányítása alatt álló leányvállalatokon keresztül az informatikai hardver és szoftver-szolgáltatások piacainak is szereplője.
A MatávCom Kft. és az irányítása alatt álló X-Byte Kft., valamint a Veritel Kft. az informatikai hardver piacon, - mely a számítógépek és tartozékaik, terminálok, alkatrészek forgalmazását foglalja magában - 5-7 % közötti piaci részesedéssel rendelkezett 1999. évben.

Az informatikai szoftver-szolgáltatások piacán - mely a rendszer-szoftver, a projektszolgáltatások, alkalmazott szoftvertermékek és megoldások, a hardverkarbantartás és outsourcing/felhasználás menedzsment tevékenységeket együttesen tartalmazza - a MatávCom Kft. és az irányítása alatt álló BCN Kft. részesedése 1999. évben 2-3% közötti volt.

A debis - a DaimlerChrysler Services AG tulajdonában álló - németországi székhelyű jelentős információtechnikai szolgáltató vállalkozás.
A társaság leányvállalatain keresztül a világ több mint 20 országában kínálja áruit, szolgáltatásait. Külföldön honos vállalkozásai a magyar piacon 1999. évben 407 millió Ft nettó árbevételt értek el.
A debis érdekeltségi körébe tartozik Magyarországon négy vállalkozás:

  • -

    100 %-os tulajdonosi részesedéssel irányítja a debis IT Services Magyarország Kft-t, mely a többi magyarországi vállalkozásának holding vállalata.

  • -

    a debis IT Services Magyarország Kft. 90 %-os részesedéssel irányítja a debis IT Services Unisoftware Kft-t. E társaság informatikai projektek megvalósításával, adatbázisok és kommunikációs rendszerek kiépítésével, kereskedelmével, valamint adatfeldolgozó berendezések üzemeltetésével foglalkozik. 1999. évben 2,6 milliárd Ft nettó árbevételt realizált.

  • -

    a debis IT Services Magyarország Kft. 51 %-ban tulajdonosa a Dataware Kft-nek, mely számítógépes hálózatépítést és rendszerintegrációs tevékenységet folytat. 1999. évben 2,1 milliárd Ft nettó árbevétele volt.

  • -

    a debis közvetetten irányítja az üzletviteli tanácsadás piacán tevékenykedő Diebold Vezetési Tanácsadó Kft-t, mely 1999. évben 78 millió Ft nettó árbevételt ért el.

A debis külföldön honos leányvállalatai és a Magyarországon tevékenységet folytató vállalkozásai 1999. évben együttesen az informatikai hardver piacon 2 %-os részesedéssel rendelkeztek, s ugyancsak 2 %-os volt a részesedésük az informatikai szoftver-szolgáltatások piacán is.

III.

A Tpvt. 71. § (1) bekezdése alapján készített jelentésben a vizsgáló a kérelmezett összefonódás engedélyezését indítványozta arra tekintettel, hogy az az érintett piacokon nem hoz létre erőfölényes helyzetet és várhatóan nem vezet a hatékony verseny fejlődésének korlátozásához.

IV.

A kérelem szerinti üzletrészvásárlás a Tpvt. 23. § (1) bekezdés b) és (2) bekezdés a) pontja alapján összefonódásnak minősül.

Az összefonódás külföldön honos vállalkozások között jön létre, amelyek részben közvetlen, részben közvetett módon irányítási jogosultsággal rendelkeznek Magyarországon tevékenységet folytató leányvállalatokkal, illetve exportjuk révén áruikkal (szolgáltatásaikkal) jelen vannak a magyar piacon, ezért - miután az irányításszerzés hatása érvényesül a Magyar Köztársaság területén - arra a Tpvt. hatálya az 1. §-ban foglaltak alapján kiterjed.

A kérelem szerinti összefonódáshoz a Tpvt. 24. § (1) bekezdése szerint - figyelembevéve a 27. § (2) bekezdésében foglaltakat is, mely szerint a külföldön honos vállalkozások esetében a Magyar Köztársaság területén értékesített árukból (szolgáltatásokból) elért nettó árbevételt kell figyelembe venni - a Gazdasági Versenyhivataltól engedélyt kell kérni, miután

  • -

    a Tpvt. 26. §-a szerint számításba veendő érintett - közvetlenül és közvetetten résztvevő vállalkozások - előző évi, egymás közötti forgalom nélkül számított magyarországi nettó árbevétele meghaladja a tíz milliárd Ft-ot, és

  • -

    az irányítás alá kerülő debis és az általa irányított vállalkozások előző évi nettó árbevétele Magyarországon több volt - 5190,5 millió Ft - mint 500 millió Ft.

V.

A Tpvt. 30. § (2) bekezdése szerint a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre, vagy nem erősít meg gazdasági erőfölényt, nem akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon.

Az összefonódás - a Tpvt. 14. §-ában foglaltak alapján - az informatikai hardver és az informatikai szoftver-szolgáltatások, valamint az üzletviteli tanácsadás magyarországi piacait érinti.

E piacokra történő belépés szabad, s Magyarországon a világ szinte valamennyi jelentős információtechnikai termékeket és szolgáltatásokat nyújtó vállalkozása jelen van.

A terjeszkedési fázisban lévő érintett piacokra erős versenyhelyzet jellemző, jelentősebb piaci részesedéseket - 15-16 % - nagy nevű multinacionális-, illetve sok éves hagyománnyal rendelkező magyar vállalkozások szereztek.

A kérelmezett összefonódás révén a két érintett információtechnikai piacon növekszik a koncentráció; a DT vállalkozáscsoport az informatikai hardver piacon 8 % körüli; a szoftverszolgáltatások piacán 5 %-os piaci részesedést ér el Magyarországon. E piaci részesedések nem aggályosak a gazdasági verseny szempontjából.

A DT csoport az üzletviteli tanácsadás piacán eddig nem tevékenykedett, s miután az irányítása alá kerülő Diebold Vezetési Tanácsadó Kft. nem jelentős piaci szereplő Magyarországon, így a DT csoport távközlési piacon fennálló meghatározó pozíciója nem vezethet olyan vertikális kapcsolatok kialakulásához, amely a versenyt károsan befolyásolhatná.

Mindezek alapján a Versenytanács - a vizsgálati indítvánnyal egyezően - a Tpvt. 77. § (1) bekezdésének a) pontja alapján hozott határozatával a kérelem szerinti összefonódást engedélyezte.

VI.

Az ügyfelek kérelme alapján a Versenytanács határozatát - a Tpvt. 74. § (1) bekezdése szerint - tárgyaláson kívül hozta meg.

A kérelmező a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti eljárási díjat előzetesen megfizette, ezért arról rendelkezni nem kellett.

A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a Tpvt. 83. § (1) és (2) bekezdése alapján kérhetik.

Budapest, 2000. november 2.

Fógel Jánosné dr. sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Ágoston Marika