Vj-147/2000/6

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa dr. Máthé Balázs ügyvéd (Berecz & Andrékó Ügyvédi Iroda, 1054 Budapest, Szabadság tér 7.) által képviselt Vodafone Group Plc., Vivendi S. A. és Canal+ S. A. kérelmezőknek vállalkozások összefonódásának engedélyezésére indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács megállapítja, hogy a Vizzavi Ltd. közös vállalat megalapítása nem tartozik engedélykérési kötelezettség alá.


E határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézhezvételtől számított 30 napon belül a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresettel kérhetik.

Indoklás

I.

A kérelmezők 2000. május 16-án Közös Vállalati Megállapodást kötöttek, mely szerint londoni székhellyel Vizzavi Ltd. néven közös irányításuk alá tartozó vállalkozást alapítanak. A kérelmezők e közös vállalatban egyesítik meghatározott, az Internethez kapcsolódó, a korábban Európában végzett azonos, illetve egymást kiegészítő tevékenységeiket. Ennek érdekében ezekhez kapcsolódó eszközeiket, értékesítési és szolgáltatási megállapodásaikat, kutatási és fejlesztési eredményeiket, valamint a személyzetet átruházzák a közös vállalkozásra.
A Vizzavi Ltd. tevékenysége az Internetes hirdetés, a fizető szolgáltatás és az Internet-hozzáférés piacaira terjed ki.


A kérelmezők a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) előírásaira hivatkozással a közös vállalat létrehozásához a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérték.


A közös vállalat megalapítását az Európai Unió Bizottsága 2000. július 20-án kelt határozatával engedélyezte.

II.

A Vodafone Group Plc. multinacionális vállalkozáscsoport, melynek fő tevékenységi köre a mobil rádiótelefon-szolgáltatás.
A vállalkozáscsoport tulajdonában áll a Magyarországon mobil rádiótelefon-szolgáltatást nyújtó V. R. A. M. Rt., mely 1999. évben 2,3 milliárd Ft nettó árbevételt ért el. A csoport külföldön honos vállalkozásai 1999. évben Magyarországon 2,6 milliárd Ft árbevételt realizáltak.

A Vivendi S. A. jelentős nemzetközi vállalatcsoport, mely víz-, energia- és egyéb közműszolgáltatásokkal, valamint távközlési tevékenységekkel foglalkozik.
Magyarországon kilenc közműszolgáltató vállalkozás tartozik a csoport érdekeltségi körébe, emellett hét - a helyi közcélú távbeszélő szolgáltatás piacán tevékenykedő - társaság működik az irányítása alatt. A Vivendi csoport magyarországi leányvállalatai 1999. évben együttesen 19,5 milliárd Ft nettó árbevételt értek el, amelyből a közcélú távbeszélő szolgáltatást nyújtó vállalkozások az Internet-hozzáférés piacán 260 millió Ft árbevételt realizáltak.

A Canal+ francia székhelyű vállalkozás, mely az audiovizuális piacon műsorszolgáltatást, készítést, forgalmazást és elosztást végez.
Magyarországon leányvállalattal nem rendelkezik, a Mediatech Média- és Kábeltechnológia Kft-vel kötött szerződéses kapcsolata révén 1999. évben 495 millió Ft összegű nettó árbevételt realizált az országban.

III.

A Tpvt. 71. §-a alapján készített jelentésben a vizsgáló az eljárás során beszerzett adatok alapján annak megállapítását indítványozta, hogy a kérelem szerinti közös vállalat megalapítása nem minősül engedélyköteles összefonódásnak.

IV.

A kérelem tárgyát képező közös vállalat létrehozása a Tpvt. 23. § (1) bekezdés c) pontjában foglaltak szerint vállalkozások összefonódásának minősül.

Az összefonódás külföldön honos vállalkozások között jön létre, melyre a Tpvt. hatálya az 1. § alapján kiterjed, miután a Vodafone és a Vivendi vállalkozáscsoport irányítása alatt vannak a magyar piacon tevékenységet folytató leányvállalatok, illetve a Canal+ is realizált Magyarországon árbevételt, így az összefonódás hatása érvényesülhet a Magyar Köztársaság területén.

Az összefonódáshoz a Tpvt. 24. § (1) bekezdése alapján akkor kell a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérni, ha a 26. § szerinti közvetlen és közvetett résztvevők előző évi magyarországi nettó árbevétele a 10 milliárd Ft-ot meghaladja, feltéve, hogy a beolvadó vagy irányítás alá kerülő vállalkozás, illetve az összeolvadásban résztvevő legalább két vállalkozás nettó árbevétele ötszáz millió forint felett van.
A Versenytanács kialakított gyakorlata szerint - Elvi állásfoglalások 59. pont, Versenyfelügyeleti Értesítő 1999. évi 4. szám - a közös vállalat alapítással megvalósuló összefonódás közvetlen résztvevői, akik között az összefonódás létrejön (Tpvt. 26. § (2) bekezdés), a közös vállalkozásba bevitt tevékenységek; a közös vállalkozást létrehozó, azt a jövőben irányító vállalkozások pedig (Tpvt. 26. § (3) bekezdés) közvetett résztvevőknek minősülnek.


A kérelem szerinti összefonódás közvetlen és közvetett résztvevőinek
- a V. R. A. M. Rt-nek és a Vodafone-csoport külföldön honos vállalkozásainak,
- a Vivendi-csoport magyarországi leányvállalatainak,
- valamint a Canal+-nak
az 1999. évi együttes magyarországi nettó árbevétele 24,9 milliárd Ft volt, azonban a közös vállalkozásban egyesítendő Internethez kapcsolódó tevékenységek nettó árbevétele nem érte el az 500 millió Ft-ot. Ezek közül egyedül az Internet-hozzáférés piacán realizáltak a Vivendi-csoporthoz tartozó távbeszélő szolgáltatást nyújtó magyar leányvállalatok 260 millió Ft összegű nettó árbevételt, ezért a közös vállalat létrehozása nem tartozik engedélykérési kötelezettség alá.


Erre tekintettel a Versenytanács - a vizsgáló indítványával megegyezően - a Tpvt. 77. § (1) bekezdés a) pontja szerinti határozatával az engedélykérési kötelezettség hiányát állapította meg.

V.

Az ügyfelek a tárgyalás mellőzését kérték, ezért a Versenytanács - a Tpvt. 74. § (1) bekezdése alapján - határozatát tárgyaláson kívül hozta meg.

A kérelmezők a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti eljárási díjat előzetesen megfizették, ezért arról rendelkezni nem kellett.

A határozat felülvizsgálatára vonatkozóan a Tpvt. 83. § (1) és (2) bekezdései tartalmaznak rendelkezést.

Budapest, 2000. november 23.

Fógel Jánosné dr. sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Ágoston Marika