Vj-180/2000/14

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa dr. Kiser Dóra jogtanácsos által képviselt National-Nederlanden Magyarországi Biztosító Részvénytársaság (1061 Budapest, Andrássy út 9. szám alatti) I. r.
dr. Berencsi Tamás jogtanácsos által képviselt ING Bank Részvénytársaság (1061 Budapest, Andrássy út 9. szám alatti) II. r. kérelmezőnek gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalma folytán indított eljárás során - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács megállapítja, hogy a kérelmezők 2000. november 28-án kelt megállapodása nem esik versenyjogi tilalom alá.

E határozat ellen a kézhezvételtől számított 30 napon belül a kérelmezők a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható, de a Fővárosi Bírósághoz címzett felülvizsgálat iránti keresettel élhetnek.

Indoklás

A Versenytanács az ügyfelek előadása, a csatolt írásbeli bizonyítékok, valamint az 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 71. §-a nyomán készült vizsgálati jelentés alapján a következő tényállást állapította meg:
Az I. r. kérelmezőt, a hazai biztosítási piac egyik szereplőjét 1991. január 17-én alapították biztosítási szolgáltatások és egyéb pénzügyi szolgáltatások végzésére. 100 %-osan közvetlen tulajdonosa az ING Continental Europe BV., amely viszont az ING Insurance International BV. 100 %-os tulajdonában áll. Ez a vállalkozás azonban az ING Verzekeringen NV. tulajdona, amely felett ugyancsak 100 %-ban az ING Groep NV. gyakorolja a tulajdonosi jogokat.
Következésképpen az I. r. kérelmező az ING csoport egyik tagja, amelynek végső soron az ING Groep NV. a tulajdonosa, s többszörös áttételen keresztül gyakorolja felette az irányítási jogot.

A II. r. kérelmezőt, a hazai pénzpiac egyik szereplőjét 1991. szeptember 3-án alapították elsősorban pénzügyi tevékenység végzésére. A tulajdonosi jogokat felette az ING Bank NV. gyakorolja 100 %-osan, amelyet viszont 100 %-os arányban közvetlenül ugyancsak az ING Groep NV. tulajdonol.

Igy a kérelmezők mindegyikét közvetetten az ING Groep NV. irányítja.

A kérelmezők elhatározták, hogy pénzügyi és biztosítási jellemzőkkel rendelkező új termékkel piacralépnek. Az erre vonatkozó tervezett megállapodásukat 2000. november 28-i kelettel írásban rögzítették és a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordultak a Tpvt. 18. § (1) bekezdés a) pontja alapján annak megállapítása érdekében, hogy a tervezett megállapodás a Tpvt. 11. § értelmében nem minősül gazdasági versenyt korlátozó megállapodásnak, illetve ennek hiányában kérték a 18. § (2) bekezdés szerinti mentesítést.

A Tpvt. nem tiltja az olyan (tervezett) megállapodás kötését, amely egymástól nem független megállapodások között jön létre (12. § b) pont). A kérelmezők egymáshoz képest ilyen vállalkozásnak tekintendők, hiszen mindkettőjüket az ING Groep NV. irányítja (Tpvt. 15. § (1) bekezdés b) pont).
Ezért a Versenytanács egyetértve a vizsgálói indítvánnyal, a rendelkező rész szerint határozott.

A Versenytanács határozatát a Tpvt. 74. § (1) bekezdése alapján tárgyaláson kívül hozta meg.

A kérelmezők számára a határozat elleni Tpvt. szerinti jogorvoslati jogot a 83. § biztosítja.

Budapest, 2001. február 1.

dr. Kállai Mária sk. előadó
dr. Bodócsi András sk
Vérné dr. Labát Éva sk.
Ágoston Marika