Vj-182/2000/9

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Szűcs Vince (8901 Zalaegerszeg, Mártírok útja 4b.) ügyvéd által képviselt FEVITA Híradástechnikai és Elektronikai Közkereseti Társaság (1048 Budapest, Böröndös utca 22. II.em. 6. eljárás alá vont ellen gazdasági erőfölénnyel történt visszaélés megállapítására indult eljárásban - tárgyalás mellőzésével - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

E határozat ellen a kézhezvételtől számított 30 napon belül az eljárás alá vont a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható, de a Fővárosi Bírósághoz címzett felülvizsgálat iránti keresettel élhet.

Indoklás

Eljárás alá vont gazdasági munkaközösségből 2000. július 11-én alakult át közkereseti társasággá, alapító okirata 2000. július 13-án kelt. Fő tevékenységi köre iparihíradástechnikai termékek gyártása. Eljárás alá vont gyártja a FEVITA-X típusú taxamétert, és azt szervizeli. Ezen kívül más tevékenységet nem végez. A taxi viteldíjjelző készülék 2000. évi dátumváltásával kapcsolatos programcseréből bruttó 500. 000.-Ft bevétele származott.

Az adattárolós taxióra használata 1994-ben vált kötelezővé Magyarországon. Jelenleg 9 típust forgalmaznak. Ezeket 6 forgalmazó értékesíti, és 33 szerviz javítja. A hatok egyike az eljárás alá vont. Működése az ország egész területére kiterjed.

A FEVITA-X típusú taxaméter beszerelését, programozását, javítását, szervizelését, plombálását csak az APEH által feljogosított eljárás alá vont végezheti. A vizsgálat megállapítása szerint erre tekintettel - mivel a szervízszolgáltatást illetően helyettesíthetőség vagy máshozfordulás lehetősége nincs - a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (továbbiakban: Tpvt.) 22. § (1) bekezdés a) pontja alapján gazdasági erőfölényben van.

Az eljárás alá vont 1993-ban fejlesztette ki adattárolós nyugtaadásra alkalmas személytaxi viteldíjjelző készülékét. Az Országos Pénztárgép és Taxaméter Technikai Bizottságának jóváhagyásával 1993. december 13-án AP-505. számon kiadott APEH engedéllyel, azóta gyártja, forgalmazza és szervízeli a FEVITA-X típusú taxiórát. A jelzőkészülékekre vonatkozó 6/1993. (II.9.) PM rendelet a 2000. év dátumkezelésével kapcsolatban előírást nem tartalmazott. Az Országos Mérésügyi Hivatal 1999. évi vizsgálata szerint két forgalmazott taxaméter kivételével valamennyinél megoldott a 2000. évi dátumváltás.
Az Adó és Ellenőrzési Értesítő 1999. évi 10. számában Közleményt jelentetett meg az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a pénztárgépek, taxaméterek 2000. év dátumváltásával kapcsolatos rendelkezésekről.
A mellékletben szerepelnek azok a taxaméterek, amelyek 2000. év dátumváltása megoldott, 2000. január 1-től változtatás nélkül használhatók. Itt található az eljárás alá vont is, mivel 1999. május 4-én úgy nyilatkozott, hogy a FEVITA-X típusú taxióra a 2000-rel kezdődő dátumokat is tudja kezelni, ezért azon semmiféle módosítást nem kell végrehajtani.

A későbbiek során az eljárás alá vont minden részletre kiterjedő vizsgálata alapján kiderült, hogy az általa forgalmazott taxaméter egyes funkcióban nem tudja teljesíteni az előírást. Ezt követően a módosításokat elvégezte, majd az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal 1999. december 3-án kelt levelében 2001. december 31-ig engedélyezte a taxaméter forgalmazását, azzal a feltétellel, hogy a módosított programverzióval a korábban már üzembehelyezett és jelenleg is üzemelő taxaméterek szoftverei 1999. december 31-ig lecserélésre kerülnek.
A vizsgálati jelentés szerint az eljárás alá vont az üzembehelyezett taxamétereknél a szükséges programcserét elvégezte. Az erről szóló számlamásolatokat a 2000. november 17-én kelt jegyzőkönyv bizonysága szerint ID 17051- 17100 sorszám alatt bemutatta.
Valamennyi számla 10.000.-Ft összegről lett kiállítva, keltezésük 1999. december 16-30-ig folyamatos volt.

Egy esetben a pogramcserével kapcsolatban kifogás merült fel, az ügyfél az összeget magasnak tartotta és nem fizette meg. A taxaméter meghibásodásával kapcsolatban eljárás alá vont a hitelesítést megtagadta, mivel az ügyfél a korábbi tartozását nem egyenlítette ki. Ebben az ügyben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Etikai Bizottsága 2000. június 20-án kelt határozatában az eljárás alá vontat az Etikai Kódex megsértése miatt figyelmeztetésben részesítette.
A versenyfelügyeleti vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az eljárás alá vont az üzleti kapcsolataiban (a végrehajtott programcserét illetően) kellő gondossággal járt el, erre vonatkozóan a személytaxis vállalkozókat nyilatkoztatta a szakszerviz munkájával kapcsolatban, így valószínűsíthető, hogy az észlelt magatartás az eljárás alá vont részéről egyedi esetnek tekinthető, ezért az eljárás megszüntetését indítványozta.

A Tpvt. 22. § (1) bekezdés a) pont szerint gazdasági erőfölényben van az érintett piacon az, akinek az áruját ésszerűen helyettesítő árut nem, vagy csak a szakma és az adott áru szempontjából a szokásosnál számottevően kedvezőtlenebb feltételekkel lehet beszerezni.

A Versenytanács álláspontja szerint a vizsgálat által feltárt adatokból egyértelmű, hogy az eljárás alá vont gazdasági erőfölényben van, tekintettel arra, hogy aki tőle megvásárolták a HEVITA-X taxamétert, azok a szervízellátást és a javítást is csak tőle kaphatják meg.

A Versenytanács állandó gyakorlata szerint az a tény, hogy egy vállalkozás gazdasági erőfölényben van önmagában nem jogszabálysértő.

A Tpvt. 21. §-a tiltja a gazdasági erőfölénnyel történő visszaélést, így különösen az a) pont szerint az üzleti kapcsolatokban - ideértve az általános szerződési feltételek alkalmazásának esetét is - tisztességtelenül vételi vagy eladási árakat megállapítani, vagy más módon indokolatlan előnyt kikötni, vagy hátrányos feltételek elfogadását kikényszeríteni.
A Gazdasági Versenyhivatal Szolgáltatási Irodája azért indított eljárást, az eljárás alá vont ellen, mert feltételezhető volt az általa forgalmazott HEVITA-X típusú személytaxi viteldíjjelző készülék javításával kapcsolatos kötelezettségének nem tett eleget, és ezzel sértette a Tpvt. 21. § a) pontjában foglaltakat.

A Versenytanácsnak abban a kérdésben kellett döntenie, hogy az eljárás alá vont az általa forgalmazott és szervizelt taxaméterek dátumváltásra történő átállítása során tanúsított-e visszaélésszerű magatartást.
A rendelkezésre álló adatok azt bizonyítják, hogy a pénztárgépek, taxaméterek 2000. év dátumváltásával kapcsolatos rendelkezésekről szóló APEH közlemény mellékletébe a taxamétereket forgalmazók nyilatkozata alapján kerültek be azok a készülékek, illetve gyártói, amely taxamétereket 2000. január 1-től változtatás nélkül lehet használni. Minden valószínűség szerint az eljárás alá vont a nyilatkozatát jóhiszeműen tehette meg, hiszen amikor kiderült, hogy programváltoztatásra lesz szükség ebből eredően meglehetősen sok problémája, kellemetlensége támadt, vállalkozását hátrányosan érintette ez a tény, melyet a Gazdasági és Iparkamara Etikai határozatában megfelelő szankcióval sújtott.
Ugyanakkor ez a tévedése nem alapítja meg az eljárás alá vont esetében a visszaélésszerű magatartást, amelyet a Tpvt. a versenyjogsértés megállapíthatóságához előír.

Minderre tekintettel a Versenytanács a Tpvt. 72. § (1) bekezdése alapján az eljárást megszüntette, mivel nem látta indokoltnak annak folytatását.

A jogorvoslatra vonatkozó rendelkezés a Tpvt. 83. §-án alapul.

Budapest, 2001. január 8.

dr. Lénárd Réka sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Kis Lászlóné