Vj-187/2000/8

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Csikai Attila ügyvéd (Köves és Társai Ügyvédi Iroda, 1075 Budapest, Madách Imre u. 14.) által képviselt General Electric Company kérelmezőnek összefonódás engedélyezése iránti kérelmére - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a kérelmező irányítást szerezzen a Honeywell International Inc. felett.

E határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított harminc napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

I.

  • 1)

    A General Electric Company (a továbbiakban: GE) a 2000. október 22-én aláirt megállapodás alapján irányítást kíván szerezni a Honeywell International Inc. (a továbbiakban: Honeywell) felett.

  • 2)

    A kérelmező GE a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) VI. fejezetének rendelkezései alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérte az 1) pont szerinti irányításszerzéshez, mint vállalkozások összefonódásához.

  • 3)

    A GE és az általa közvetlenül és közvetve irányított vállalkozások (a továbbiakban együtt: GE-csoport) a világ egyik legnagyobb ipari vállalkozás csoportját alkotják, mely elsősorban az elektromos áram előállításával, továbbításával, elosztásával, ellenőrzésével és felhasználásával kapcsolatos áruk fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik.

  • 4)

    A GE-csoporthoz tartozó magyarországi vállalkozások 1999. évi teljes nettó árbevétele, valamint a GE-csoport külföldön honos tagjainak a Magyar Köztársaság területén elért 1999. évi nettó árbevétele (a vállalkozás-csoporton belüli forgalom nélkül) együttesen 144,6 milliárd forint volt.

  • 5)

    Honeywell és az általa közvetlenül és közvetve irányított vállalkozások (a továbbiakban együtt: Honeywell-csoport) légi közlekedési termékeket, szabályozási és energiafejlesztési rendszereket, speciális vegyi anyagokat és elektronikai termékeket gyárt és értékesít világszerte.

  • 6)

    A Honeywell-csoporthoz tartozó magyarországi vállalkozások 1999. évi teljes nettó árbevétele, valamint a Honeywell csoport külföldön honos tagjainak a Magyar Köztársaság területén elért 1999. évi nettó árbevétele (a vállalkozáscsoporton belüli forgalom nélkül) együttesen 8 milliárd forint volt.

  • 7)

    A GE- és a Honeywell-csoport magyarországi közös tevékenysége a hőfokszabályozók gyártása és forgalmazása, részesedésüket az országos forgalomból a Táblázat mutatja be.

Táblázat

A GE- és a Honeywell-csoport részesedése a hőfokszabályozók 1999. évi magyarországi forgalomból

%-ban

Árucsoport megnevezése

GE

Honeywell

Együtt

Nem programozható hőfok-szabályozó

1,8

10,0

11,8

Programozható hőfokszabályozó

-

18,5

18,5

Összes hőfokszabályozó

0,8

14,8

15,6

II.

  • 8)

    Az 1) pont szerinti tranzakció a Tpvt. 23.§ (1) bekezdés a) pontja alapján vállalkozások összefonódásának minősül.

  • 9)

    Az összefonódásra - jóllehet külföldön honos vállalkozások között jön létre - kiterjed a Tpvt. hatálya, mert annak hatása érvényesülhet a Magyar Köztársaság területén (Tpvt. 1.§), tekintettel arra, hogy az irányítást megszerző GE és az irányítása alá kerülő Honeywell is olyan vállalkozás-csoport tagja, amely áruival jelen van a magyar piacon.

  • 10)

    Az összefonódásban résztvevő vállalkozások (a Tpvt. 26.§ alapján: a GE- és a Honeywell csoport tagjai) 1999. évi együttes - a Tpvt. 27.§ szerint számított - nettó árbevétele meghaladta a 10 milliárd forintot, az irányítás alá kerülő Honeywell-csoporté pedig az 500 millió forintot, ezért az összefonódás a Tpvt. 24.§ (1) bekezdése alapján engedélykötelesnek minősül.

  • 11)

    A Tpvt. 30.§ (2) bekezdése értelmében a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre, nem erősít meg gazdasági erőfölényt, illetve nem akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon.

  • 12)

    Az összefonódásnak elvileg akkor lehet hatása a gazdasági erőfölényre, illetve általában a gazdasági versenyre, ha az összefonódással érintett, azt megelőzően egymástól független vállalkozások azonos piacon tevékenykednek, vagy egymással vertikális (vevő-eladó) kapcsolatban állnak.

  • 13)

    Az adott esetben a 12) pont szerinti feltételnek, kizárólag a hőfokszabályozók árucsoport felel meg, azonban a két vállalkozás csoport egyenkénti és együttes részesedése (lásd: a 7. pont) a magyar piacon nem rejt magában veszélyeket a gazdasági verseny szempontjából.

  • 14)

    Mindezek alapján a Versenytanács a kérelem szerinti összefonódást - egyezően a vizsgálati indítvánnyal - engedélyezte.

III.

  • 15)

    Az ügyfelek (a kérelmező GE és az irányítása alá kerülő Honeywell) kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács határozatát a Tpvt. 74. § (1) bekezdése alapján tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 16)

    A kérelmező a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti eljárási díjat előzetesen megfizette, ezért arról rendelkezni nem kellett.

  • 17)

    A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a Tpvt. 83.§ (1) - (2) bekezdése alapján kérhetik.

Budapest, 2001. február 16.

dr. Bodócsi András sk. előadó
Fógel Jánosné dr. sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Szabó Györgyi