Vj-188/2000/24

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa dr. Köteles György ügyvéd (Köteles Ügyvédi Iroda, 1118 Budapest, Ménesi út 33.) által képviselt AGROGRAIN RT kérelmezőnek vállalkozások összefonódásának engedélyezésére indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a kérelmező irányítást szerezzen a Dél-Dunántúli Gabonaipari Rt felett.

E határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítésből számított 30 napon belül a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresettel kérhetik.

Indoklás

I.

Az AGROGRAIN Rt Igazgatóságának határozata alapján részt vesz a Dél-Dunántúli Gabonaipari Rt (a továbbiakban: DDG Rt) alaptőke emelésében, mely következtében a kérelmezőnek többségi szavazati jogot biztosító részvénytulajdona lesz a DDG Rt-ben.
Az alaptőke emelésére a Gazdasági Versenyhivatal döntését követően kerül sor.

Ez alapján a kérelmező a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 24.§ (1) bekezdésére hivatkozással a tranzakcióhoz a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérte.

Kérelmében hivatkozott arra, hogy az összefonódás következtében az érintett piac szerkezete nem módosul, gazdasági erőfölény nem alakul ki. A hagyományos külkereskedelmi gyakorlattal rendelkező AGROGRAIN Rt bővítheti a DDG Rt szerződéses partnereinek külpiaci értékesítési, illetve beszerzési lehetőségeit, amely kedvezően befolyásolja a hazai kínálatot is.

II.

Az AGROGRAIN Rt 1994. április 1-jén alakult, mezőgazdasági termékek - főként fehérjetakarmányok és gabona félék - külkereskedelmi és nagykereskedelmi forgalmazását végzi. 1999. évben 27,6 milliárd Ft nettó árbevételt ért el.

Az AGROGRAIN Rt a részvények, illetve a szavazati jogok többségével rendelkezik a Békési Gabona Rt-ben, mely társaság fő tevékenysége szemes termények és malomipari termékek forgalmazása. 1999. évi nettó árbevétele 2,4 milliárd Ft volt.
A kérelmező irányítása alatt áll továbbá a vagyonkezelői tevékenységet folytató Gabonabefektetői Kft, mely 1999. évben árbevételt nem ért el.

E két társaság feletti irányítás megszerzését a Gazdasági Versenyhivatal Vj-10/1998. sz. határozatával engedélyezte.

A DDG Rt 1993. július 1-jén, a Somogy Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat jogutódjaként alakult meg. 1998-ban az Rt-be beolvadt a Zalagabona Rt.
A társaság fő tevékenysége a gabona belkereskedelem, valamint a malomipari termékek gyártása és forgalmazása. 1999. évben 9,2 milliárd Ft nettó árbevétele volt.

III.

Az összefonódással érintett gabonaféleségek, fehérjetakarmányok és a malomipari termékek előállításával és forgalmazásával a magyar piacon nagyszámú vállalkozás foglalkozik.

A malomipar területén az elmúlt két évben a kapacitás - kihasználatlanság miatt leállítottak számos üzemet, így a koncentráció erősödött, jelenleg 12 vállalatcsoporthoz tartozik a belföldi lisztpiac 65-70 %-a.

A gabona kereskedelemben a több száz hazai vállalkozás mellett a piacon a világ számos jelentős multinacionális vállalkozása is jelen van már.

A fehérjetakarmányok - a szójadara és a halliszt - importból származik, a behozatal mintegy négyötöd részét négy nagy társaság bonyolítja, mellettük 10-15 vállalkozás importálja még e termékeket.
Az összefonódással érintett vállalkozások részesedését a főbb termékek 1999. évi országos forgalmából a táblázat mutatja be.

%

Termék

Agrograin Rt

Békési Gabona Rt

DDG Rt

Együtt

Búza

1,5

0,3

0,1

1,9

Kukorica

0,4

-

1,5

1,9

Búzaliszt

-

1,3

4,8

6,1

Szójadara

26,1

0,1

0,2

26,4

Halliszt

28,5

0,2

0,2

28,9

IV.

A Tpvt. 70.§ (1) bekezdése alapján készült jelentésében a vizsgáló, miután az engedély megtagadását indokoló körülmény a vizsgálati eljárás során nem merült fel, az irányításszerzés engedélyezését indítványozta. Az indítvány megtételekor figyelembe vette a vizsgálat során megkeresett szakmai érdekképviseleti szervezetek és az FVM Agrárrendtartási Hivatalának véleményét is.

V.

A Tpvt. 23.§ (1) bekezdés b) és (2) bekezdés a) pontja alapján a kérelem szerinti tranzakció összefonódásnak minősül.

A 24.§ (1) bekezdésében foglaltak szerint az összefonódáshoz a Gazdasági Versenyhivataltól engedélyt kell kérni, miután

  • -

    a 26.§ szerint érintett, közvetlenül és közvetetten résztvevő vállalkozások együttes, az egymás közötti forgalom nélkül számított, előző évi (1999.) nettó árbevétele meghaladta (32,1 milliárd Ft) a tíz milliárd Ft-ot, és

  • -

    az irányítás alá kerülő DDG Rt-é pedig több mint ötszáz millió Ft (3,9 milliárd Ft) volt.

VI.

A Tpvt. 30.§ (2) bekezdése értelmében a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg gazdasági erőfölényt, nem akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon vagy annak jelentős részén.

Az összefonódással érintett piacként a Versenytanács - a vizsgálati jelentésben foglaltakkal egyezően - a táblázatban szereplő áruk országos piacait tekintette.

Az összefonódásban érintett vállalkozások alacsony - a búza és kukorica esetében 2 % alatti, a búzalisztnél 6,1 %-os - együttes piaci részesedése miatt erőfölényes pozíció kialakulása fel sem merül.

Az importból származó szójadara és halliszt esetében az AGROGRAIN Rt és a Békési Gabona Rt fennálló viszonylag magas együttes - 26,2 %, illetve 28,7 %-os - piaci részaránya az összefonódás következtében érdemben nem növekszik, miután az irányítás alá kerülő DDG Rt ezen árukat csak igen kis - 0,2 % -os - arányban forgalmazza.
Mindezekre tekintettel a Versenytanács a Tpvt. 30.§ (2) bekezdése alapján a kérelmezett összefonódást - a vizsgáló indítványával megegyezően - a Tpvt. 77.§ (1) bekezdésének a) pontja szerinti határozatával engedélyezte.

VII.

Az ügyfelek - képviselőjük útján - a tárgyalás mellőzését kérték, ezért a Versenytanács a Tpvt. 74.§ (1) bekezdése alapján tárgyaláson kívül hozott határozatot.

A kérelmező a Tpvt. 62.§ (1) bekezdése szerinti eljárási díjat előzetesen megfizette, ezért arról rendelkezni nem kellett.

A határozat felülvizsgálatára vonatkozóan a Tpvt. 83. § (1) és (2) bekezdései rendelkeznek.

Budapest, 2001. február 13.

Fógel Jánosné dr. sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Szabó Györgyi