Vj-206/2000/10

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Gazdasági Versenyhivatal által a dr. Rausch János György ügyvéd (1056 Budapest, Szerb u. 17-19.) által képviselt Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Rt (1119 Budapest, Petzval János u. 31-33.) eljárás alá vont vállalkozás ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

A határozat felülvizsgálatát, annak kézhezvételétől számított 30 napon belül, a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó, de a Fővárosi Bírósághoz címzett keresettel kérheti az eljárás alá vont vállalkozás.

Indoklás

A Gazdasági Versenyhivatal az 1996. évi LVII. törvény (Tpvt.) 70.§ (1) bekezdése alapján hivatalból indított vizsgálatot annak megállapítására, hogy az eljárás alá vont vállalkozás gazdasági erőfölénnyel való visszaélést valósított-e meg azáltal, hogy programcsomagban szolgáltat, miáltal nem teszi lehetővé, hogy a fogyasztók a programcsomag mellőzésével válasszanak a csatornák között, illetve döntésük szerint csoportosítva vehessék igénybe a szolgáltatást.

I.

A Vj-178/2000. számon folyamatban volt versenyfelügyeleti eljárás adataiból megállapítható volt, hogy az eljárás alá vont vállalkozás Budapesten és közvetlen környékén, a Széchenyi hegyen elhelyezett adóberendezés segítségével az adóállomás 17 km-es sugarú körzetében biztosit analóg mikrohullámú földfelszíni műsorelosztó szolgáltatást azokon a területeken, ahonnan az adóra, illetve az óbudai átjátszó állomásra közvetlen rálátás van.
A 2000. szeptember 18-án megkezdett - a korábbi AM-mikro szolgáltatást felváltó - AntennaMikro szolgáltatás keretén belül szolgáltatását két programcsomagban biztosítja a fogyasztóknak, mely szolgáltatást, a felhasználási cél, az ár, illetve a minőség (hasznos tulajdonság, műsortartalom) és a teljesítés feltételeinek egybevetése alapján a kábeltelevíziós szolgáltatások ésszerűen képesek helyettesíteni, minek folytán az eljárás alá vont vállalkozás szolgáltatási területén nincs gazdasági erőfölényben (Vj-178/2000/15. sorszámú határozat).

II.

A vizsgálati jelentés jogsértés hiányában az eljárás megszüntetését indítványozta.

Az eljárás alá vont vállalkozás hivatkozva egyrészt az erőfölény, másrészt a visszaélés hiányára szintén kérte az eljárás megszüntetését.

III.

A gazdasági erőfölénnyel való visszaélés Tpvt. 21.§-ban irt tényállásai megvalósulásának kettős feltétele van. A jogsértés megvalósulásának alapfeltétele, hogy az eljárás alá vont vállalkozás az érintett piacon gazdasági erőfölényben legyen, minek hiányában az esetleges visszaélésszerű magatartás sem szankcionálható a Tpvt. alapján.
A Vj-178/2000. számú ügyben feltárt adatok alapján a Versenytanács megállapította, hogy az Antenna Hungária Rt nincs gazdasági erőfölényben, így vele szemben a gazdasági erőfölénnyel összefüggésben megvalósult jogsértés megállapításának sincs helye.

Fentiekre tekintettel a Versenytanács az eljárást a Tpvt. 77.§ h) pontja alapján, figyelemmel a Tpvt. 72.§ (1) bekezdés a) pontjának másodok fordulatára - jogsértés hiányában - megszüntette.

Budapest, 2001. február 20.

Vérné dr. Labát Éva sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Szabó Györgyi