Vj-157/2000/12

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa dr. Bán Chrysta ügyvéd (1056 Budapest, Szerb u. 17-19.) által képviselt Philip Morris Companies Inc. kérelmezőnek összefonódás engedélyezés iránti kérelmére indult eljárásban a Gazdasági Versenyhivatal - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács engedélyezi a kérelmező és a Nabisco Holdings Corp. közötti összefonódást.

A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított harminc napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

I.

  • 1)

    A kérelmező Philip Morris Companies Inc. (a továbbiakban: Philip Morris) és a Nabisco Holdings Corp. (a továbbiakban: Nabisco) 2000. június 25-én "Összeolvadási Megállapodás"-t kötött, melyben foglalt tranzakció-sorozat végeredményeként a Philip Morris a Nabisco felett kizárólagos irányítást szerez.

  • 2)

    A Philip Morris és az általa közvetlenül és közvetve irányított vállalkozások (a továbbiakban együtt: Philip Morris-csoport) a kávék, édességek, sajtok, száraztészták és a cigaretták gyártásával és értékesítésével foglalkoznak, több mint 150 országban.

  • 3)

    A Philip Morris-csoporthoz tartozó magyarországi vállalkozások (a Philip Morris Magyarország Cigarettagyártó és Értékesítő Kft és a Kraft Foods Hungária Kft) 1999. évi teljes nettó árbevétele, valamint a vállalkozás-csoport külföldön honos tagjainak a Magyar Köztársaság területén elért 1999. évi nettó árbevétele (a Philip Morris-csoporton belüli forgalom nélkül) együttesen 110,9 milliárd forint volt.

  • 4)

    A Nabisco és az általa közvetlenül és közvetve irányított vállalkozások (a továbbiakban együtt: Nabisco-csoport) különböző fogyasztási cikkeket gyárt és értékesít közel száz országban. A Nabisco 2000. július 10-én átadta valamennyi európai vállalkozását az United Biscuitsnak, azzal azonban, hogy az United Biscuits egyik közös irányítójává vált.

  • 5)

    A 2000. augusztus 4-én kötött megállapodással a United Biscuits a száz százalékos tulajdonát képező Győri Keksz Kft (1999. évi nettó árbevétele: 8 milliárd forint) üzletrészeit értékesítette a Finalin III. S.A. részére, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal 2000. november 7-én kelt határozatában (Vj-139/2000/25.) engedélyezett.

  • 6)

    A kérelmező a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LXVII. törvény ( a továbbiakban: Tpvt.) VI. fejezetének rendelkezései alapján az 1) pont szerinti irányításszerzés - mint vállalkozások összefonódása - engedélyezését kérte a Gazdasági Versenyhivataltól. Hivatkozott arra, hogy a Nabisco-csoport a Győri Keksz Kft-nek a United Biscuits általi értékesítését követően semmilyen formában sincs jelen a magyar piacon.

  • 7)

    A Tpvt. 71.§ (1) bekezdése alapján készített jelentésben a vizsgáló a kérelem szerinti összefonódás engedélyezését indítványozta.

II.

  • 8)

    Két külföldön honos vállalkozás között létre jött összefonódásra akkor terjed ki a Tpvt. hatálya, ha annak hatása a Magyar Köztársaság területén érvényesülhet (1.§). Ez bekövetkezik akkor, ha az összefonódásban résztvevő mindkét vállalkozáscsoport áruival (akár magyarországi tagjai révén, akár közvetlen exporttal) jelen van a magyar piacon. Ennek a feltételnek a kérelem benyújtásának Tpvt. 28.§ szerinti határidejében kell fennállnia. Ezért annak ellenére kiterjed a Tpvt. hatálya a kérelem szerinti összefonódásra, hogy a Győri Keksz Kft értékesítését követően a Nabisco- csoport már semmilyen formában sincs jelen a magyar piacon. Az értékesítésre ugyanis az engedélykérési kötelezettség Tpvt. 28. § szerinti határidejét (2000. június 25-ét követő nyolcadik napot) követően (2000. augusztus 4-én) került sor.

  • 9)

    Másoldalról viszont a jelen határozat meghozatalának időpontjában a Nabrisco csoport - miután a Győri Keksz Kft üzletrészeinek értékesítése a Gazdasági Versenyhivatal engedélye alapján megtörtént - már nincs jelen a magyar piacon. Ezért az összefonódásnak az érintett magyarországi piacokon káros versenyhatásai nem lehetnek, mire tekintettel a Versenytanács a Tpvt. 30.§ (2) bekezdése alapján az összefonódást engedélyezte.

  • 10)

    Az ügyfelek (a kérelmező Philip Morris S.A. és az irányítása alá kerülő Nabisco kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács határozatát a Tpvt. 74.§ (1) bekezdésének alkalmazásával tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 11)

    A kérelmező a Tpvt. 62.§ (1) bekezdése szerinti eljárási díjat előzetesen megfizette, ezért arról rendelkezni nem kellett.

  • 12)

    A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a Tpvt. 83.§ (1) - (2) bekezdése alapján kérhetik.

Budapest, 2001. január 09.

dr. Bodócsi András sk. előadó
Fógel Jánosné dr. sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Szabó Györgyi