Vj-170/2000/17

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Udránszky Kornélia jogtanácsos jogtanácsos által Magyar Geológiai Szolgálat (1143 Budapest, Stefánia u. 14.) eljárás alá vont vállalkozás ellen gazdasági erőfölénnyel történő visszaélés tárgyában indított eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.
A határozat felülvizsgálatát a kézbesítéstől számított 30 napon belül a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható, de a Fővárosi Bírósághoz címzett keresettel kérheti az eljárás alá vont vállalkozás.

Indoklás

I.

Az eljárás alá vont olyan állami hivatal, amely az állam földtani, földtani kutatási feladatait hajtja végre, illetőleg ebben közreműködik, továbbá szakhatósági feladatokat is ellát. A bányavállalkozók jogszabályi kötelezettségén alapuló adatszolgáltatása folytán beszerzett földtani adatokat ellenőrzi és tárolja, Információs Központjában biztosítja ezekbe a betekintést, valamint díj ellenében az adatok kiadását, amellyel kapcsolatos költségtérítés megállapítására az igazgató jogosult.

II.

A Gazdasági Versenyhivatal azt vizsgálta, hogy a fenti tevékenységért felszámított díj mértéke sértheti-e a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996.évi LVII. törvény (továbbiakban: Tpvt.) 21.§ a.) pontját.
A vizsgálat álláspontja az volt, hogy az a tény, hogy eljárás alá vont vállalkozás jogszabályi felhatalmazás alapján tevékenykedik, nem zárja ki a Tpvt. személyi hatályát, - amennyiben piaci magatartást tanúsít. Ez azonban nem volt megállapítható, mert a szolgáltatás nyújtása kötelező, a ténylegesen felmerült költség képezi a díj összegét - ami egyébként költségvetési bevétel.
Ezért indítványozta az eljárás megszüntetését.

Eljárás alá vont vállalkozás az eljárás megszüntetését kérte azzal, hogy állami alaptevékenységként nyújtja az adatszolgáltatást, ezért az nem piaci jellegű tevékenység.

III.

A Versenytanács - egyetértve a vizsgálati jelentésben foglaltakkal - az ügy érdemi vizsgálatát nem látta indokoltnak:
A Tpvt. l.§-a szerint a törvény hatálya a vállalkozásnak a Magyar Köztársaság területén tanúsított piaci magatartására terjed ki, kivéve ha törvény eltérően rendelkezik.
Az ügy indítására alapul szolgáló feltevés, miszerint az eljárás alá vont az adatokkal - piacképes áruval - kereskedik és feltehetően gazdasági erőfölényes helyzetben van, a vizsgálat során nem igazolódott; az eljárás alá vont tevékenysége az adatszolgáltatás területén nem minősül piaci tevékenységnek.
Piaci magatartásnak számit, ha a vevők - eladók üzletet kötnek árucserére, a vállalkozások versengenek az eladókért abból az okból, hogy saját üzleti céljaikat elérjék.
Az eljárás alá vont vállalkozás tevékenységét a 132/1993. (IX.29.) Korm. sz. rendelet alapozza meg . E rendelet 2.§ (1) bekezdése értelmében a Magyar Geológiai Szolgálat ellátja - többek között - az állam földtani, földtani kutatási feladatait. Ezek közé tartozik pedig a földtani adatszolgáltatás, földtani információk, állami alapfeladatok ellátásához szükséges adatok szolgáltatása (3.§ l), m), t) pontja ).

Az adatközléssel kapcsolatosan felszámítható költségtérítés mértékét a 4/1997. (III.5.) IKIM-KTM-KHVM együttes rendelet 3.§ (4) bekezdése szerint az eljárás alá vont főigazgatója teszi közzé. Ezen díjat pedig, mint alaptevékenység körében végzett szolgáltatás ellenértékét, az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII.30.) Korm. sz. rendelet - amelynek 1.§ (2) bekezdés a.) pontja szerint a hatálya kiterjed az eljárás alá vontra - 57.§-a a költségvetési szerv feladatai ellátását szolgáló, nem vállalkozási tevékenységből származó bevételének tekinti.
Ez önmagában még nem döntené el a tevékenység minősítését, de összhangban van a Versenytanács gyakorlatával (Vj-80/2000., Vj-13/2000.) amely az igazgatási jellegű szolgáltatást, amelynek lehet piaci hatása, mégsem tekinti piaci tevékenységnek, mert azt a vállalkozás nem piaci szereplői minőségében tanúsítja, hanem az állam által átruházott jogkörében, jogszabályi keretek között, közszolgáltatásként folytatja.
Ezért az ellenérték mértékének vizsgálata nem tartozik a versenytörvény hatálya alá, amiért a Versenytanács a Tpvt. 77.§ (1) bekezdés h) pontja alapján - figyelemmel a 72.§ (1) bekezdés a) pontjára - az eljárást megszüntette. A 74.§ (1) bekezdése értelmében tárgyalás mellőzésével határozott.
A határozat egyéb rendelkezései a Tpvt. 83.§ (1) - (2) bekezdésén alapulnak.

Budapest, 2001. január 5.

dr. Sólyom Eszter sk. előadó
dr. Lénárd Réka sk.
Fógel Jánosné dr. sk.
Szabó Györgyi