Vj-176/2000/21

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Ferenczy Balázs József ügyvéd (1072 Budapest, Rákóczi út 42.) által képviselt Schneider Electric S.A. összefonódás engedélyezési kérelmére - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a Schneider Electric S.A. irányítást szerezzen a Prodax Elektromos Szerelvénygyártó Rt felett.

E határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított harminc napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

I.

Az összefonódás és az abban résztvevő vállalkozások

  • 1)

    A kérelmező Schneider Electric S.A. 2000. szeptember 26-án Részvény Adásvételi Szerződéssel megvásárolta a korábbi tulajdonosoktól a Prodax Elektromos Szerelvénygyártó Rt (a továbbiakban: Prodax Rt) részvényeinek száz százalékát.

  • 2)

    Az 1) pont szerinti részvényvásárláshoz - mint vállalkozások összefonódásához - a kérelmező a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) VI. fejezetének rendelkezései alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérte.

  • 3)

    Schneider Electric S.A. és az általa közvetlenül és közvetve irányított vállalkozások (a továbbiakban: együtt Schneider-csoport) a világ 130 országában - közte valamennyi európai országban - jelen vannak elektrotechnikai termékeikkel.

  • 4)

    4) A Schneider csoporthoz tartozó magyarországi vállalkozások nettó árbevétele és a csoporthoz tartozó külföldön honos vállalkozások Magyar Köztársaság területén elért nettó árbevétele - az egymás közötti forgalom nélkül - 1999. évben együttesen 13,8 milliárd forint volt.

  • 5)

    5) A Prodax Rt és az általa irányított Prodax Közmű Szolgáltató Kft (a továbbiakban együtt: Prodax-csoport) 1999. évi nettó árbevétele együttesen 1,7 milliárd forint volt.

II.

Az összefonódás résztvevőinek piaci helyzete

  • 6)

    6) A Schneider-csoport az ipari létesítmények és épületek villamos energia ellátásához szükséges elemek, rendszerek és vezérlőkészülékek kialakításához és működtetéséhez szükséges termékeket forgalmaz Magyarország egész területén. Az említett árucsoportokba tartozó termékekkel további közel tíz jelentős (részben hazai, részben külföldi) vállalkozás van jelen a magyar piacon. A Scheider-csoport részesedését az egyes árucsoportok országos forgalmából a Táblázat mutatja be.

Táblázat

A Schneider-csoport részesedése az 1999. évi országos forgalomból

Árucsoport

Részesedés

%

Közép- és nagyáramú főelosztó

19

Nagyáramú villamos energia elosztó

23

Kábelek, kábelcsatornák, kábellétrák,

síncsatornák

3

Kisfeszültségű villamos elosztók

26

Villamos irányítástechnikai termékek

20

Középfeszültségű hálózatok irányítás-

technikai termékei

40

Energiagazdálkodási rendszerek, ipari

diszpécser központok

10

Folyamatcsatolók, távadók

30

Komplex villamos vállalkozás

10

  • 7)

    A Prodax Rt villamos szerelvények (villanykapcsolók, konnektorok stb.) gyártásával és értékesítésével foglalkozik. Villamos szerelvény - értékesítést további 5-10 vállalkozás végez Magyarországon. A Prodax Rt részesedése a villamos szerelvények 1999. évi országos forgalmából 18 százalék volt.

  • 8)

    A Prodax Közmű Szolgáltató Kft a Prodax Rt Gyöngyösön lévő telepe és annak közvetlen szomszédsága részére végez közmű szolgáltatást.

  • 9)

    A Schneider-csoport által Magyarországon forgalmazott - a Táblázatban részletezett - árucsoportok és a Prodax Rt által gyártott villamos szerelvények felhasználási célja különböző, továbbá az előállításukhoz szükséges gépek, berendezések is eltérőek.

  • 10)

    A felhasználás során a Scheider- és a Prodax-csoport termékei egymást kiegészítik.

III.

Az indítvány

  • 11)

    A Tpvt. 71.§ (1) bekezdése szerinti jelentésben a vizsgáló a kérelem szerinti összefonódás engedélyezését indítványozta, mert a Schneider-csoport a magyar piacon nincs jelen a Prodax Rt által gyártott termékekkel, mire tekintettel az összefonódással a piaci helyzetben nem következik be lényeges változás.

IV.

Az engedélykérési kötelezettség

  • 12)

    A Prodax Rt részvényei száz százalékának a Schneider Electric S.A. általi megszerzése a Tpvt. 23.§ (1) bekezdés b) és (2) bekezdés a) pontja alapján vállalkozások összefonódásának minősül.

  • 13)

    Az összefonódással érintett vállalkozások (a Schneider- és a Prodax-csoport tagjai) - a Tpvt. 27. § (1) és (2) bekezdései szerint számított - 1999. évi együttes nettó árbevétele meghaladta a tíz milliárd forintot, az irányítás alá kerülő Prodax-csoporté pedig az ötszáz millió forintot, ezért az összefonódás a Tpvt. 24.§ (1) bekezdése alapján engedélykötelesnek minősül.

V.

Az engedélykérés

  • 14)

    A Tpvt. 30.§ (2) bekezdése értelmében a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre, nem erősít meg gazdasági erőfölényt, nem akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon.

  • 15)

    A Schneider- és a Prodax-csoport által forgalmazott áruk a 9) pontban foglaltak alapján egymást keresleti és kínálati szempontból sem helyettesítik , ezért az összefonódás következtében a koncentráció nem növekszik, így ebből a szempontból az összefonódásnak káros versenyhatásai nem valószínűsíthetők.

  • 16)

    Az összefonódásban résztvevő két vállalkozáscsoport egymást kiegészítő árukat forgalmaz. Erre tekintettel az összefonódásnak elvileg akkor is lehetnek kedvezőtlen versenyhatásai, ha valamelyik vállalkozáscsoport erős piaci pozíciót birtokol, minek felhasználásával a másik árucsoportban képes lehet (pl. árukapcsolással) a versenyt korlátozó piaci stratégiák érvényesítésére. Az adott esetben az összefonódó vállalkozáscsoportok piaci részesedésére és az érintett piacon jelenlevő további vállalkozásokra tekintettel e veszély gyakorlati megvalósulása nem valószínűsíthető.

  • 17)

    Mindezek alapján a Versenytanács a kérelem szerinti összefonódást - egyezően a vizsgálói indítvánnyal - engedélyezte.

VI.

Eljárási kérdések

  • 18)

    Az ügyfelek (a kérelmező Schneider Electric S.A. és az irányítása alá kerülő Prodax Rt) kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács határozatát a Tpvt. 74. § (1) bekezdésének alkalmazásával tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 19)

    A kérelmező a Tpvt. 62.§ (1) bekezdése szerinti eljárási díjat előzetesen megfizette, ezért arról rendelkezni nem kellett.

  • 20)

    A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a Tpvt. 83.§ (1) - (2) bekezdése alapján kérhetik.

Budapest, 2001. január 8.

dr. Bodócsi András sk. előadó
Fógel Jánosné dr. sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Szabó Györgyi