Vj-210/2000/12

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Keszthelyi József üzletvezető által képviselt AUTOMATIK Közkereseti Társaság (7090 Tamási, Kinizsi utca 20.) eljárás alá vont ellen tisztességtelen piaci magatartás megállapítására indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

E határozat felülvizsgálatát a kézhezvételt követő 30 napon belül a Fővárosi Bírósághoz címezett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresetben kérheti az eljárás alá vont.

Indoklás

I.

Az eljárás alá vont gazdasági munkaközösségből alakult át közkereseti társasággá 1999. december 6-án. Fő tevékenysége: távközlés.

A Gazdasági Versenyhivatal észlelte, hogy az eljárás alá vont Zomba község területén feltehetően a szükséges engedélyek hiányában nyújt kábeltelevíziós szolgáltatást. Az engedélyek hiánya olyan körülmény, amely befolyásolja a szolgáltató működőképességét, amely a fogyasztók szempontjából a szolgáltatás lényeges tulajdonsága, így alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére, ezért az Infokommunikációs Iroda versenyfelügyeleti eljárást indított.

Az eljárás alá vont Zomba község területén 2000. április 1-je óta végez közcélú távközlési szolgáltatási, ezen belül vezetékes műsorjel elosztó tevékenységet. Ehhez a Zomba község önkormányzat képviselőtestülete tulajdonában lévő közösségi antennarendszert üzemelteti vállalkozási szerződés alapján. A községben 310 lakás számára nyújtja szolgáltatását az előfizetőkkel kötött szolgáltatási szerződések alapján.

Az előfizetési díj átalány jellegű összegét az eljárás alá vont és a község önkormányzatának képviselő testülete időszakonként együttesen állapítja meg.
A vizsgálat megállapítása szerint a Zombai Kábeltv. Építőközösség 1990-ben alakult meg és kötött szerződést a Tarr Kft-vel - a község területén jelenleg is működő másik szolgáltatóval - a közösségi antennarendszer kiépítésére, majd ezt követően az üzemeltetésére.
A soros jellegű antennarendszer kiépítése engedély nélkül történt. A Tarr Kft. 2000-ben megkezdte a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 115. § (8) bekezdésében foglaltaknak eleget tevő optikai kábelhálózat kiépítését és üzemeltetését, míg a régi antennarendszert meg kívánta szüntetni.
Ehhez a tulajdonos önkormányzat nem járult hozzá és a régi rendszer üzemeltetésével megbízta az eljárás alá vont vállalkozást. E megbízás szerint a megbízó kötelezettsége, hogy az antennarendszer működésének engedélyeztetési eljárását elősegítse, a szükséges hozzájárulásokat beszerezze, az ennek során felmerült kiadásokat megtérítse. Az önkormányzat kérésére a Dél-Magyarországi Hírközlési Felügyelet Zomba II. elnevezésű hálózatra HH2428-2/2000. szám alatt fennmaradási engedélyt adott ki, amely 2000. október 10-én jogerőre emelkedett.

Az eljárás alá vont szolgáltatási engedélyt kért Aparhant, Bonyhádvarasd, Csikostöttös, Dalmand, Hőgyész, Jágónak, Kaposszegcső, Kéty, Kisvejke, Lengyel, Mekényes, Mucsfa, Nagyhajmás, Nagykónyi, Nagyvejke, Szakály, Tamási, Tevel, Udvari és Závod településeken a közcélú távközlésis szolgáltatási tevékenységéhez. Az engedélyt csak részben kapta meg, mely 2000. július 14-én jogerőre emelkedett.
Nem kapta meg a kért települések közül az engedélyt Aparhant, Jágónak, Kécs, Mekényes, Tamási és Udvari települések.
Az egyes távközlési szolgáltatások engedélyezéséről szóló többször módosított 48/1997. február 14. Korm. rendelet tartalmazza a szolgáltatási engedély kiadásának feltételeit. Eszerint szolgáltatási engedély abban az esetben adható ki, ha szolgáltatás nyújtásához minden - a szolgáltatás tárgyi feltételeit biztosító - hatósági engedélyt megszereztek és ezek a kérelemhez csatolták. A zombai rendszerhez hasonlóan a szolgáltatási engedély kérésének időpontjában hiányosak a fenti községek esetében a rendszerek használatbavételi illetve fennmaradási engedélyei, ezért nem volt kiadható a községekre vonatkozó szolgáltatási engedély.
Az eljárás alá vont vállalkozás 2000. augusztus 2-án kérelmet nyújtott be a Dél-Magyarországi Hírközlési Felügyelethez, amelyben kérte a szolgáltatási engedélyek területi hatályának Zomba községre történő kibővítését. A Hírközlési Felügyelet nyilatkozata szerint - miután időközben a jogerős fennmaradási engedély megszületett, időhiány miatt nem került a szolgáltatási engedély kibővítésre.
Az eljárás alá vont - az általa csatolt dokumentumok szerint - eleget tett jogdíjfizetési, illetve a rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 116. §-a alapján az Országos Rádió és Televízió Testület felé fennálló bejelentési kötelezettségének.

A vizsgálat megállapításai azt igazolják, hogy az eljárás alá vont egy kilenc éve hasonló körülmények között működő műsorelosztó hálózat üzemeltetését vette át Zomba községben és megtett ezt követően minden szükséges és tőle elvárható intézkedést annak érdekében, hogy az általa végzett vezetékes műsorjelosztó szolgáltatás megfeleljen a vonatkozó jogszabályokban és szerződésekben foglalt előírásoknak.
Ilyen körülmények között az a tény, hogy szolgáltatási engedélye nem terjed ki Zomba község területére, nem minősíthető olyan körülménynek, amely a fogyasztókra nézve hátrányos módon befolyásolhatja a szolgáltató működőképességét. Indítványozta a vizsgálat az eljárás megszüntetését. A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. (a továbbiakban: Tpvt.) törvény III. fejezete tartalmazza a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmára vonatkozó rendelkezéseket. A Tpvt. 8. §-a (1) bekezdése kimondja, hogy tilos a gazdasági versenyben a fogyasztókat megtéveszteni, a (2) bekezdés b) pontja szerint a fogyasztók megtévesztésének minősül különösen, ha elhallgatják azt, hogy az áru nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, vagy az áruval szemben támasztott szokásos követelményeknek, továbbá hogy annak felhasználása a szokásostól lényegesen eltérő feltételek megvalósítását igényli.
A Versenytanácsnak abban a kérdésben kellett döntenie, hogy az eljárás alá vont magatartásával megvalósította-e a 8. § (2) bekezdés b) pontjában megfogalmazott jogsértést. Jelen esetben az áru a távközlési műsorjel szolgáltatás.
Az eljárás alá vont a szolgáltatása megkezdésekor átvett egy működő rendszert az egyik versenytársától, amely rendszerre az előző szolgáltató szintén nem rendelkezett évekig engedéllyel.
Az eljárás alá vont a vizsgálat megállapítása szerint a működés megkezdését követően megkezdte a szükséges engedélyek beszerzését.
Ennek feltétele az volt, hogy az önkormányzat a tulajdonában lévő rendszerre megkapja a fennmaradási engedélyt. Ezt követően sor kerülhet a szolgáltatási engedély bővítésére. Így eleget tesz az eljárás alá vont a jogszabályban foglalt kötelezettségének. Mindeközben a fogyasztók semmilyen hátrányt nem szenvedtek, az engedéllyel nem rendelkező előző működtető helyett egy olyan új vállalkozót kaptak, aki mindent megtett a törvényes üzemeltetés, fennmaradás érdekében. Így a Versenytanács jogsértés hiányában az eljárást a Tpvt. 72. § (1) bekezdés a) pontjának II. fordulata alapján megszüntette.

A jogorvoslatra vonatkozó rendelkezés a Tpvt. 83. §-án alapul.

Budapest, 2001. február 7.

dr. Lénárd Réka sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Kis Lászlóné