Vj-223/2000/12

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Mester Ákos ügyvéd (1062 Budapest, Andrássy út 64.) által képviselt General Electric Capital International Financing Corporation kérelmezőnek összefonódás engedélyezési kérelmére - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a kérelmező irányítást szerezzen a Budapest Hitel és Fejlesztési Bank Rt felett.

A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított 30 napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

  • 1)

    A kérelmező General Electric Capital International Financing Corporation (a továbbiakban: GE2), a General Electric Capital Corporation (a továbbiakban: GE1) száz százalékos tulajdonában álló befektetési társaság.

  • 2)

    A GEl és a GE2 is a világméretű GE-csoport tagja, amelyhez nyolc - nem pénzügyi tevékenységet folytató - magyarországi vállalkozás tartozik.

  • 3)

    A GE1 részére a Gazdasági Versenyhivatal Vj-148/2000/17. számú határozatával 2000. október 11-én engedélyezte, hogy irányítást szerezzen a Budapest Hitel és Fejlesztési Bank Rt (a továbbiakban: Budapest Bank Rt) felett.

  • 4)

    A GEl engedélyezett irányításszerzése a GE-csoport pénzügyi üzletágát érintő átszervezés miatt nem valósult meg. Ugyanakkor a GE2

    • -

      egyrészt részvény adásvételi szerződés keretében meg kívánja vásárolni GE1-től a Budapest Bank Rt-ben meglévő 28,4 százalékos részesedését;

    • -

      másrészt nyilvános ajánlatot kíván tenni a Budapest Bank Rt további részvényeinek megvásárlására.

  • 5)

    A 3) pont szerinti tranzakcióhoz a GE2 a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) VI. fejezetének rendelkezései alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérte, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez az 1996. évi CXII. törvény szerint benyújtott kérelmével egyidejűleg (Tpvt. 28.§. (3) bekezdés).

  • 6)

    A kérelmezett tranzakció a Tpvt. 23.§ (1) bekezdés b) és (2) bekezdés a) pontjában foglalt rendelkezések alapján vállalkozások összefonódásának minősül, melyhez a Tpvt. 24. § (1) és (3) bekezdése alapján - tekintettel arra, hogy az irányítás alá kerülő Budapest Bank Rt mérlegfőösszegének tíz százaléka önmagában meghaladja a tíz milliárd forintot - a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kell kérni.

  • 7)

    A GE-csoportnak (melyhez a közvetlen irányítást megszerző GE2 tartozik) csupán a nem pénzügyi piacon vannak érdekeltségei Magyarországon. Így az összefonódás a koncentrációt nem érinti, és más összefüggésben sem valószínűsíthetik olyan hatásai amelyek a gazdasági verseny szempontjából hátrányosak lennének. Ezért az összefonódást a Versenytanács a Tpvt. 30.§ (2) bekezdése alapján - egyezően a Tpvt. 71.§ alapján tett vizsgálói indítvánnyal - engedélyezte.

  • 8)

    Az ügyfelek (a kérelmező és az irányítása alá kerülő vállalkozás) kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács határozatát - a Tpvt. 74.§ (1) bekezdésének alkalmazásával - tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 9)

    A kérelmező a Tpvt. 62.§ (1) bekezdése szerinti eljárási díjat lerótta, ezért arról rendelkezni nem kellett.

  • 10)

    A határozat felülvizsgálatára vonatkozó rendelkezés a Tpvt. 83.§ (1) - (2) bekezdésén alapul.

Budapest, 2001. február 5.

dr. Bodócsi András sk. előadó
dr. Sólyom Eszter sk.
Vérné dr. Labát Éva sk.
Szabó Györgyi