Vj-161/2000/14

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Stanka István jogtanácsos által képviselt Coca-Cola Kft. (Dunaharaszti , Némedi út 104.) eljárás alá vont vállalkozással szemben fogyasztók megtévesztése miatt hivatalból indított eljárásban - tárgyalás mellőzésével - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

A határozat ellen az eljárás alá vont vállalkozás a kézhezvételtől számított 30 napon belül a Fővárosi Bíróságnak címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalhoz benyújtandó felülvizsgálati kérelmet terjeszthet elő.

Indoklás

I.

Az eljárás alá vont vállalkozás 2000. május 2-től augusztus 20-ig tartó időszakban bonyolította le a "Fedezd fel az élményt" nevű nyereményjátékát. A játékok részleteiről a forgalmazó boltokban kihelyezett plakátokon, az üdítőitalok címkéjén, televízió reklámokban, rádióreklámokban és a papírpoharakon adott tájékoztatást. Írásos reklámanyagain szerepelt az a kitétel "A résztvevők elfogadják a hivatalos játékszabályt, amely megtalálható az akcióban résztvevő üzletekben".

A hivatalos játékszabály szerint, amelyet a Szerencsejáték Felügyelet a játék szervezését megelőzően jóváhagyott, szerepelt az autósorsoláson való részvétel szabályzata, a nyeremények átadásának módja, valamint többek között az, hogy a játékban nem vehetnek részt az eljárás alá vont dolgozói, valamint a termékeit forgalmazó üzletek alkalmazottai és közvetlen hozzátartozói.

II.

A Gazdasági Versenyhivatal 2000. szeptember 20-án indított vizsgálatot a fent hivatkozott nyereményjáték szervezése és lebonyolítása kapcsán tanúsított vállalkozási magatartás miatt, mert az eljárás alá vont egy a termékeit forgalmazó kiskereskedő családja által nyert nyereményautót a szabályzatra hivatkozva nem adott át a nyertesnek.
A vizsgálatot indító határozat szerint felmerült annak a gyanúja, hogy a nyereményjátékból való kizárás feltételeit tartalmazó hivatalos játékszabály nem jutott el valamennyi forgalmazó egységhez, ez pedig felveti a fogyasztók megtévesztésének alapos gyanúját.

A lefolytatott vizsgálat a "Fedezd fel az élményt" nyereményjátékra vonatkozóan bizonyítékot arra, hogy a hivatalos játékszabály a plakátokon ígértek ellenében nem jutott el valamennyi forgalmazói egységhez, nem talált. Az ezt követő és éppen a vizsgálat idején folyamatban lévő olimpiai nyereményjátékkal kapcsolatos tapasztalatok alapján - amely szerint az eljárás alá vont területi képviselői az olimpiai nyereményjáték hivatalos játékszabályát vagy nem jutatták el minden kiskereskedőnek és forgalmazónak, vagy pedig az valami más okból nem jutott el ezekre a helyekre - azt a következtetést vonta le, hogy a vizsgálat tárgyát képező nyereményjátékkal kapcsolatban is hasonló magatartást tanúsított az eljárás alá vont.

Az indítvány szerint ez a magatartás alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

III.

A Versenytanács ezt a megközelítést nem osztja. A Tpvt. 70. § (1) bekezdése érelmében a vizsgáló határozattal vizsgálatot rendel el olyan tevékenység, magatartás vagy állapot észlelése esetén, amely e törvény rendelkezéseit sértheti, feltéve, hogy az eljárás a Gazdasági Versenyhivatal hatáskörébe tartozik és a közérdek védelme az eljárás lefolytatását szükségessé teszi. A határozatban meg kell jelölni azokat a körülményeket és magatartásokat, amelyek miatt az eljárás megindul. A vizsgálatot megindító határozat kifejezetten a "Fedezd fel az élményt" nyereményjátékkal kapcsolatos vállalkozói magatartás körülményeinek feltárására indult.
A lefolytatott bizonyítás azonban az olimpiai nyereményjátékkal kapcsolatos vállalkozói magatartást érintette. A két nyereményjáték nem egyidőben folyt, noha mindkettőt az eljárás alá vont vállalkozás szervezte. A "Fedezd fel az élményt" nyereményjátékkal kapcsolatos vállalkozói magatartásra indított hivatali vizsgálat az ezzel kapcsolatos tényeket és bizonyítékokat nem tárt fel, egy másik nyereményjátékból, illetve az azzal kapcsolatos magatartásból pedig következtetést ugyan levonni lehet, ez a következtetés azonban bizonyítékként a korábbi nyereményjátékkal kapcsolatos vállalkozói magatartás megítéléséhez nem elegendő.

A Versenytanács rámutat továbbá arra, hogy a közérdek védelme akkor teszi szükségessé hivatali eljárás lefolytatását, ha alaposan feltehető, hogy az ésszerűen eljáró fogyasztó megtévesztése a vizsgált hirdetés szövege vagy megjelenítése kapcsán alaposan feltehető, továbbá a magatartás alkalmas lehet a gazdasági verseny kizárására, korlátozására vagy torzítására.

Az elmúlt tíz évben a fogyasztó számára megszokottá vált, hogy különösen az üdítőitalok piacán, ahol az eljárás alá vont vállalkozás is tevékenykedik, a versenytárs vállalkozások árujuk fogyasztását különböző nyereményjátékokkal, vagy meghatározott feltételek mellett megszerezhető ajándékok nyújtásával igyekeznek vonzóbbá tenni. Valamennyi nyereményjátéknak közismert feltétele az, hogy a forgalmazó vállalkozás dolgozói, illetve az illető terméket forgalombahozó vállalkozás dolgozói a nyereményjátékon nem vehetnek részt. Ez egyébként feltétele annak is, hogy a Szerencsejáték Felügyelet a játék tisztasága érdekében az akció bonyolítását engedélyezze.

Az ésszerűen eljáró fogyasztó a vállalkozások által szervezett nyereményjátékoknak ezzel a feltételével az elmúlt tíz éves hosszú tanulási idő alatt kétségen kívül megismerkedett. Arra tekintettel ezért, hogy az eljárás alá vont vállalkozás által az ügy tárgyává tett nyereményjáték vonatkozásában semmi olyan új momentum nem fedezhető fel, amely eltér a hosszú idő óta ismert nyereményjátékok tekintetében, különösképpen a kizárt személyek körét figyelembevéve, a Versenytanács álláspontja szerint megalapozatlanul hivatkozott az ügyindító határozat olyan nyomós közérdekre, amely a jelen ügyben hivatali eljárás megindítására okot adott volna.

A Versenytanács ezért a Tpvt. 72. § (1) bekezdés a) pontja alapján az eljárást megszüntette, mert a fent kifejtettek értelmében annak folytatását indokoltnak nem találta.

Budapest, 2000. november 30.

dr. Győrffy István sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Kállai Mária sk.
Kis Lászlóné