Vj-22/2001/8

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa dr. Réczicza István ügyvéd (1011 Budapest Szalag u. 19.) által képviselt NESTLÉ Holdings Inc. kérelmezőnek vállalkozások összefonódásának engedélyezésére indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta a közvetkező

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a kérelmező irányítást szerezzen a Ralston Purina Company felett.

A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított harminc napon belül a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel kérhetik.

Indoklás

I.

A kérelmező a 2001. január 15-én kötött Összefonódási Megállapodásban foglalt tranzakciók révén egyedüli irányítást szerez a Ralston Purina Company (a továbbiakban: Purina) felett. A megállapodás hatályba lépésének feltétele többek között a versenyhatósági engedélyek megszerzése.

Ez alapján a Nestlé Holdings Inc. a megállapodásban foglalt összefonódáshoz a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) rendelkezései alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérte.

II.

A Nestlé Holdings Inc. a multinacionális Nestlé vállalkozáscsoport USA-ban működő étel- és ital előállítással és forgalmazással foglalkozó leányvállalatainak holding társasága.
A svájci székhelyű Nestlé vállalkozáscsoport a világ számos országában több száz üzemmel rendelkezik, tevékenységi körébe élelmiszerek, élvezeti cikkek, ásványvizek, édességek, állateledelek, valamint gyógyszerek- és kozmetikai áruk széles választékának előállítása és értékesítése tartozik.
A Nestlé vállalkozáscsoport Magyarországon a következő érdekeltségekkel rendelkezik:

  • -

    a Nestlé S.A. kizárólagos tulajdonosa az 1991-ben alapított Nestlé Hungária Kft-nek, amely instant kávéval, édesipari- és konyhai termékekkel, kakaóporral, csecsemőtápszerekkel, reggeliző pelyhekkel, valamint állateledellel van jelen a magyar piacon, 2000. évi nettó árbevétele 40,1 milliárd Ft volt,

  • -

    a Nestlé Hungária Kft 50 %-ban tulajdonosa s egyben a Generál Mills International Ltd-vel közösen irányítja a Cereal Partners Hungária Kft-t, amely minőségi gabona pelyhek és müzlik forgalmazásával 2000. évben 1,7 milliárd Ft nettó árbevételt ért el,

  • -

    a részvények többségének tulajdonával irányítja a Kékkúti Ásványvíz Rt-t, mely ásványvíz palackozással és forgalmazással foglalkozik, 2000. évben 3,9 milliárd Ft nettó árbevételt realizált.


A Purina alapvető tevékenysége kutya és macskaeledelek előállítása és értékesítése. A társaság irányítása alatt működő leányvállalatok többsége az USA-ban és Kanadában folytatja tevékenységét, de vannak Európában, Ázsiában és Ausztráliában is érdekeltségei.
Magyarországon 1997. óta értékesíti termékeit, 2000. évben 515,4 millió Ft nettó árbevétele volt.

III.

Az összefonódás résztvevői konzerv és száraz kutya- és macskaeledeleket forgalmaznak Magyarország egész területén.
E termékek értékesítését végzi még további húsz jelentősebb versenytárs, s mellettük nagyszámú kisvállalkozás is jelen van a magyar piacon. Ennek ellenére az állateledelek piacait viszonylag magas koncentráció jellemzi, az értékesítés meghatározó hányadát - a közismert márkákat forgalmazó - néhány vállalkozás bonyolítja le.
A hazai forgalomban magas - 50-60 % körüli - az import termékek részaránya.
Az összefonódásban érintett vállalkozások piaci részesedését szakmai becslések alapján az egyes áruféleségek 2000. évi országos forgalmából a következő táblázat mutatja.

%

Áruk

Nestlé

Purina

Együtt

Száraz kutya eledel

16

11

27

Konzerv kutya eledel

57

-

57

Kutya eledel együtt

37

6

43

Száraz macska eledel

26

6

32

Konzerv macska eledel

35

-

35

Macska eledel együtt

32

3

35

IV.

A Tpvt. 71. § (1) bekezdése alapján készített jelentésben a vizsgáló a kérelem szerinti összefonódás engedélyezését indítványozta.

V.

A kérelem szerinti részvényvásárlás a Tpvt. 23. § (1) bekezdés b) és (2) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján vállalkozások összefonódásának minősül, amely ugyan külföldön honos vállalkozások között jön létre, de a Tpvt. hatálya alá tartozik az 1.§ alapján, mert a résztvevők részben magyarországi vállalkozásaik révén, részben ide irányuló export termékeikkel jelen vannak a magyar piacon, így az összefonódás hatása érvényesülhet a Magyar Köztársaság területén.

Az összefonódással érintett vállalkozások - a Nestlé vállalkozáscsoport tagjai és a Purina - 2000. évi együttes, a Tpvt. 27. § (1) és (2) bekezdései szerint számított, nettó árbevétele meghaladta a tíz milliárd forintot és az irányítás alá kerülő Purina ötszáz millió forintnál magasabb nettó árbevételt ért el a Magyarországon értékesített áruiból; ezért az összefonódás a Tpvt. 24.§ (1) bekezdése alapján engedélykérési kötelezettség alá tartozik.

VI.

A Tpvt. 30. § (2) bekezdése értelmében a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedélyt az esetben, ha az összefonódás nem hoz létre, nem erősít meg gazdasági erőfölényt, nem akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon vagy annak jelentős részén.

Az összefonódás résztvevői az egymással nem helyettesíthető kutya- és macskaeledel termékek országos piacain folytatják tevékenységüket. A kérelem szerinti irányításszerzés révén a koncentráció mindkét érintett piacon kis mértékben emelkedik, a piaci szerkezet azonban érdemben nem változik. A Nestlé megerősödő részesedése ellenére - tekintettel a számos versenytárs jelenlétére, valamint a viszonylag egyszerű piacra lépési lehetőségekre - sem kerül olyan piaci pozícióba, amely a gazdasági versenyt korlátozó üzletpolitika érvényesítését lehetővé tenné számára.

Ezek alapján a Versenytanács a Tpvt. 77.§ (1) bekezdés a) pontja szerinti határozatában - a vizsgálati indítvánnyal egyezően - a kérelem szerinti összefonódást engedélyezte.

VII.

Az ügyfelek - képviselőjük útján - a tárgyalás mellőzését kérték, ezért a Versenytanács határozatát a Tpvt. 74.§ (1) bekezdése alapján tárgyaláson kívül hozta meg.

A kérelmező a Tpvt. 62.§ (1) bekezdése szerinti eljárási díjat megfizette, ezért arról rendelkezni nem kellett.

A határozat felülvizsgálatáról a Tpvt. 83.§ (1) és (2) bekezdései rendelkeznek.

Budapest, 2001. május 15.

Fógel Jánosné dr. sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Kállai Mária sk.
Szabó Györgyi