Vj-178/2001/15

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Déri Béla ügyvéd (Déri és Lovrecz Ügyvédi Iroda, 1139 Budapest, Váci u. 99.) által képviselt ARAGO Befektetési Holding Részvénytársaság (1113 Budapest, Bartók Béla út 152.) kérelmezőnek a PICK Szeged Szalámigyár és Húsüzem Részvénytársaság (6725 Szeged, Szabadkai út 18.) feletti irányítási jog megszerzésének engedélyezése iránti kérelmére - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy az Arago Befektetési Holding Részvénytársaság kérelmező irányítást szerezzen a PICK Szeged Szalámigyár és Húsüzem Részvénytársaság felett.
Kötelezi a kérelmezőt, hogy a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül 1.200.000 Ft (egymillió kétszázezer forint) bírságot fizessen be a Gazdasági Versenyhivatal 10032000-01037557 számú Versenyfelügyeleti Bírság számlájára.
A határozat felülvizsgálatát az ügyfél a kézbesítéstől számított harminc napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

I. A kérelmezett összefonódás

  • 1.

    Arago Befektetési Holding Részvénytársaság (a továbbiakban: Arago), 2001. október 27-én kérelmet nyújtott be a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH), hogy a 2000. évi CXXXVIII. törvénnyel módosított a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. évi törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 23. § (1) bekezdés b) pontja alapján engedélyezze a PICK Szeged Szalámigyár és Húsüzem Részvénytársaság (a továbbiakban: PICK) feletti irányításszerzést.

  • 2.

    Az irányításszerzési kérelem benyújtását megelőzte az Arago 2001. október elsején a PICK részvényeinek 100%-os felvásárlására tett nyilvános vételi ajánlata, és e vételi ajánlat engedélyezési eljárásának kezdeményezése a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (a továbbiakban: PSZÁF). Többszöri határidő-módosítás és felfüggesztés után, 2001. december 3-án a III/26 022-3/2001. számú határozatával a PSZÁF jóváhagyta az Arago nyilvános vételi ajánlatát.

  • 3.

    Az érintett vállalkozásoknak a Tpvt. 27.§ (2) bekezdése alapján számított előző évi nettó árbevétele alapján a Tpvt. 24.§ (1) bekezdése szerint az összefonódás engedélyköteles. A GVH 2002. december 6-án indította a versenyfelügyeleti eljárást, s a kérelem elbírálásának határidejét 2002. január 16-án 60 nappal meghosszabbította. Az időközben - a Tpvt. 68.§ (4) bekezdése alapján - elrendelt hiánypótlásnak a kérelmező 2002. január 15-i határidővel eleget tett.

II. Az összefonódás résztvevői és az érintett piacok

Az ARAGO (közvetlen résztvevő)

  • 4.

    A társaság HB Westminster II. Kárpótlási Jegy Befektető Részvénytársaság néven 1995. október 4-én jött létre határozatlan időre. 1996-ban név és székhelyváltoztatást hajtott végre, jelenleg Arago Befektetési Holding Rt. néven működik. Részvényeinek csaknem 90%-át a Domestore Gazdasági és Üzletviteli Tanácsadó Kft. birtokolja. Az Arago több vállalkozást tömörít ugyanazon budapesti székhellyel a holding vállalati-vállalkozási formába, tevékenységi köre, a TEÁOR szerinti besorolást alkalmazva, felöleli a máshova nem sorolt gazdasági tevékenységet segítő szolgáltatást, az üzletviteli tanácsadást, vagyonkezelési tevékenységet, ingatlan bérbeadását, üzemeltetését és ingatlanügynöki tevékenységet. A holding tagjai: az ERAVIS Ingatlanforgalmazó Rt. (továbbiakban: Eravis), a Hunguest Hotels Rt. (a továbbiakban: Hunguest Hotels), a Zalakerámia Rt. (a továbbiakban: Zalakerámia), és a Lillafüredi Sporthotel Ingatlankezelő Kft. (a továbbiakban: Lillafüredi Sporthotel).
    Eravis - 1991. december 31-én alapították ERAVIS Építők Szálloda és Vendéglátó Vállalat néven, majd 1992-ben nyilvánosan működő részvénytársasággá alakult át, főrészvényese az ARAGO, 96,28%-os tulajdoni részesedéssel. A társaság kezdetben vállalati munkásszállások szállodává történő átalakításával foglalkozott, jelenlegi tevékenységi köre az ingatlanforgalmazás, ingatlanok bérbeadása és üzemeltetése, sportpályák működtetése.
    Hunguest Hotels (közvetett résztvevő) - A Hunguest Vagyonkezelő Rt. (a volt Szakszervezetek Országos Szövetsége - SZOT - üdülőingatlanainak hasznosítására alapított vagyonkezelő) és Arago által (49.9%) közösen alapított, zártkörűen működő részvénytársaság. Tevékenységi körébe a szállodai szolgáltatás (étteremmel), éttermi és cukrászdai vendéglátás, utazásszervezés és ingatlanforgalmazás tartozik.
    Zalakerámia (közvetett résztvevő) - Jogelődje a Zalakerámia Vállalat, 1998 óta nyilvánosan működő részvénytársaság. Részvényeit a Budapesti Értéktőzsde mellett a londoni, a bécsi és a müncheni tőzsdék is jegyzik. Az Arago tulajdoni részesedése 26%-os. Tevékenysége kerámiacsempe és -lap, tűzálló kerámiatermékek, égetett agyag gyártásából, mészkő, gipsz, kréta, agyag és kaolin bányászatából áll.

  • 5.

    Lillafüredi Sporthotel (közvetett résztvevő) - A kft.-t 1999-ben alapította az Eravis. Jelenlegi tulajdonosa (100%) az Arago. Tevékenységébe ingatlan-bérbeadás és üzemeltetés, továbbá szállodai szolgáltatás és ingatlanforgalmazás tartozik.

  • 6.

    Az Arago 2001-ben - két lépcsőben - többségi részesedést (53,3%) szerzett a Falcotrade Húsipari és Kereskedelmi Részvénytársaságban (a továbbiakban: Falcotrade). Az Arago nem nyújtott be engedélyezés iránti kérelmet az irányításszerzéshez. A megszerzett többségi részesedését az Arago 2001. augusztus 31-én eladta a PICK csoportba tartozó Ringa Húsipari Részvénytársaságnak (a továbbiakban: Ringa).

  • 7.

    A jelen határozatot megelőző vizsgálat nem foglalkozott az Arago-Falcotrade, illetve a Falcotrade-Ringa ügyletek gazdasági és versenyjogi megalapozottságával, és az elmulasztott engedélykérés következményeivel, tekintettel arra, hogy a GVH külön versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálja a fenti tranzakciókat.

A PICK (közvetlen résztvevő)

  • 8.

    A vállalkozás nyilvánosan működő, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett részvénytársaság. A társaság 1 db 1 000 Ft névértékű névre szóló elsőbbségi részvényével az ÁPV Rt., míg az Arago 41,34 %-os tulajdoni részesedéssel, illetve 44,64 %-os szavazati befolyással rendelkezik. A társaság fő tevékenysége a húsfeldolgozás és tartósítás. Székhelye és telephelyei Szegeden, fióktelepei Makón, Szentesen, Hódmezővásárhelyen és Cegléden vannak. A PICK 1994-ben megvásárolta a Herz Szalámigyár Részvénytársaságot (a továbbiakban: Herz), 1997-ben pedig a GVH engedélyezte a jelentős piaci részesedésű, de tőkehiánnyal küszködő Ringa Húsipari Rt. (a továbbiakban: Ringa) megvásárlását (VJ-32/1994 és VJ-119/97). A társaság 2000. szeptember 29-én engedélyezés iránti kérelmet nyújtott be a Ceglédhús Kft. ingatlanjainak, gépeinek megvásárlása tárgyában. A PICK célja az eszközvásárlással a darabolási és hűtőtárolási kapacitásának bővítése volt. Az eszközvásárlást a GVH engedélyezte (Vj-168/2001).
    Herz (közvetett résztvevő) - egyszemélyes részvénytársaság, részvényeinek tulajdonosa 96,9 %-ban a Pick. Főtevékenysége a húsfeldolgozás és tartósítás, székhelye Budapesten van, telephelyekkel és fióktelepekkel nem rendelkezik.
    Ringa (közvetett résztvevő) - Sertés- és marhafelvásárlással, vágással, húsfeldolgozással és eladással, a PICK tulajdoni részesedése 88.1%-os. Három üzeme Győrött, Kapuváron és Sopronban működik. A győri részlegben gyártják a vállalkozás húskészítményeinek jelentős részét. Az üzem mellett itt található a társaság központja is. A soproni gyár a vállalat legrégibb egysége. Fő profilját a marhavágás és a húsfeldolgozás képezi. A kapuvári gyár elsősorban sertéshús feldolgozással foglalkozik. A gyárban kerül levágásra beszállított összes sertés. Az üzem fő késztermékeit a fóliás sonkák és a bacon-félék alkotják. A Ringa megszerzésével a PICK megnövelte piaci súlyát, termékkörét kiegészítette a kapuvári gyáregység sonkagyártásával.
    Pick Farm Sertéshizlaló Kft. (közvetett résztvevő) - a Kft. 100 %-os tulajdonosa a PICK, főtevékenysége a sertéstenyésztés. Székhelye Szentesen, fióktelepe Árpádhalmon található.
    Pick Központi Sertéshizlaló Kft. (közvetett résztvevő) - a kft. 100 %-os tulajdonosa a PICK, főtevékenysége a sertéstenyésztés. Székhelye Szegeden található, telephelyekkel és fióktelepekkel nem rendelkezik.
    Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt. (közvetett résztvevő) - A társaság egyszemélyes részvénytársaság, részvényeinek tulajdonosa a PICK. A vállalkozás főtevékenysége a fűszer és ételízesítő gyártás. Székhelye Szegeden található, telephelyekkel és fióktelepekkel nem rendelkezik.
    Pick Szállítási és Szállítmányozási Kft. (közvetett résztvevő) - A kft. 100 %-os tulajdonosa a PICK, főtevékenysége a közúti teherszállítás. Székhelye Szegeden található, telephelyekkel és fióktelepekkel nem rendelkezik.
    Senfter Alcisa & PICK Gmbh (közvetett résztvevő) - a két olasz húsipari gyártóval közös nagykereskedelmi vállalkozást 1998-ban alapították elsősorban a németországi értékesítés elősegítése végett. A PICK tulajdoni részesedése 50%-os.

  • 9.

    A PICK-csoport főtevékenysége a húsipari termékek készítése és értékesítése, illetve az ehhez kapcsolódó sertés- és marhafelvásárlás. A PICK jelentős piaci súllyal rendelkezik mind az állatfelvásárlások területén, mind a feldolgozott termékek piacán. Az Arago tevékenységi köre az üzletviteli tanácsadás, szállodai szolgáltatás, és az ingatlanforgalmazáshoz, - hasznosításhoz kapcsolódik. Tekintettel az összefonódásban résztvevők tevékenységi körének nagymérvű eltérésére, továbbá az Arago azon kinyilvánított szándékára, hogy hosszú távú pénzügyi befektetőként kíván részt venni a PICK gazdálkodásában, a Versenytanács a PICK kínálatában szereplő termékeket, és az ehhez kapcsolódó sertés- és marhafelvásárlást tekintette az érintett árupiacnak. Hasonlóképpen, figyelembe véve a PICK Németországban bejegyzett olasz-magyar nagykereskedelmi vállalat tevékenységének földrajzi helyszínét, és fogalmi elválasztást alkalmazva a termelés gyártási és értékesítési fázisai között, a Versenytanács az érintett földrajzi piacnak a Magyar Köztársaság területét tekintette.

A közvetlen irányítás megszerzése

  • 10.

    Az Arago 41.34%-os tulajdoni és 44.64%-os tényleges szavazati részesedéssel a PICK 2001. április 25-én tartott évi rendes közgyűlésén javaslatot nyújtott be az újonnan megválasztandó vezető tisztségviselők személyére. A közgyűlés a javaslatot elfogadta. A kérelemhez benyújtott dokumentumokból - az igazgatótanácsi ülések jegyzőkönyveiből - megállapítást nyert, hogy az új igazgatótanács nyolc tagjából hatan, a felügyelő-bizottság három tagjából ketten kapcsolatban álltak az Aragóval, illetve vezető beosztást töltöttek be ugyanott.

  • 11.

    A vizsgálat megállapította, hogy a PICK Alapszabálya az igazgatóság kizárólagos hatáskörébe tartózó jogosítványok körébe sorolja az új üzletágak folytatásának megkezdését, az üzletpolitika, a fejlesztési politika meghatározását, a gazdálkodás irányítását, az idegen források igénybevételéről szóló döntést, és az egy évet meghaladó kötelezettségvállalást tartalmazó szerződések jóváhagyását.

  • 12.

    A PICK Alapszabálya szerint az igazgatósági ülés határozatképesnek tekintendő, ha azon legalább három tag jelen van. Az igazgatósági tagok és más, vezető tisztségviselők visszahívására a közgyűlési határozati javaslatot elfogadó szavazatok legalább háromnegyedes többségével kerülhet sor.

III. Az engedélyezés

  • 13.

    A Tpvt. 23.§ (1) bekezdés b) pontja szerint, vállalkozások összefonódása akkor jön létre, ha egy vagy több vállalkozás közösen közvetlen vagy közvetett irányítást szerez további egy vagy több tőle független vállalkozás egésze vagy része felett. A Tpvt. 30.§ (2) bekezdése alapján, nem tagadható meg az engedély megadása, ha az összefonódás nem hoz létre, vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon vagy piacokon.

  • 14.

    Az összefonódás résztvevőinek eltérő tevékenysége, az Arago fentebb már említett, a PICK gazdálkodásában betölteni kívánt hosszú távú pénzügyi befektető státusa következtében, az összefonódás nem hoz létre, és nem erősít meg gazdasági erőfölényt.

  • 15.

    A Tpvt. 23.§ (2) bekezdés d) pontja alapján közvetlen irányítással rendelkezik egy vállalkozás, ha a másik vállalkozás döntéseinek meghatározó befolyásolására ténylegesen képessé válik, továbbá ugyanezen (2) bekezdés b) pontja szerint, ha egy vállalkozás jogosult a másik vállalkozás vezető tisztségviselői többségének kijelölésére, megválasztására vagy visszahívására. Az igazgatóság személyi összetételének, a határozatképesség és a visszahívhatóság feltételeinek, az igazgatóság kizárólagos jogosítványainak áttekintése alapján a Versenytanács megállapította, hogy az Arago 2001. április 25-én tényleges (de facto) közvetlen irányítást szerzett a PICK felett.

  • 16.

    Irányításszerzés esetében - a Tpvt. 28. § (2) bekezdése szerint - az engedély iránti kérelmet az irányítási jog megszerzésétől számított 30 napon belül kell benyújtani a GVH-hoz. Tekintettel arra, hogy az Arago nem nyújtott be kérelmet az irányítás engedélyezésére a törvényben meghatározott időtartam alatt, a Versenytanács a Tpvt. 79.§-ában foglaltakat figyelembe véve, s az összes körülmény mérlegelésével, mérsékelt összegű bírság kiszabását látta indokoltnak.

IV. Eljárási kérdések

  • 17.

    Az ügyfelek kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács jelen határozatát - a Tpvt. 74.§ (1) bekezdésének alkalmazásával - tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 18.

    Az eljárási díjról külön rendelkezni nem kellett, mert azt a kérelmező a kérelem benyújtásakor már lerótta.

  • 19.

    Az ügyfeleket megillető jogorvoslati jog a Tpvt. 83.§ (1) - (2) bekezdésén alapul.

Budapest, 2002. március 8.

Dr. Köbli József sk.
Dr. Bara Zoltán sk.
Dr. Berke Barna sk. elnök
Dr. Bodócsi András sk.
Dr. Tóth Tihamér sk.
Horváth Lászlóné