Vj-168/2001/33

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a CA IB Értékpapír Rt. (Budapest) ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt hivatalból indult eljárásban tárgyaláson kívül meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

E határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Indoklás

  • 1.

    A Gazdasági Versenyhivatal annak kivizsgálására indított vizsgálatot az eljárás alá vont ellen, hogy online értékpapír-kereskedési tevékenységével összefüggésben közölt információk, illetve ajándékígérete kapcsán megsértette-e a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvénynek (a továbbiakban: Tpvt.) a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolását tilalmazó rendelkezéseit.

  • 2.

    Az eljárás alá vont 2000. júliusától kínál ügyfeleinek internetes befektetési szolgáltatást. Lakossági ügyfelei e téren megmutatkozó aktivitásának, illetve az online kereskedés lehetősége ismertségének a növelését elősegítendő az eljárás alá vont 2001. májusában együttműködési megállapodást kötött az eljárás alá vont többségi tulajdonosa, a Bank Austria csoporthoz tartozó CA IB Investment Bank AG által az alapító összes érdekeltségei internetes forgalma csatornájának megteremtése érdekében alapított Caibon.com Internet Service AG Hungary Branch Office-szal (a továbbiakban: Caibon).

  • 3.

    Az eljárás alá vont és a Caibon között létrejött együttműködési megállapodás kapcsán a felek egy ajándékakciót hirdettek meg.

    Az online kereskedelemmel és a digitális tollkamerával kapcsolatosan az ügyfeleknek postázott tájékoztató anyagban arra vonatkozóan fogalmazódott meg ígéret, hogy "az első 300 új online kereskedő, aki internetes számlát nyit a Caibon oldalán és szeptember 30-ig legalább 1 millió Ft értékben kereskedik, egy digitális tollkamerát kap ajándékba."

    Az akció az eljárás alá vont mintegy 32.000 ügyfelével került ismertetésre, azonban az akció hatására igen csekély számú fogyasztó kötött szerződést.

  • 4.

    A Bank Austria csoport és a HypoVereinsbank egyesülése kapcsán a Caibon megszűnt, s a fogyasztóknak már nem állt módjukban teljesíteni a digitális tollkamera megszerzéséhez szükséges feltételt.

  • 5.

    A Tpvt. 75.§-a (1) bekezdésének értelmében az eljáró versenytanács a hivatalból indult eljárás szünetelését rendelheti el, ha a vizsgált magatartás a verseny szabadságát vagy tisztaságát csekély fokban veszélyezteti, és az eljárás alá vont ügyfél vállalja, hogy

    • a.

      tartózkodik e magatartás folytatásától, valamint

    • b.

      kárveszély esetén megteszi a kár megelőzéséhez szükséges intézkedéseket vagy megfelelő intézkedéseket tesz a már bekövetkezett jogsértés orvoslása érdekében.

  • 6.

    A 2002. február 14-én megtartott tárgyaláson az eljárás alá vont elismerte, hogy a fogyasztókkal nem közölték az akció elmaradását és vállalta, hogy rendelkezésre bocsátja az akcióban meghirdetett kamerát azok számára, akik az akció hatására nyitottak internetes ügyfélszámlát, de a Caibon tevékenységének időközbeni megszüntetése miatt a meghirdetett 1 millió forintos forgalmat nem tudták teljesíteni. A Versenytanács a Tpvt. 75.§-a alapján két hónapi időtartamra elrendelte az eljárás szünetelését, tekintettel az eljárás alá vontnak a fogyasztók jogsérelmét orvosló vállalására és arra, hogy a magatartás a verseny tisztaságát csak csekély fokban veszélyeztette.

  • 7.

    A Versenytanács a Tpvt. 76. § (3) bekezdés c) pontja alapján a rendelkező rész szerint határozott, az eljárást megszüntette, mivel az eljárás alá vont vállalásának az utóvizsgálat megállapítása szerint eleget tett a szünetelés időtartama alatt, az érintett fogyasztókat írásban tájékoztatva arról, hogy a digitális tollkamerát a tájékoztató levélben meghatározott helyen és időpontban átvehetik.

  • 8.

    A Versenytanács határozatát a Tpvt. 74.§-ának figyelembe vételével tárgyaláson kívül hozta meg.

Budapest, 2002. május 23.