Vj-198/2001/14

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Branton B.V. (Amsterdam, Hollandia) kérelmezőnek összefonódás engedélyezése iránti kérelmére - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a kérelmező irányítást szerezzen a Davy Process Technology AG felett.

E határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított harminc napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

I.

Az összefonódás

  • 1)

    Egy átfogó tranzakció keretében, amelyet a 2001. november 16-án kötött részvény-, illetve üzletrész-átruházási szerződésekben rögzítettek, a Yukos csoporthoz tartozó Branton B.V. megvásárolta a Kvaerner csoport két - a termeléstechnológiai és a szénhidrogén - üzletágát. A kérelmező Branton B.V. (a továbbiakban: Branton) a szerződés értelmében a termeléstechnológiai üzletágat működtető társaságok - a Kvaerner Process Technology AG, a Kvaerner Process Technology Ltd. és ez utóbbi társaság kizárólagos leányvállalata, a Kvaerner Process Technology International Ltd. - részvényeinek 100 %-át vásárolta meg. A szerződés alapján, a kérelmező Branton kizárólagos leányvállalata, a Hydrocarbons Engineering Ltd. megvásárolta a Kvaerner csoport szénhidrogén üzletágát alkotó Kvaerner Oil & Gas Ltd. és a Kvaerner E&C UK Ltd. vállalkozások eszközeit.

  • 2)

    A tranzakciót követően, 2001. november 28-ától kezdődő hatállyal, a Kvaerner Process Technology Ltd. cégneve Davy Process Technology Ltd.-re változott. Ugyanezzel a dátummal a Hydrocarbons Engineering Ltd. cégneve John Brown Hydrocarbons Ltd.-re változott. A Kvaerner Process Technology International Ltd., és a Kvaerner Process Technology AG cégneve 2001. december 6. napjától kezdődő hatállyal szintén megváltozott, a társaságok új bejegyzett cégneve, rendre Davy Process Technology Ltd. és Davy Process Technology AG.

II.

Az engedélykérési kötelezettség és a kérelem

  • 3)

    A másik vállalkozás többségi szavazati jogot biztosító részvényeinek megszerzése a Tpvt. 23.§ (1) bekezdésének b) pontja, és (2) bekezdésének a) pontja alapján vállalkozások összefonódásának minősül.

  • 4)

    Az összefonódás külhonban bejegyzett és működő vállalkozások között jön létre. Magyarországon honos, közvetett résztvevőnek minősülő vállalkozás nem kapcsolódik sem az irányítást szerző, sem az irányítás alá kerülő vállalkozáshoz. Figyelemmel azonban arra, hogy a Yukos csoport egyes tagjai, továbbá, az irányítás alá kerülő Davy Process Technology AG áruikkal és szolgáltatásaikkal jelen vannak a magyar piacon, az összefonódás hatása érvényesülhet a Magyar Köztársaság területén. Ennélfogva, az összefonódásra kiterjed "a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló, 2000. évi CXXXVIII. törvénnyel módosított 1996. évi LVII. Törvény" (a továbbiakban: Tpvt.) hatálya az 1.§ alapján.

  • 5)

    A Tpvt. 23.§ (1) bekezdés (b) pontja és 23.§ (2) bekezdés (a) pontja szerinti értelmezésben, a részvény-adásvételi ügylet alapján, a Branton közvetlen irányítást szerzett a termeléstechnológiai üzletágat működtető három vállalkozás felett. Az üzletrész-átruházási szerződés alapján, a Tpvt. 23.§ (1) bekezdés (a) pontja és 23.§ (3) bekezdése szerinti értelmezésben a Branton közvetett irányítást szerzett a Kvaerner csoport szénhidrogén üzletága, mint önállóan működő vállalkozásrész felett.

  • 6)

    A Tpvt. 24. §-a alapján a vállalkozások összefonódásához a GVH engedélyét kell kérni, ha az érintett vállalkozások előző üzleti évben elért együttes nettó árbevétele a tízmilliárd forintot meghaladja, feltéve, hogy az irányítás alá kerülő és az ahhoz kapcsolódó közvetett résztvevők együttes előző évi nettó árbevétele ötszázmillió forint felett van. Az összefonódásban közvetlenül és közvetetten érintett vállalkozások előző évi nettó árbevétele alapján az összefonódás a Tpvt. 24.§ (1) bekezdése, továbbá ugyanezen bekezdés b) pontja szerint is engedélyköteles.

  • 7)

    A Kvaerner csoportba tartozó termeléstechnológiai üzletág irányítás alá kerülő két vállalkozása - a Davy Process Technology Ltd., és a Davy Process Technology International Ltd. - vállalkozások nem szereztek bevételt a Magyar Köztársaság területén, miként a szénhidrogén üzletágba tartozó vállalkozások sem könyveltek el magyarországi árbevételt a 2000. üzleti évben.

  • 8)

    A kérelmező a Tpvt. 24.§ (1) bekezdése és 27.§ (2) bekezdése alapján kizárólag a Davy Process Technology AG feletti irányítás Branton általi megszerzéséhez kérte a Gazdasági Versenyhivatal (a továbbiakban: GVH) engedélyét. A Branton vállalkozás - jogi képviselője útján - 2001. december 17-én nyújtotta be az összefonódás engedélyezése iránti kérelmét a GVH-hoz.

III.

Az összefonódás résztvevői és az érintett piacok

A Yukos csoport

  • 9)

    Az Orosz Föderáció egyik vezető olajtársasága olaj- és gázmezők feltárásával, olaj, gáz és egyéb ásványkincsek kitermelésével, tárolásával és feldolgozásával, olajfinomítással, az olaj- és gázipari termékek forgalmazásával, továbbá az olaj- és gázmezőkön kialakított felszíni létesítmények építésével, műszaki szolgáltatások nyújtásával, geológiai kutatásokkal, bánya-felmérésekkel, topográfiai-térképészeti szolgáltatások, továbbá műszaki szolgáltatások nyújtása foglalkozik az olajkitermelést és - feldolgozást folytató más vállalkozások részére. A vertikálisan erősen tagolt Yukos csoport vállalatcsoport anyavállalata az orosz jog szerint alapított Open Joint Stock Company Yukos Oil Company . Az anyavállalat 100%-os leányvállalata a hollandiai székhelyű Yukos Finance B.V. , amely a Branton vállalkozás összes részvényének tulajdonosa. Az összefonódás közvetlen résztvevője , a Branton , amelynek a 100%-os leányvállalata a John Brown Hydrocarbons Ltd. (20 Eastbourne Terrace, London W2 6LE, United Kingdom, korábban: Hydrocarbons Engineering Ltd.).

  • 10)

    Az összefonódás közvetett résztvevői a Yukos csoportból: (A zárójelben szereplő %-os értékek az anyavállalat vállalkozásbeli részesedését mutatják.)

    •  


      - Open Joint Stock Company Yukos Oil Company (a továbbiakban: "Yukos Oil Company") 24 Ulansky Lane, 103045, Moszkva, Oroszország

      - Yukos Finance B.V. (100 %)
      Locatelllikade 1, Parnassustoren, 1076 AZ Amsterdam, Hollandia

      - Yukos Services (U.K.) Ltd. (100%)
      94 Park Lane, London W1K 7TD United Kingdom

      - Open Joint Stock Company Yuganskneftegas (100%)
      26 Lenina Street, 628309 Neftugansk, Tumeni Régió, Oroszország

      - Open Joint Stock Company Samaraneftegas (100%)
      145 Kujbisev Str., 443010 Samara, Oroszország

      - Open Joint Stock Company Tomskneft VNK (52.19%)
      23 Burovikov Str., 636762 Sztrezsevoj, Tomszki Régió, Oroszország

      - Open Joint Stock Company East-Siberian Oil and Gas Company (70.14%)
      5 Zagorodnye Shosse, Moszkva, Oroszország

      - Open Joint Stock Company East-Siberian Oil Company
      24 Naberezhnaya Reki Ushaiki Street, Tomsk, Oroszország

      - Open Joint Stock Company Kuibyshev Oil Refinery (95.16%)
      Grozenenskaya Street, 443004 Samara, Oroszország

      - Open Joint Stock Company Achinsk Oil Refinery (20.89%)
      Achinsk-14, 662164, Krasznojarszki Régió, Oroszország

      - Open Joint Stock Company Novokuibysehvsky Oil Refinery (91.35%)
      446200 Novokuibysehvsk, Oroszország

      - Open Joint Stock Company Syzran Oil Refinery (94.02%)
      1 Astrahanskaya Street, 446009 Syzran, Oroszország

  • 11)

    1998-tól kezdődően a Yukos csoport üzleti tevékenysége három részre tagozódik: a Yukos-Moscow látja el a stratégiai tervezési és irányítási feladatokat, a Yukos Exploration & Production olaj- és gázkitermeléssel kapcsolatos tevékenységet folytat, a Yukos Refining & Marketing elsősorban kőolajfeldolgozást és értékesítési tevékenységet végez. A Yukos csoport a nyersolaj és az olaj-származékok magyarországi nagykereskedelmének piaci résztvevője: a csoport teljes nettó árbevételét a Magyar Köztársaság területén honos felhasználóknak értékesített kőolaj- és származékos termékek szállításából szerezte.

    A Kvaerner csoport

  • 12)

    A csoport anyavállalata a norvégiai székhelyű Kvaerner ASA, amelynek fő részvényesei az alábbi vállalkozások: Yukos Finance B.V. (22 %), Aker Maritime ASA (17,8 %) és a Folketrygdfondet (10,1 %). A csoport két fő tevékenységi területe a műszaki-gépészeti tervezés és kivitelezés (engineering and construction - E&C), és az olaj- és gázipari beruházásokkal összefüggő projekt-irányítási, tervezési és kivitelezési szolgáltatások nyújtása (oil and gas - O&G). A Kvaerner O&G vállalkozásai tengeri olaj- és gázmezők feltárásához szükséges gépeket és műszaki szolgáltatásokat nyújtanak; szárazföldi olaj- és gázkitermelő létesítményeket működtetnek és karbantartanak; tevékenységük körébe tartozik víz alatti olajfúró létesítmények tervezése és kivitelezése, továbbá termeléstechnológiai eljárások kidolgozása és értékesítése. A Kvaerner E&C üzletághoz tartozó vállalkozások világszerte számos iparág, illetve szektor - a vegyipar, polimergyártás, gyógyszeripar, szénhidrogén-iparág, vízgazdálkodás, energiaipar, atomipar, ásványkitermelés, vasbányászat, továbbá a teherszállítás-fuvarozás részére nyújtanak termeléstechnológiai, tervezési és kivitelezési szolgáltatásokat.

  • 13)

    Az összefonódásban közvetlen részvevő vállalkozások a Kvaerner csoport termeléstechnológiai és szénhidrogén üzletágába tartoznak:

    - Kvaerner Process Technology AG
    Hohenrainstrasse 10, CH-4133 Prattein 1, Svájc, (később: Davy Process Technology AG

    A vállalkozás a világ számos országában nyújt különböző termeléstechnológiai licenciákat a sugártechnológia, fluor-, foszgén-előállítás, az alumíniumiparban működő vegyipari üzemek részére. A licencek mellett, a vállalkozás a technológiát licenciába vevő üzleti partnerei részére műszaki szolgáltatásokat is nyújt.

    - Kvaerner Process Technology Ltd.
    20 Eastbourne Terrace, London W2 6LE, Egyesült Királyság (később: Davy Process Technology Ltd.) és leányvállalata a

    - Kvaerner Process Technology International Ltd.
    20 Eastbourne Terrace, London W2 6LE, Egyesült Királyság (később: Davy Process Technology International Ltd.)

    - Kvaerner Oil & Gas Ltd.
    20 Eastbourne Terrace, London W2 6LE, Egyesült Királyság

    - Kvaerner E&C UK Ltd.
    20 Eastbourne Terrace, London W2 6LE, Egyesült Királyság

    Az érintett piacok

  • 14)

    Az összefonódással érintett árupiacok az olajkitermelés és szállítás, az olajfinomítás termékei, továbbá a termeléstechnológiai licenciák és műszaki szolgáltatások piaca. A Versenytanács osztja a kérelmező álláspontját, miszerint a fenti piacok - globális jellegüknél fogva - túlterjeszkednek a Magyar Köztársaság határain. Az összefonódás versenyhatásainak vizsgálatánál a Versenytanács - a Tpvt. 1.§-a alapján - az érintett földrajzi piacnak a Magyar Köztársaság területét tekinti.

  • 15)

    A világ még feltáratlan kőolajmezőinek jelentős része összpontosul Szibériában és az Arab-félszigeten. A jó minőségű, magas energiatartalmú nyersolaj és kőolaj-feldolgozóipari termékek tengeri hajózással vagy regionális csővezeték hálózatokon keresztül történő szállítása még nagy távolságra történő eljuttatás esetén is gazdaságos. Általában véve, a kitermelés helyétől függetlenül, a nyersolaj világpiacon történő értékesítése egyéb - jogszabályi, vám stb. - akadályokba nem ütközik. Magyarországon a kőolaj importja engedélymentes.

  • 16)

    A Yukos csoport három termelési egységén keresztül végez olajkitermelést: Samaraneftegaz (Oroszország európai területe), Yukansneftegaz és Tomskenft (Szibéria); a kitermelt nyersolajat Kínától Észak-Európáig mindenütt értékesítik. A kőolaj a "Barátság I" és "Barátság II" vezetékeken érkezik a magyarországi (és közép-európai) ipari fogyasztókhoz. A csoport 2000. évi olajtermelése 49,5 millió tonnát tett ki, (Oroszország nyersolajtermelésének 15%-át), s ennek 45%-át (24,4 millió tonnát) exportálta. A csoport magyarországi piaci részesedése - a kérelmező becslése alapján - eléri a 70%-ot.

  • 17)

    A nyersolaj a feldolgozással (finomítással) foglalkozó nagy ipari felhasználók részére értékesíthető energiahordozó. A kőolaj-finomítás (lepárlás) során nyert termékek (motorbenzin, gáz- és tüzelőolaj, nehéz fűtőolaj, kenőolajok és zsírok, bitumen, kerozin, speciális benzinek, toluol, xilol, ortoxilol) egyedi tulajdonsága következtében, a vegyipari felhasználás szempontjából a kőolaj ésszerűen nem helyettesíthető más ásványi anyaggal vagy termékkel. Egyes kőolaj-származékok (pl. benzin, gázolaj) esetén a 200-250 km sugarú területen kívülre történő szállítás - a megnövekedett költségek miatt - nem gazdaságos. E termékek érintett földrajzi piaca ezért a fentebb megjelölt nagyságú földrajzi területre korlátozódik. A nagyobb értékű speciális benzinek és az aromás vegyületek (toluol, xilol, ortoxilol) esetében a nagy ipari felhasználók részére történő gazdaságos szállítási távolság 500-800 km, ami már nem képezi akadályát a távolabbról (gyakorlatilag egész Európából) származó importnak. A Versenytanács osztja a kérelmező álláspontját, miszerint a kőolaj-feldolgozóipari termékek érintett földrajzi piaca regionális piac, amely magában foglalja egész Európát, ideértve Oroszország európai területeit is.

  • 18)

    A Yukos öt saját tulajdonban álló kőolaj-finomítót működtet - hármat a Szamara régióban (Európában), egyet-egyet Nyugat- és Kelet-Szibériában. A Yukos-finomítók együttes kapacitása 26,7 millió tonna/év. A Yukos csoport által feldolgozott kőolaj-származékok egyharmadát európai és közel-keleti piacokon exportálja a társaság. A kérelmező magyarországi piaci részesedését a kőolaj-feldolgozóipari termékek piacain legfeljebb 7 %-ra becsüli. A Yukos csoport által előállított kőolaj-feldolgozóipari termékek a "Transnefteproduct" kőolajvezetéken érkezik hazánkba.

  • 19)

    A termeléstechnológiát szolgáltató vállalkozás üzleti partnerei (licencia vásárlói) számára jogot biztosít valamely termeléstechnológiai eljárás felhasználására szabadalmi és/vagy know-how licencia szerződés alapján. A licencia szerződések alapján az ipari felhasználók speciális szabadalmaztatott termeléstechnológiát alkalmazhatnak a vegyszerek előállítása során. A licencek a gyártelep működési idejére érvényesek, amely 15-30 évig terjed.

  • 20)

    A Davy Process Technology AG által szabadalmi licenciába adott termeléstechnológiák közé az alábbiak tartoznak:

    - Oxo-alkohol technológia - A fő alkalmazási terület az oldószerek és az alkoholos bőrpuhító propilénből történő gyártása.

    - Észter hidrálási technológia - ezzel az eljárással készülő termékek egyike a butanediol, amelyet a műanyagok, polyuretánok és a spandex típusú szálak előállításához használnak.

    - Természetes sebtisztító alkohol - ipari alkalmazási területe széles körű. A technológia természetben előforduló nyersanyagokon, pl. pálmaolajon és kókuszolajon alapul.

    - Alkohol dehidrálási technológia - ipari felhasználása széles körű.

    - Amin technológia - a vegyipari termékek, és speciális aminok és amidok.

    - Methanol technológia - a Davy Process Technology AG által kifejlesztett, methanol eljárás célját szolgáló új természetes gáz, amely elsősorban a methanol tüzelőanyagként való széleskörű felhasználására szolgál.

    - "Szintézis gáz generáció" - elsősorban vas oxidálásához használatos gyártási eljárás.

    - Egyéb technológiák - kutatás-fejlesztés speciális megtermékenyítő anyagokkal, állati eledel adalékokkal, fluorin eljárásokkal és foszgén know-how-val kapcsolatban.

    Az összefonódásban közvetlenül résztvevő vállalkozás Magyarországon a foszgén technológia licencét szolgáltatja a BorsodChem Rt. részére.

  • 21)

    A kőolaj forgalmazása részben hosszú távú szerződéseken, részben azonnali (spot) vásárlásokon alapul, a Brent kőolaj jegyzett árához kötött mindenkori világpiaci áron. Az érintett piacra történő belépés korlátja - a piacra lépés összes költsége - magas. Hasonlóképpen, jelentős, elsősorban méretgazdaságossággal összefüggő korlátja van a piaci belépésnek a termeléstechnológiai licenciák és szolgáltatások piacán.

IV.

Az engedélyezés

  • 22)

    A Tpvt. 77.§ (1) bekezdés a) pontja szerint a Tpvt. 67.§ (2) bekezdése alapján indított eljárásban az eljáró versenytanács engedélyezheti a vállalkozások összefonódását. A Tpvt. 30.§ (2) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem hoz létre, vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon vagy piacokon. (Tpvt. 14.§).

  • 23)

    Az azonos tevékenységet folytató irányításszerző és az irányítás alá kerülő vállalkozások esetében a Versenytanács az összefonódás un. horizontális hatását vizsgálja. Ha ugyanis az ugyanazon a piacon tevékenykedő, összefonódó vállalkozások egymással horizontális kapcsolatban vannak, azaz korábban egymás versenytársai voltak az adott piacon, akkor az összefonódással csökken a piaci szereplők száma, a piaci koncentráció megnövekszik, és a gazdasági verseny intenzitása csökken. Az egymással vertikális (vevő-eladó) viszonyban álló vállalkozások üzleti kapcsolatában az összefonódás következtében létrejövő változásnak is lehetnek káros hatásai a gazdasági versenyre.

  • 24)

    Az összefonódásban résztvevők üzleti tevékenységei között sem a Magyar Köztársaság területén, sem világviszonylatban nincs horizontális átfedés: nincs tehát olyan érintett piac, amelyiken az ügylet következtében a versenytársak száma csökkenne, azaz a piaci koncentráció növekedne. Továbbá, az összefonódással érintett vállalkozások között nincs vertikális kapcsolat.

  • 25)

    Tekintettel arra, hogy a kérelem szerinti összefonódásnak sem horizontális, sem vertikális összefüggésben nem valószínűsíthetők káros hatásai a gazdasági versenyre, továbbá egyéb olyan körülményt sem tárt fel a vizsgálat, amely versenyaggályokra adhatna okot, a Versenytanács a Tpvt. 77.§ (1) bekezdés a) pontja szerinti határozatában - egyezően a Tpvt. 71.§ (2) bekezdés szerinti vizsgálói indítvánnyal - az összefonódást a Tpvt. 30.§ (2) bekezdése alapján engedélyezte.

  • 26)

    A Versenytanács osztotta a vizsgálói indítványt abban a tekintetben is, hogy a jelen ügyben alkalmazható a Tpvt. 63. § (3) bekezdésének ac) pontja, amely szerint a versenytanácsi határozatot a kérelem beérkezésétől, illetve a hiányok pótlásától számított 45 napon belül kell meghozni, amennyiben az engedély a Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján nyilvánvalóan nem tagadható meg.

V.

Eljárási kérdések

  • 27)

    A Tpvt. 63. § (3) bekezdés ac) pontjának alkalmazásából következőleg az eljárási díj megfizetéséről rendelkezni nem kellett, mert a kérelmező a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti kettőmillió forintos eljárási díjat előzetesen lerótta.

  • 28)

    Az ügyfelek képviselőjük útján kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács határozatát - a Tpvt. 74. § (1) bekezdésének alkalmazásával - tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 29)

    Az ügyfeleket megillető jogorvoslati jog a Tpvt. 83.§ (1) - (2) bekezdésén alapul.

Budapest, 2002. június 3.