Vj-188/2001/7

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Máttyus Ádám ügyvéd (1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 12.) által képviselt Tyco Electronics UK Ltd. kérelmezőnek összefonódás engedélyezése iránti kérelmére indult eljárásban, melyben további ügyfélként résztvett a szintén dr. Máttyus Ádám által képviselt Meggitt Electronic Components Ltd. - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a kérelmező irányítást szerezzen a Meggitt Electronics Components Ltd. felett.

A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított harminc napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresettel.

Indoklás

I.

A kérelmezett összefonódás

  • 1.

    A 2001. október 18-án megkötött "Adásvételi Szerződés" szerint a kérelmező Tyco Electronics UK Ltd. (a továbbiakban: Tyco) megvásárolja a Meggitt Electronic Components Ltd. (a továbbiakban: MEC) összes részvényét a Meggitt Properties Plc-től, mely vállalta, hogy három évig a MEC versenytársának minősülő vállalkozásban semmilyen formában sem vállal szerepet, azon a földrajzi területen, ahol a MEC a megállapodás időpontjáig tevékenykedett.

  • 2.

    Az 1. pont szerinti tranzakcióhoz - mint vállalkozások összefonódásához - a Tyco 2001. november 16-án kelt kérelmében a 2000. évi CXXXVIII. törvénnyel módosított, a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) VI. fejezetének rendelkezései alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérte. A vizsgáló által a Tpvt. 68. § (4) bekezdése alapján elrendelt hiánypótlást a kérelmező 2002. március 27-én teljesítette.

II.

Az összefonódás résztvevői

A Tyco-csoport

  • 3.

    A Tyco-t irányító Tyco International Ltd. nyílt részvénytársaság, melynek részvényeit New York, London és Bermuda tőzsdéin jegyzik. A Tyco International Ltd. és az általa közvetlenül vagy közvetve irányított vállalkozások (a továbbiakban együtt: Tyco-csoport) tevékenységüket az egész világon folytatják. A Tyco-csoport főbb tevékenységi körei: tűzvédelmi és biztonságtechnikai szolgáltatások, egészségügyi és speciális egészségvédelmi termékek, telekommunikációs rendszerek, elektronika, irányításszabályozás és környezetvédelem.

  • 4.

    A Tyco-csoporthoz hét Magyarországon honos vállalkozás tartozik.

    • 1.

      A Total Walther Fővállalkozó és Mérnöki Kft. (a továbbiakban: Total Kft.) fő tevékenysége oltórendszerek és tűzjelzéstechnikai szolgáltatások nyújtására alkalmas rendszerek tervezése, megépítése és üzembe helyezése, mely tevékenység országos forgalmából a részesedése mintegy 20 százalék. A Total Kft.-nek a Tyco-csoport többi vállalkozása részére történő értékesítés nélküli (szűkített) 2000. évi nettó árbevétele 1100 millió forint volt.

    • 2.

      A Spinkler 2000 Tűzvédelmi Kft. (a továbbiakban: Spinkler Kft.) tevékenysége a tűzvédelmi rendszerek kiépítéséhez szükséges termékekkel való kereskedelem, mely termékek országos forgalmából a részesedése nem éri el a 10 százalékot. Szűkített nettó árbevétele 2000. évben 415 millió forint volt.

    • 3.

      Az elektrotechnikai termékek gyártásával és túlnyomó részben exportra történő értékesítésével foglalkozó három vállalkozás közül:

      • -

        a Tyco Electronics Hungary Termelő Kft. (a továbbiakban: Tyco Kft.) szűkített nettó árbevétele 2000. évben 10359 millió forint volt;

      • -

        a Tyco Electronics MPI Alkatrészgyártó Kft. (a továbbiakban: Tyco MPI Kft.) szűkített nettó árbevétele 2000. évben 13604 millió forint volt;

      • -

        a Tyco Electronics EC Elektronikai Komponenseket Gyártó Kft. (a továbbiakban: Tyco EC Kft.) szűkített nettó árbevétele 2000. évben 20 millió forint volt.

    • 4.

      A Newcourt Magyarország Pénzügyi Szolgáltató Kft. (a továbbiakban: Newcourt Kft.) 2000. évben 120 millió forint nettó árbevételt ért el lízing szolgáltatásból és bérleti szerződések közvetítésével.

    • 5.

      Az elektromos árucikk védelmi termékeket, valamint elektromos biztonsági (video megfigyelő, személyi beléptető, pénztár megfigyelő) rendszereket forgalmazó Sensormatic Kereskedelmi Kft. (a továbbiakban: Sensormatic Kft.) 2000. évben 1243 millió forint nettó árbevételt ért el. Részesedése a védelmi és biztonsági termékek (rendszerek) országos forgalmából 20-25 százalék.

  • 5.

    A Tyco-csoport külföldön honos tagjai a Magyar Köztársaság területén 2000. évben 1023 millió forint nettó árbevételt értek el egészségügyi eszközök és berendezések értékesítéséből, mely termékek országos forgalmából a részesedésük nem éri el a 10 százalékot.

A MEC-csoport

  • 6.

    A MEC, valamint a 100 százalékos tulajdonban lévő Croster Electronics Ltd. (a továbbiakban együtt: MEC-csoport) elektronikus alkatrészeket gyártó vállalkozás, mely termékeit a világ számos országban értékesíti.

  • 7.

    A MEC-csoporthoz Magyarországon bejegyzett vállalkozás nem tartozik. A MEC a külföldön gyártott nyomás-, hő- és szintérzékelők, valamint érintés nélküli kapcsolók forgalmazásából 2000. évben 511 millió forint nettó árbevételt ért el a Magyar Köztársaság területén, mely nem éri el az adott termékek magyarországi forgalmának 1 százalékát.

III.

Az engedélykérési kötelezettség

  • 8.

    Az 1. pont szerinti tranzakció a Tpvt. 23. § (1) bekezdésének b) és (2) bekezdésének a) pontja alapján vállalkozások összefonódásának minősül. Az összefonódásban résztvevő vállalkozáscsoportok közül a Tyco-nak vannak magyarországi tagjai, a MEC-csoport pedig áruival jelen van a magyar piacon. Ezért az összefonódás hatása érvényesülhet a Magyar Köztársaság területén, mire tekintettel arra - jóllehet külföldön honos vállalkozások között jön létre - kiterjed a Tpvt. hatálya (Tpvt. 1. §).

  • 9.

    A Tpvt. 24. § (1) bekezdés a) pontja szerint az összefonódáshoz engedélyt kell kérni, ha az érintett vállalkozások (Tpvt. 26. §) előző üzleti évben elért együttes nettó árbevétele a tízmilliárd forintot meghaladja, és az irányítás alá kerülő vállalkozás - a vállalkozáshoz kapcsolódó közvetett résztvevőkkel (Tpvt. 26. § (3) bekezdés) együttes - előző évi nettó árbevétele ötszázmillió forint felett van.

  • 10.

    A Tpvt. 27. § (1) bekezdése szerint a nettó árbevétel számítása során nem kell számításba venni az érintett vállalkozások egymás közötti forgalmát, a (2) bekezdés értelmében külföldön honos vállalkozások nettó árbevételének számítása során a Magyar Köztársaság területén elért nettó árbevételt kell figyelembe venni.

  • 11.

    Az összefonódással érintett vállalkozások a Tyco- és a MEC-csoport tagjai, melyek közül

    - a Total Kft. (1100 millió forint);
    - a Spinkler Kft. (415 millió forint);
    - a Tyco Kft. (10359 millió forint);
    - a Tyco MPI Kft. (13604 millió forint);
    - a Tyco EC Kft. (20 millió forint);
    - a Newcourt Kft. (120 millió forint);
    - a Sensormatic Kft (1243 millió forint);
    - a Tyco-csoport külföldön honos tagjai (1023 millió forint); továbbá
    - a MEC (511 millió forint)

    az összefonódást megelőző évben (2000. év) összesen 28395 millió forint - 10. pont szerint számított - nettó árbevételt értek el, ami meghaladja a Tpvt. 24. § (1) bekezdése szerinti tízmilliárd forintos küszöbértéket.

  • 12.

    Az irányítás alá kerülő vállalkozás-csoport 2000. évi nettó árbevétele (511 millió forint) meghaladta a Tpvt. 24. § (1) bekezdés a) pontja szerinti ötszázmillió forintos küszöbértéket.

  • 13.

    Miután a Tpvt. 24.§ (1) bekezdés a) pontja szerinti mindkét küszöbérték teljesül, a kérelmezett összefonódáshoz a Gazdasági Versenyhivatal engedélye szükséges.

IV.

Az engedélyezés

  • 14.

    A Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon (Tpvt. 14. §).

  • 15.

    A Tyco-csoport és az irányítása alá kerülő MEC-csoport az összefonódással érintett magyarországi piacon nem végez azonos vagy egymást helyettesítő tevékenységet, és vertikális kapcsolódás sincs magyarországi tevékenységeik között. Ezért a kérelmezett összefonódásnak horizontális és vertikális összefüggésben sem valószínűsíthetők káros versenyhatásai.

  • 16.

    A Versenytanács eddigi gyakorlata (pl. Vj-176/2000.) szerint versenyaggályokra alapot ad az is, ha az összefonódás révén bővül a vállalkozás-csoport által forgalmazott áruk köre (portfolió hatás). Ha ugyanis az összefonódásban résztvevő valamelyik vállalkozás-csoport az egyik áru piacán erős pozícióval rendelkezik, akkor ennek révén az összefonódást követően kialakuló vállalkozás-csoport más áruk piacán képes lehet versenyt korlátozó stratégiák érvényesítésére (pl. árukapcsolás). Az érintett vállalkozásoknak ezen tevékenységek esetében meglévő piaci részesedése (lásd 4. és 7. pont) alapján azonban az összefonódásnak a Tyco-csoport tevékenységi körének bővüléséből adódóan sem valószínűsíthetők káros versenyhatásai.

  • 17.

    Mindezek alapján a Versenytanács a Tpvt. 77. § (1) bekezdés a) pontja szerinti határozatában - egyezően a Tpvt. 71. § (2) bekezdés alapján tett vizsgálói indítvánnyal - az összefonódást engedélyezte.

  • 18.

    Az engedély a Tpvt. 30. § (5) bekezdése alapján kiterjed a Meggitt Properties Plc-t terhelő - a magyar piacot is érintő - versenytilalomra (lásd. 1. pont), mert az időben korlátozott, továbbá az érintett áruk és a földrajzi terület tekintetében nem lépi túl a MEC-csoport korábbi működési területét (Elvi állásfogalások 90., Versenyfelügyeleti Értesítő 2000. évi 5. szám).

  • 19.

    A Versenytanács a kérelmezett összefonódás esetében alkalmazhatónak találta a Tpvt. 63. § (3) bekezdésének ac) pontját, mely szerint a versenytanácsi határozatot 45 napon belül kell meghozni, ha az engedély a Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján nyilvánvalóan nem tagadható meg. Ennek során tekintettel volt arra, hogy az összefonódásnak nyilvánvalóan nincsenek horizontális és vertikális hatásai, továbbá hogy az összefonódásban résztvevő vállalkozások együttes piaci részesedése egyetlen érintett piacon sem haladja meg a - a Versenytanács álláspontja szerint ebben a tekintetben kritikusnak tekinthető - 25 százalékot, mire tekintettel az esetleges portfolió részletes vizsgálatára sem volt szükség.

V.

Eljárási kérdések

  • 20.

    A Tpvt. 63. § (3) bekezdése ac) pontjának alkalmazásából következőleg az eljárási díj megfizetéséről rendelkezni nem kellett, mert a kérelmező a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti kettőmillió forintos eljárási díjat előzetesen lerótta.

  • 21.

    Az ügyfelek (a kérelmező Tyco és az irányítása alá kerülő Sensormatic) képviselőjük útján kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács határozatát - a Tpvt. 74. § (1) bekezdésének alkalmazásával - tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 22.

    Az ügyfeleket megillető jogorvoslati jog a Tpvt. 83. § (1)-(2) bekezdésén alapul.

Budapest, 2002. április 25.

dr. Bodócsi András sk.
dr. Köbli József sk.
dr. Tóth Tihamér sk.
Véghelyi Ágnes