Vj-153/2003/10

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a General Electric Company kérelmező összefonódás engedélyezése iránti kérelmére indult eljárásban, melyben további ügyfélként résztvett a Vivendi Universal Entertainment LLP (USA) - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a General Electric Company irányítást szerezzen a Vivendi Universal Entertainment LLP felett.

A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított harminc napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresettel.

Indoklás

I.

A kérelmezett összefonódás

  • 1)

    A 2003. október 8-án kötött Üzlet Kombinációs Megállapodás (a továbbiakban: Megállapodás) értelmében a General Electric Company (a továbbiakban: GE) és az irányítása alá tartozó vállalkozások által alkotott vállalkozáscsoportba (a továbbiakban: GE-csoprot) tartozó - a Megállapodás megvalósítása céljából alapítandó - NBC Universal irányítás szerez a Vivendi Universal SA és az általa irányított vállalkozások alkotta vállalkozás-csoportba (a továbbiakban: Vivendi-csoport) tartozó Vivendi Universal Entertainment LLP (a továbbiakban: VUE) felett.

  • 2)

    A GE 2003. november 7-én kelt kérelmében az 1. pont szerinti tranzakcióhoz - mint vállalkozások összefonódásához - a 2000. évi CXXXVIII. törvénnyel módosított, a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) VI. fejezetének rendelkezései alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérte.

II.

Az összefonódás résztvevői

  • 3)

    A GE-csoport világszerte- és ezen belül többségében Magyarországon is - végzett tevékenysége kiterjed az elektronika, a hírközlés, a gépipar, a különböző pénzügyi szolgáltatások és a műsorszolgáltatás területére. A műsorszolgáltatás tekintetében a GE-csoport Magyarországon egy TV csatorna - közvetlenül műholdon, illetve kábelhálózatokon történő - sugárzásával van jelen. A GE-csoporthoz tartozó magyarországi vállalkozások 2002. évben többszáz milliárd forint nettó árbevételt értek el.

  • 4)

    A VUE és az általa irányított vállalkozások (a továbbiakban együtt: VUE-csoport) nagyjátékfilmek, TV műsorok gyártásával és értékesítésével, valamint kábelhálózatok működtetésével foglalkozik. A VUE-csoport magyarországi tagja az Universal Pictures (Hungary) Licencia Szolgáltató Kft. (a továbbiakban Universal Kft.) a VUE-csoport külföldön honos tagjai által gyártott filmek és TV-műsorok felhasználási jogainak magyarországi értékesítésével foglalkozik. Az Universal Kft. 2002. évi nettó árbevétele 1,5 milliárd forint volt. A VUE-csoport külföldön honos tagjai az Universal Kft. részére történő értékesítésén túlmenően nem értek el 2002. évben nettó árbevételt a Magyar Köztársaság területén.

III.

Az engedélykérési kötelezettség

  • 5)

    A VUE feletti irányításnak a GE-csoportba tartozó MBC Universal általi megszerzése a Tpvt. 23. § (1) bekezdés b) pontja alapján vállalkozások összefonódásának minősül. A Tpvt. 26. § alapján az összefonódáshoz a közvetlen irányítást megszerző vállalkozás köteles engedélyt kérni. Ez jelen esetben az NBC Universal, amely azonban az összefonódást eredményező tranzakció részeként kerül majd alapításra, ezért az őt irányító GE értelemszerűen felléphet kérelmezőként.

  • 6)

    A kérelem szerinti összefonódás ugyan külföldön honos vállalkozások között jön létre, azonban mindkét vállalkozás olyan vállalkozás-csoporthoz tartozik, amelynek vannak magyarországi tagjai, így az összefonódás hatása érvényesülhet a Magyar Köztársaság területén, ezért arra kiterjed a Tpvt. hatálya (Tpvt. 1. §).

  • 7)

    Az összefonódással érintett vállalkozások (a Tpvt. 26. § alapján: a GE-, és a VUE-csoport tagjai) 2002. évi - a Tpvt. 27. § (1) és (2) bekezdés szerint számított - együttes nettó árbevétele meghaladta a tízmilliárd forintot, továbbá az irányítás alá kerülő VUE-csoporté az ötszázmillió forintot, ezért a kérelmezett összefonódáshoz a Tpvt. 24. § (1) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélye szükséges.

IV.

Az engedélyezés

  • 8)

    A Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon (Tpvt. 14. §).

  • 9)

    Az összefonódással földrajzi piac(ok)nak minősülnek mindazok, amely(ek)en az összefonódás valamely (akár közvetlen, akár közvetett) résztvevője piaci tevékenységet fejt ki, melyek tekintetében a Versenytanács az összefonódás horizontális-, vertikális-, portfolió-, és konglomerátum hatásait vizsgálja (lásd. pl. Vj-13/2003.).

  • 10)

    Az irányítás alá kerülő VUE-csoport a magyar piacot érintően nem kapcsolódik a GE-csoport tevékenységéhez. Ezért az összefonódásnak horizontális, vertikális és portfolió hatásai sem lehetnek. Szintén nem valószínűsíthető káros konglomerátum hatás, figyelemmel arra, hogy a VUE-csoport az összefonódást megelőzően is egy jelentős nemzetközi vállalkozáscsoporthoz (Vivendi) tartozott.

  • 11)

    Mindezek alapján a Versenytanács a Tpvt. 77. § (1) bekezdés a) pontja szerinti határozatában - egyezően a Tpvt. 71. § (2) bekezdés alapján tett vizsgálói indítvánnyal - az összefonódást engedélyezte.

  • 12)

    A Versenytanács a 10) pontban foglaltakra is tekintettel a kérelmezett összefonódás esetében alkalmazhatónak találta a Tpvt. 63. § (3) bekezdésének ac) pontját, mely szerint a versenytanácsi határozatot 45 napon belül kell meghozni, ha az engedély a Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján nyilvánvalóan nem tagadható meg.

V.

Eljárási kérdések

  • 13)

    A Tpvt. 63. § (3) bekezdése ac) pontjának alkalmazásából következőleg az eljárási díj megfizetéséről rendelkezni nem kellett, mert a kérelmező a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti kettőmillió forintos eljárási díjat előzetesen lerótta.

  • 14)

    Az ügyfelek (a GE és a VUE) kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács határozatát - a Tpvt. 74. § (1) bekezdésének alkalmazásával - tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 15)

    Az ügyfeleket megillető jogorvoslati jog a Tpvt. 83. § (1)-(2) bekezdésén alapul.

Budapest, 2003. december 11.