Nyomtatható verzió PDF formátumban

Vj-164/2003/17

A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa a Hewlett Packard Magyarország Kft. ( Budapest) eljárás alá vonttal szemben fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tárgyában indított eljárásának keretében - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A versenytanács az eljárást megszünteti.

E határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Indoklás

I.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása

  • 1.

    A Gazdasági Versenyhivatalhoz (a továbbiakban: GVH) bejelentés érkezett, mely szerint a Hewlett Packard Magyarország Kft. (a továbbiakban: Kft.) a Sulinet program keretében értékesített termékeihez kapcsolódóan nyereményjátékot szervezett, amelyet internetes honlapján is hirdetett. A játék fődíja egy személygépkocsi volt, amelyet eredetileg 2003. szeptember 15-én sorsolt volna ki. A Vj-164/2003/1g ügyiratból tudható, hogy a kisorsolásra váró ajándék (FIAT Seicento) nettó értéke a 2003. július 1-én érvényben lévő listaár szerint 1.900.000 forint volt.

  • 2.

    Amint az a Vj-164/2003/1g ügyiratból kiderül, az ajándéksorsolás a Magyar Szerencsejáték Felügyeletnél bejelentésre került.

  • 3.

    A sorsoláson eredetileg a Sulinet program keretében 2003. július 1. és augusztus 31. között HP terméket vásárló fogyasztók vehettek részt, feltéve, ha a vásárlók részvételi szándékukat a Kft. honlapján jelezték és magukat a sorsoláson való részvételhez regisztrálták.

  • 4.

    Az eljárás alá vont Kft. a részvételi határidőt 2004. január 15-ig meghosszabbította. Ezzel a döntésével a Kft. a sorsolási játék feltételeit egyoldalúan megváltoztatta.

  • 5.

    A Gazdasági Versenyhivatal (a továbbiakban: GVH) az eljárás alá vonttal szemben versenyfelügyeleti eljárás megindítását rendelte el az eljárás alá vont magatartásának a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló többször módosított 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 8. §. (2) bekezdésének c) pontjában foglaltak megsértésének valószínűsítése miatt.

II.

A versenytanács szünetelést elrendelő határozata

  • 6.

    Az eljárás alá vont a Tpvt. 75. § (1) bekezdése szerint szünetelést kérve vállalta, hogy tartózkodik a kifogásolt magatartás folytatásától és Vj-164/2003/11 ügyiratszámon nyilvántartásba vett kérelmében azt is vállalta, hogy a jogsértést orvosolja az eljárás szüneteltetése esetén késedelem nélkül, de legkésőbb az arra vonatkozó határozat kézhezvételétől számított négy hónapon belül oly módon, hogy vagy kisorsolnak az eredetileg meghirdetett feltételek alapján regisztrált három személy között egy személygépkocsit vagy az érintetteket az általuk elfogadott más méltányos módon kártalanítják.

  • 7.

    Az eljárás alá vont önkéntes vállalása és az egyéb törvényi feltételek fennállta miatt a versenytanács a versenyfelügyeleti eljárás négy hónapos szüneteltetéséről és utóvizsgálat elrendeléséről határozott.

III.

Az utóvizsgálat

  • 8.

    A GVH Kereskedelmi Irodájának vizsgálója 2004. augusztus 30-i határozatában utóvizsgálat keretében felhívta az eljárás alá vontat, hogy tájékoztassa a GVH arról, hogy végrehajtotta-e a Vj-164/2003/13. számú versenytanácsi határozatban foglalt vállalásokat.

  • 9.

    Az eljárás alá vont Vj-164/2004/15. számon elfekvő nyilatkozatában és az ahhoz mellékelt dokumentumokkal igazolta, hogy a sorsolással érintett személyeket az általuk választott módon, méltányosan kártalanította.

IV.

Jogi háttér

  • 10.

    A Tpvt. 8. § (1) bekezdése általában tiltja a fogyasztók gazdasági versenyben való megtévesztését. A (2) bekezdés és annak c) pontjában megfogalmazott konkrétabb tilalom szerint a fogyasztók megtévesztésének minősül különösen az, ha "az áru értékesítésével, forgalmazásával összefüggő, a fogyasztó döntését befolyásoló körülményről - így különösen a forgalmazási módról, a fizetési feltételekről, a kapcsolódó ajándékokról, engedményekről, a nyerési esélyről - megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak".

  • 11.

    A Tpvt. 75. § (1) bekezdése szerint "az eljáró versenytanács a hivatalból indult eljárás szüneteltetését rendelheti el, ha a vizsgált magatartás a verseny szabadságát vagy tisztaságát csekély fokban veszélyezteti, és az eljárás alá vont ügyfél vállalja, hogy a) tartózkodik e magatartás folytatásától, valamint b) ... megfelelő intézkedéseket tesz a már bekövetkezett jogsértés orvoslása érdekében".

  • 12.

    A Tpvt. 76. § (1) bekezdés a) pontja szerint a vizsgáló az eljárás szüneteltetése esetén utóvizsgálatot tart.

  • 13.

    A Tpvt. 76. § (3) bekezdés e) pontja szerint a versenytanács a kötelezettség teljesítése esetén az utóvizsgálatot megszünteti, nemteljesítés esetén pedig érdemi határozattal korábbi határozatát visszavonja vagy megváltoztatja. A Tpvt. 76. § (3) bekezdés c) pontja szerint a versenytanács szünetelés alapján elrendelt utóvizsgálat esetén a versenyfelügyeleti eljárást megszünteti vagy elrendeli annak folytatását.

V.

A versenytanács határozata

  • 14.

    A versenytanács megállapította, hogy az eljárás alá vont a Vj-164/2003/13 határozatában foglalt kötelezettségének eleget tett, ezért a Tpvt. a 76. § (3) bekezdés c) pontja alapján a versenyfelügyeleti eljárást megszünteti.

VI.

Eljárási kérdések

  • 15.

    A versenytanács határozatát - a Tpvt. 74. § első mondatának alkalmazásával - tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 16.

    A határozat elleni jogorvoslati jogot a Tpvt. 82. § (1) bekezdése zárja ki, ami kimondja, hogy a vizsgálónak, illetve az eljáró versenytanácsnak az eljárás során hozott határozata ellen, az e törvényben meghatározott esetekben külön jogorvoslatnak van helye. Ilyen külön rendelkezést tartalmaz a Tpvt. 68. § (4), a 69. § (7) vagy a 72. § (2) bekezdése. Nincs ilyen rendelkezés azonban a Tpvt. 76. § (3) bekezdés c) és e) pontjai alapján hozott határozattal kapcsolatban.

Budapest, 2004. december 23.