Vj-92/2004/13

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Degussa AG kérelmező összefonódás engedélyezése iránti kérelmére indult eljárásban, melyben további ügyfélként részt vett az Agroferm Magyar-Japán Fermentációipari Rt. (Kaba) - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács engedélyezi, hogy a Degussa AG irányítást szerezzen az Agroferm Magyar-Japán Fermentációipari Rt. felett.

A határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézbesítéstől számított harminc napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresettel.

Indoklás

I.

A kérelmezett összefonódás

  • 1)

    A kérelmező Degussa AG részvény adásvételi szerződés (a továbbiakban: Szerződés) útján megvásárolta az Agroferm Magyar-Japán Fermentációipari Rt. (a továbbiakban: Agroferm) összes részvényét.

  • 2)

    A Degussa AG az 1) pont szerinti részvényvásárláshoz - mint vállalkozások összefonódásához - a 2000. évi CXXXVIII. törvénnyel módosított, a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) VI. fejezetének rendelkezései alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérte.

II.

Az összefonódás résztvevőinek piaci helyzete

  • 3)

    A Degussa AG és az általa közvetlenül vagy közvetve irányított vállalkozások által alkotott vállalkozáscsoport (a továbbiakban együtt: Degussa-csoport) vegyi anyagokat állít és forgalmaz világszerte. A Degussa-csoporthoz tartozó magyarországi vállalkozások közül:

    • -

      a Degussa Hungária Kft. takarmányadalékanyagokat, cellulóz észter termékeket, oxidációs termékeket, kenőanyagokat, valamint kötőanyagokat és színezékeket;

    • -

      a Degussa Hungária Kft. takarmányadalékanyagokat, cellulóz észter termékeket, oxidációs termékeket, kenőanyagokat, valamint kötőanyagokat és színezékeket;

forgalmaz.

  • 4)

    A Degussa-csoport 2003. évi magyarországi nettó árbevétele - a csoporton belüli forgalom nélkül - meghaladta az 5 milliárd forintot.

  • 5)

    Az Agroferm meghatározó tevékenysége a takarmányozási célú lizin gyártása és forgalmazása, termelésének mintegy harmadát értékesíti Magyarországon, a fennmaradó részt az Európai Unió országaiba exportálja. Az Agroferm 2003. évi nettó árbevétele 6,4 milliárd forint volt.

  • 6)

    Az Agroferm - mint a lizin kizárólagos magyarországi előállítója - a magyarországi lizin forgalom mintegy kétharmadát adja. A fennmaradó egyharmad rész importból származik. A relatíve igen alacsony szállítási költségre tekintettel a lizin forgalmazása világméretekben is gazdaságos, ennek megfelelően a magyar piacra is számos országból érkezik lizin. A legnagyobb importálók a japán Ajinomotó és a németországi BASF. A Degussa-csoport részesedése a magyarországi lizin forgalomból nem éri el az 5 százalékot.

  • 7)

    Az Európai Unió lizin forgalmából a Degussa-csoport tíz-, az Agroferm-csoport pedig öt százalék körüli mértékben részesedik.

III.

Az engedélykérési kötelezettség

  • 8)

    Az Agroferm részvényeinek Degussa AG általi megvásárlása a Tpvt. 23. § (1) bekezdés b) pontja és (2) bekezdés a) pontja alapján vállalkozások összefonódásának minősül.

  • 9)

    Az összefonódással érintett vállalkozások (a Tpvt. 26. § alapján: az Agroferm és a Degussa-csoport tagjai) 2003. évi - a Tpvt. 27. § (1) és (2) bekezdés szerint számított - együttes nettó árbevétele meghaladta a tízmilliárd forintot, ezen belül az Agrofermé az ötszázmillió forintot, ezért a kérelmezett összefonódáshoz a Tpvt. 24. § (1) bekezdés alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélye szükséges.

IV.

Az engedélyezés

  • 10)

    A Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon (Tpvt. 14. §).

  • 11)

    A Versenytanács kialakult gyakorlata szerint az összefonódás horizontális-, vertikális-, porfolió- és konglomerátum hatásait vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal elnökének és a Versenytanács elnökének 1/2003. számú közleményében (a továbbiakban: Közlemény) foglaltak szerint.

  • 12)

    Az Agroferm és a Degussa-csoport közös magyarországi tevékenysége a lizin forgalmazása. Ezek tekintetében a Versenytanács legszűlebb földrajzi piacként (Tpvt. 14. § (3) bekezdés) az Európai Unió területét tekintette figyelembevéve, hogy az Európai Unió egész területéről (sőt: azon kívülről) is érkezik jelentős mennyiségű lizin Magyarországra, továbbá az Agroferm lizin termelésének nagyobb részét az Európai Unió országaiban értékesíti. Ezen érintett piacon az Agroferm és a Degussa-csoport együttes (15 százalék körüli) részesedése alapján az összefonódásnak nem valószínűsíthetők káros horizontális hatásai.

  • 13)

    Az Agroferm tevékenysége alapján vertikális és portfolió hatások nem valószínűsíthetők. Konglomerátum hatással szintén nem kell számolni, mert az Agroferm az összefonódást megelőzően is egy jelentős nemzetközi vállalkozás-csoporthoz tartozott.

  • 14)

    Mindezek alapján a Versenytanács a Tpvt. 77. § (1) bekezdés a) pontja szerinti határozatában - egyezően a Tpvt. 71. § (2) bekezdés alapján tett vizsgálói indítvánnyal - az összefonódást engedélyezte.

  • 15)

    A Versenytanács a 12-13) pontban és a Közleményben foglaltakra tekintettel a kérelmezett összefonódás esetében alkalmazhatónak találta a Tpvt. 63. § (3) bekezdésének ac) pontját, mely szerint a versenytanácsi határozatot 45 napon belül kell meghozni, ha az engedély a Tpvt. 30. § (2) bekezdése alapján nyilvánvalóan nem tagadható meg.

V.

Eljárási kérdések

  • 16)

    A Tpvt. 63. § (3) bekezdése ac) pontjának alkalmazásából következőleg az eljárási díj megfizetéséről rendelkezni nem kellett, mert a kérelmező a Tpvt. 62. § (1) bekezdése szerinti kettőmillió forintos eljárási díjat előzetesen lerótta.

  • 17)

    Az ügyfelek kérték a tárgyalás mellőzését, ezért a Versenytanács határozatát - a Tpvt. 74. § (1) bekezdésének alkalmazásával - tárgyaláson kívül hozta meg.

  • 18)

    Az ügyfeleket megillető jogorvoslati jog a Tpvt. 83. § (1)-(2) bekezdésén alapul.

Budapest, 2004. július 8.