Nyomtatható verzió PDF formátumban

Vj-124/2007/063.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa

  • a Pannon Medisana Kft. (Budapest),

  • a Privát Kereskedelmi Kft. (Székesfehérvár),

  • a Rossmann Magyarország Kereskedelmi Kft. (Vecsés),

  • a Medisana AG (Németország) és Medisana Benelux NV (Hollandia)

eljárás alá vont vállalkozások ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása tárgyában indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács megállapítja, hogy a Pannon Medisana Kft. 2007 januárjától szórólapjaiban, a Privát Kereskedelmi Kft. üzleti partnerének 2007. április 20-án küldött írásbeli tájékoztatásában és a Rossmann Magyarország Kereskedelmi Kft. 2007. június 4. és 2007. augusztus 22. között kiadott három reklámújságjában a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor azt állította, hogy a készülék anti-allergiás hatású, megelőzésre is alkalmas, nincsenek mellékhatásai, gyógyszerek nélkül is segíthet, pollen, szénanátha, házipor, és állatszőr allergia ellen hatásos, gyermekek is alkalmazhatják, illetve, hogy napi 3-4,5 perces használata enyhíti a tüneteket.

A Versenytanács a határozat kézhezvételétől számítottan megtiltja, hogy a Pannon Medisana Kft. és a Privát Kereskedelmi Kft. a jogsértő állításokat a továbbiakban alkalmazza.

A Versenytanács kötelezi továbbá a Pannon Medisana Kft.-t 2 100 000, azaz kétmillió-egyszázezer Ft versenyfelügyeleti bírság megfizetésére, amelyet a jelen határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül a Gazdasági Versenyhivatal 10032000-01037557 számú bírságbevételi számla javára köteles befizetni.

Jelen határozat felülvizsgálatát a Pannon Medisana Kft., a Privát Kereskedelmi Kft. és a Rossmann Magyarország Kereskedelmi Kft. a kézhezvételtől számított 30 napon belül a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresettel kérhetik.

Indokolás

A határozat indokolás részét a Nyomtatható verzió PDF formátumban hivatkozásra kattintva érheti el.