Nyomtatható verzió PDF formátumban

1026 Budapest, Riadó u. 1-3.
Levélcím: 1534 Budapest, Pf. 958
Telefon: (06-1) 472-8900
KRID: 213396918
Ügyszám: VJ/1/2023.
Iktatószám: VJ/1-88/2023.

NYILVÁNOS VÁLTOZAT!

A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Győrfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda (1124 Budapest, Csörsz u. 49-51., cégkapu elérhetőség: 18098073) által képviselt WIZZ Air Hungary Légiközlekedési Zrt. (1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 6.) eljárás alá vont vállalkozás ellen fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult VJ/1/2023. számú eljárásban meghozta az alábbi

határozatot.

Az eljáró versenytanács megállapítja, hogy a WIZZ Air Hungary Légiközlekedési Zrt.tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat, illetve folytatott azzal, hogy

  • 2018 novemberétől 2024. májusig az online repülőjegy vásárlásának folyamatában elhallgatta, illetve időszerűtlen módon bocsátotta a fogyasztók rendelkezésére azt a jelentős információt, hogy a Basic csomagopció, azaz az alapszolgáltatás választása esetén is van lehetőség (meghatározott áron) Wizz Priority szolgáltatás, illetve feladott poggyász szolgáltatás megrendelésére, amivel megvalósította a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló a 2008. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Fttv.) 7. § (1) bekezdésében foglalt magatartást, és ezzel megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében foglalt tilalmat,
  • 2019 decemberétől kezdődően megvalósítja az Fttv. 3. § (2) bekezdésében foglalt magatartást azzal, hogy a szakmai gondosság követelményét sértő kereskedelmi gyakorlatot folytat az automatikus utasfelvételi szolgáltatással (annak tartalmával, korlátaival) kapcsolatban, és ezzel megsérti az Fttv. 3. § (1) bekezdésében foglalt tilalmat.

Az eljáró versenytanács az utóbbi magatartás kapcsán megtiltja a jogsértés további folytatását a jelen határozat átvételét követő 60. napon túl. Az eljáró versenytanács továbbá arra kötelezi az eljárás alá vontat, hogy az előzőek (határidőben történő) megvalósítását a jelen határozat átvételét követő 90 napon belül igazolja.

A fenti jogsértésekre tekintettel az eljáró versenytanács az eljárás alá vontat 307.824.000Ft, azaz háromszázhétmillió-nyolcszázhuszonnégyezer forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezi, amely összeget a kötelezett a Magyar Államkincstár 10032000-01037557-00000000 számú versenyfelügyeleti bírságszámlája javára köteles megfizetni a jelen határozat átvételét követő 30 napon belül.

Befizetéskor a közlemény rovatban feltüntetendő az eljárás alá vont neve, a versenyfelügyeleti eljárás száma, a befizetés jogcíme (versenyfelügyeleti bírság). Ha a kötelezett pénzfizetési kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, akkor az adózás rendjéről szóló törvény szerinti késedelmi pótlékkal azonos módon számított mértékű késedelmi pótlékot fizet. A bírság (és az esetleges késedelmi pótlék) meg nem fizetése esetén a Gazdasági Versenyhivatal megindítja a határozat végrehajtását.

A határozat ellen a kézhezvételtől számított 30 napon belül közigazgatási per indítható. A keresetlevelet a Gazdasági Versenyhivatalnál kell benyújtani elektronikusan az erre rendszeresített űrlap[1] használatával, mely a Gazdasági Versenyhivatal honlapján érhető el. A Gazdasági Versenyhivatal a keresetet az ügy irataival együtt továbbítja a közigazgatási perre hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszéknek. A törvényszék eljárásában a jogi képviselet kötelező.

Az eljáró versenytanács meghozta továbbá az alábbi

végzést.

Az eljáró versenytanács a versenyfelügyeleti eljárást megszünteti

  • a Közösségben a légi járatok működtetésére vonatkozó közös szabályokról szóló, 2008. szeptember 24-i 1008/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 1008/2008/EK rendelet) 23. cikk (1) bekezdése, valamint
  • az Fttv. 6. § (1) bekezdés c) pontja

alapján értékelt magatartások tekintetében.

A végzés ellen a közlésétől számított nyolc napon belül közigazgatási per indítható. A keresetlevelet a Gazdasági Versenyhivatalnál kell benyújtani elektronikusan az erre rendszeresített űrlap[2] használatával, mely a Gazdasági Versenyhivatal honlapján érhető el. A Gazdasági Versenyhivatal a keresetet az ügy irataival együtt továbbítja a közigazgatási perre hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszéknek. A törvényszék eljárásában a jogi képviselet kötelező.

Ha a jogorvoslatra jogosult az egybefoglalt határozat és végzés ellen is jogorvoslattal él, a határozat elleni jogorvoslat szabályait kell alkalmazni.

INDOKOLÁS

A döntés indokolás részét a Nyomtatható verzió PDF formátumban hivatkozásra kattintva érheti el.


[1] http://www.gvh.hu//data/cms1041089/GVH_gvh_k01_19_01.jar

[2] http://www.gvh.hu//data/cms1041089/GVH_gvh_k01_19_01.jar