Nyomtatható verzió PDF formátumban

1026 Budapest, Riadó u. 1-3.
Levélcím: 1534 Budapest, Pf. 958
KRID: 213396918
Telefon: (06-1) 472-8865
Ügyszám: VJ/2/2023.
Iktatószám: VJ/2-50/2023.

Betekinthető változat!

A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa a Szemák Zsolt önálló képviseletre jogosult vezető tisztségviselő által képviselt SSHS Group Kft. (8315 Gyenesdiás, Iparosok útja 7., KRID: 27991194) és a Pupos Balázs önálló képviseletre jogosult vezető tisztségviselő által képviselt Regenera Hungary Kft. (8330 Sümeg, Ifjúság útja 41., KRID: 23110629) eljárás alá vont vállalkozásokkal szemben fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indított versenyfelügyeleti eljárásban meghozta az alábbi

határozatot.

  1. Az eljáró versenytanács megállapítja, hogy az SSHS Group Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a Regenera Hungary Kft. eljárás alá vont vállalkozások a Regenera revital & anti hangover drink élelmiszer termék, illetve annak összetevői másnaposság elleni hatására utaló állítások közzétételével, az SSHS Group Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2020 szeptemberétől, a Regenera Hungary Kft. 2021. július 10. és 2022. június 1. között, megsértették a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 7. cikk (1) bekezdés b) pontját, valamint a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény 6. § (1) bekezdés bj) alpontjában foglalt tényállás megvalósításával a 3. § (1) bekezdésében foglalt tilalmat.
  2. Az eljáró versenytanács a fenti jogsértés miatt figyelmeztetésben részesíti az eljárás alá vont vállalkozásokat és kötelezi, hogy alakítsák ki a versenyjogi előírásoknak való megfelelést és a jogsértés megelőzését biztosító saját belső eljárásrendjüket. Az eljáró versenytanács arra is kötelezi mindkét eljárás alá vont vállalkozást, hogy a jelen határozat kézhezvételét követő 60 napon belül részletesen, hitelesen dokumentálva, írásban igazolják a Gazdasági Versenyhivatal felé, hogy eleget tettek a versenyjogi előírásoknak való megfelelést és jogsértés megelőzését biztosító belső eljárásrend kialakítására vonatkozó előírásnak.
  3. Az eljáró versenytanács az SSHS Group Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. számára megtiltja a jogsértő magatartás további folytatását, ennek megfelelően az SSHS Group Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. köteles felhagyni a másnaposság elleni hatásra utaló kereskedelmi kommunikációk - beleértve a termék csomagolásán szereplő anti hangover feliratot is - alkalmazásával, egyúttal az eljáró versenytanács kötelezi az SSHS Group Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, hogy jelen határozat kézhezvételét követő 60 napon belül részletesen, hitelesen dokumentálva, írásban igazolja a Gazdasági Versenyhivatal felé, hogy eleget tett a jogsértő magatartás további folytatásától való eltiltásnak.

A határozat ellen a kézhezvételtől számított 30 napon belül közigazgatási per indítható. A keresetlevelet a Gazdasági Versenyhivatalnál kell benyújtani elektronikusan az erre rendszeresített űrlap használatával, mely a Gazdasági Versenyhivatal honlapján érhető el. A Gazdasági Versenyhivatal a keresetet az ügy irataival együtt továbbítja a közigazgatási perre hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszéknek. A törvényszék eljárásában a jogi képviselet kötelező.

INDOKOLÁS

A döntés indokolás részét a Nyomtatható verzió PDF formátumban hivatkozásra kattintva érheti el.