Nyomtatható verzió PDF formátumban

1026 Budapest, Riadó u. 1-3.
Levélcím: 1534 Budapest, Pf. 958
Telefon: (06-1) 472-8900
KRID: 213396918
Ügyszám: VJ/28/2023.
Iktatószám: VJ/28-66/2023.

Betekinthető

A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa az Ajlik Zoltán ügyvezető által képviselt Slate Design Kft. (3324 Felsőtárkány, Virág utca 24.; cégkapu elérhetőség: 24256896) eljárás alá vont vállalkozás ellen fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult versenyfelügyeleti eljárásban meghozta a következő

határozatot.

I. A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa megállapítja, hogy a Slate Design Kft. április 16-tól kezdődően kereskedelmi kommunikációiban az általa forgalomba hozott kőfurnér lemezek egyes lényeges (piaci pozícióra, egyedülálló tulajdonságra vonatkozó) jellemzői tekintetében olyan valótlan állításokat tett közzé („A világ legvékonyabb kőburkolata”; „csak a Slate Design kőfurnér termékek alkalmasak kültéri használatra”; „Slate Design termékek rendelkeznek csak hatósági tanúsítvánnyal„; „a Slate Design termékek tűzállóak”), amelyek alkalmasak arra, hogy a fogyasztókat olyan ügyleti döntés meghozatalára késztesse, amelyet egyébként nem hoztak volna meg, így a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény 6. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt tényállás megvalósításával megsértette a törvény 3. § (1) bekezdésében foglalt tilalmat.

II. Az eljáró versenytanács a fentiek megállapításán túl 4 865 000 Ft (azaz négymillió-nyolcszázhatvanötezer forint) bírságot szab ki az eljárás alá vont vállalkozással szemben. A versenyfelügyeleti bírság megfizetésére 12 havi részletfizetést engedélyez, akként, hogy

  • az első havi részlet 410 000 Ft (azaz négyszáztízezer forint), amit a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül,
  • a további 11 havi, egyenként 405 000 Ft-os (azaz négyszázötezer forintos) részleteket pedig az első részlet esedékességét követő hónaptól havonta, adott hónap 15. napjáig

köteles teljesíteni.

III. Az eljáró versenytanács a fentieken túlmenően megtiltja a jogsértés további folytatását a jelen határozat átvételét követő 60. napon túl. Az eljáró versenytanács továbbá arra kötelezi az eljárás alá vontat, hogy ennek (határidőben történő) megvalósítását a jelen határozat átvételét követő 90 napon belül a kommunikációk megváltoztatását és a változtatások időpontját alátámasztó dokumentumokkal igazolja a Gazdasági Versenyhivatal felé.

IV. Az eljáró versenytanács megállapítja továbbá, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján az eljárás alá vont vállalkozás kereskedelmi kommunikációjában 2018. januártól 2018. április 15-ig az általa forgalomba hozott kőfurnér lemezek fentiek szerinti lényeges jellemzői tekintetében nem tett közzé jogsértő állításokat a vizsgálat által feltárt kommunikációban.

A versenyfelügyeleti bírságot a kötelezett a Magyar Államkincstár 10032000-01037557-00000000 számú versenyfelügyeleti bírságszámlája javára köteles megfizetni a fenti ütemezés szerint. Befizetéskor a közlemény rovatban feltüntetendő az eljárás alá vont neve, a versenyfelügyeleti eljárás száma, a befizetés jogcíme (versenyfelügyeleti bírság).

Bármely részlet elmaradása esetén a még fennálló teljes tartozás egy összegben esedékessé válik. Ha a kötelezett pénzfizetési kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, akkor az adózás rendjéről szóló törvény szerinti késedelmi pótlékkal azonos módon számított mértékű késedelmi pótlékot fizet. A bírság (és az esetleges késedelmi pótlék) meg nem fizetése esetén a Gazdasági Versenyhivatal megindítja a határozat végrehajtását.

A határozat ellen a kézhezvételtől számított 30 napon belül közigazgatási per indítható. A keresetlevelet a Gazdasági Versenyhivatalnál kell benyújtani elektronikusan az erre rendszeresített űrlap[1] használatával, mely a Gazdasági Versenyhivatal honlapján érhető el. A Gazdasági Versenyhivatal a keresetet az ügy irataival együtt továbbítja a közigazgatási perre hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszéknek. A törvényszék eljárásában a jogi képviselet kötelező.

Indokolás

A döntés indokolás részét a Nyomtatható verzió PDF formátumban hivatkozásra kattintva érheti el.


[1] http://www.gvh.hu//data/cms1041089/GVH_gvh_k01_19_01.jar