Napjainkban meglehetősen népszerűek a társkereső szolgáltatást nyújtó honlapok, melyet az is mutat, hogy számos ilyen profilú weboldal büszkélkedik több százezer, akár milliós regisztrált taglétszámmal. A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) is több piaci jelzés érkezett a társkereső honlapokat üzemeltető vállalkozásokkal szemben. Ezen panaszok és bejelentések tapasztalatai alapján a GVH az alábbi körülmények mérlegelésére hívja fel az online társkeresés iránt érdeklődők figyelmét.

A GVH a megtévesztések elkerülése érdekében hangsúlyozza a fogyasztók tudatosságának fontosságát, és az alábbiakat javasolja:

  • ellenőrizze a kiválasztott honlap megbízhatóságát (pl. nézze meg, milyen adatok szerepelnek a honlapon a céggel kapcsolatban (valós-e a cég), és olvassa el a társkereső oldallal kapcsolatban az interneten elérhető fogyasztói véleményeket, értékeléseket) – így megbizonyosodhat arról, hogy a kiszemelt társkereső honlap valós profilokat szerepeltet-e, vagy elégedettek-e felhasználói az általa nyújtott szolgáltatással;
  • mielőtt regisztrálna valamelyik online társkereső oldalon, informálódjon az egyes tagságok típusáról (ingyenes, díjköteles);
  • ismerje meg a tagságok tartalmát, a kapcsolódó díjakat az általános szerződési feltételekből (ÁSZF);
  • az ÁSZF kapcsán felmerült kérdéseivel forduljon a vállalkozás ügyfélszolgálatához;
  • ha a regisztrációt követően meggondolta magát, éljen a 14 napos elállási jogával;

Elállás esetén a fogyasztót olyan helyzetbe kell hoznia a vállalkozásnak, mintha a szerződéskötés meg sem történt volna, tehát a megfizetett díj is visszajár. A felmondásra vonatkozó szabályok esetében külön figyelmet kell fordítani a felmondási időre, tehát arra, hogy a felmondási jog meddig gyakorolható. A felmondás módja általában írásban lehetséges (e-mailben, faxon vagy levélben).

  • fordítson figyelmet arra, hogy a szerződés határozott vagy határozatlan időre jön-e létre, illetve a határozott idejű szerződés időtartama az ÁSZF értelmében automatikusan meghosszabbodik-e.

 

Nyomtatható verzió PDF formátumban