Nyomtatható verzió PDF formátumban

A Bizottság engedélyezte a MOL / INA fúziót

Az Európai Bizottság engedélyezte, hogy a MOL egyedüli irányítást szerezzen az INA felett. A Bizottság egyszerűsített fúziós eljárásban hozta meg döntését.

A MOL 2009. április 16-án nyújtotta be a Bizottsághoz fúziós kérelmét, azzal a céllal, hogy irányítást szerezzen az INA egésze felett. Mindkét vállalkozás az olaj- illetve a földgázszektorban fejt ki hasonló tevékenységet. A bizottsági döntést megelőzően az INA a MOL és a horvát állam közös irányítása alatt állt.

A Bizottság előzetes vizsgálatai alapján megállapította, hogy az összefonódás eléri a Fúziós Rendeletben említett forgalmi küszöbértéket, tehát közösségi léptékűnek minősül. A közösségi léptékű fúziók engedélyezése a Bizottság kizárólagos hatáskörébe tartozik. Abban az esetben, ha egy adott összefonódás a közös piacon folyó hatékony verseny fenntartásának és továbbfejlesztésének szempontjából összeegyeztethető a közös piaccal, a Bizottság engedélyezi azt.

A Bizottság azt is megállapította, hogy a tranzakció megfelel a -A Bizottság közleménye a 139/2004/EK tanácsi rendelet szerinti egyes összefonódások kezelésére vonatkozó egyszerűsített eljárásról- című közleményben foglalt feltételeknek. Egyszerűsített eljárásban bírálják el azon fúziókat, melyek nem vetnek fel versenypolitikai aggályokat és melyeket teljes körűen bejelentenek. A Bizottság a bejelentés napjától számított 25 napon belül engedélyezi az összefonódást, rövidített határozattal.

2009. május 18-án, egyszerűsített fúziós eljárásban, a Bizottság engedélyezte a MOL/INA fúziót.

Budapest, 2009. május 28.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu