Nyomtatható verzió PDF formátumban

A Bizottság engedélyezte az Oracle és a Sun Microsystems fúzióját

Teljeskörű eljárásban zöld utat kapott az Oracle és a Sun Microsystems fúziója. A két vállalkozás fúzióját 2009 szeptemberében kezdte vizsgálni a Bizottság, végül megállapítást nyert, hogy a felvásárlás nem korlátozza jelentős mértékben a versenyt az Európai Gazdasági Térségben, vagy annak valamely jelentős részén.

Az Oracle a kereskedelmi szoftverek, middleware (olyan softver amely egyesíti különböző alkalmazások funkcióit) és az adatbázis szoftverek piacán van jelen. A Sun Microsystems számítógép rendszerek, szoftverek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások szállítója. 2008-ban a Sun megszerezte a piacvezető MySQL nyílt forrású adatbáziskezelőt.

Az Európai Bizottság 2009 szeptember 9-én kezdte vizsgálni, hogy a Sun Oracle általi felvásárlása jelentős mértékben korlátozza-e a hatékony versenyt az EGT-n belül. A vizsgálat arra irányult, hogy feltárják, mennyiben torzítja az adatbáziskezelő szoftverek piacán a versenyt a két jelentős súlyú szereplő fúziója. A Bizottság kiemelten tanulmányozta, hogy az Oracle-re nehezedő versenynyomás, melyet a MySQL gyakorol, milyen mértékben szorul vissza az egyesülés hatására.

Az eljárás során kiderült, hogy bár a MySQL és az Oracle versenyben állnak egymással az adatbázispiac bizonyos szegmenseiben, másokban nem közeli versenytársak, így például a felső kategóriás megoldások piacán sem. A Bizottság megállapította továbbá, hogy sok adatbázis felhasználó szerint a PostgresSQL nyílt forrású adatbáziskezelő szoftver valódi helyettesítője lehet a MySQL-nek, így bizonyos fokig képes az Oracle-re nyomást gyakorolni. A Bizottság örömmel fogadta, hogy az Oracle vállalta, továbbra is GPL nyílt forrású licencia alatt adja ki a MySQL jövőbeni verzióit.

A Bizottság sajtóközleménye és a hozzá kapcsolódó további anyagok az alábbi címeken érhetőek el angol nyelven: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do-reference=IP/10/40&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/index/m110.html#m_5529

Budapest, 2010. január 21.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu